Το αλκοόλ ανήκει στα τρόφιμα που επηρεάζουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, ανήκει στα τρόφιμα που η κατανάλωσή τους αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου της διατροφής. Συνεπώς η ελεγχόμενη κατανάλωσή του σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να είναι επωφελής. Αντίθετα, σε περιπτώσεις κλινικών παθήσεων όπως η αιμοχρωμάτωση στην οποία παρατηρούμε αύξηση των αποθηκών του σιδήρου (φερριτίνη), η κατανάλωσή του θα πρέπει να αποφεύγεται.