Μπορεί να το έχετε ακούσει και ως salsa fresca ή salsa cruda, δηλαδή σάλτσα φρέσκια ή ωμή σάλτσα, που σίγουρα θα έχετε απολαύσει σε ένα μεξικάνικο δείπνο και θα έχετε αναρωτηθεί για τη φρεσκάδα αυτού που τρώτε. Όπως και να το πούμε, το pico de gallo είναι σίγουρα μια από τις πιο δημοφιλείς σάλτσες/σαλάτες της μεξικάνικης κουζίνας, όχι με τη ρευστότητα που γνωρίζουμε για τις σάλτσες γενικότερα, αλλά με έντονη υφή λαχανικών, σαν ψιλοκομμένη σαλάτα, που αποτελεί βασικό συστατικό σε πιάτα όπως τάκος και φαχίτας.