Skip to main content

Τελικά τι συμβαίνει με την ασπαρτάμη και τα γλυκαντικά;

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, έχει μιλήσει αρκετές φορές για την επικινδυνότητα της ασπαρτάμης και άλλων γλυκαντικών με βάση προηγούμενες έρευνες.

Με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αφορά την ασπαρτάμη και την ανακήρυξή της ως πιθανώς καρκινογόνο ουσία, ας δούμε τι λέει η ειδικός, τόσο για αυτήν, όσο και για άλλα γλυκαντικά, αναλύοντας τις έρευνες.
Η ζωή μας θέλουμε να είναι όσο πιο γλυκιά γίνεται. Με την ενοχοποίηση της ζάχαρης, όμως, η στροφή προς τις εναλλακτικές γίνεται πιο έντονη. Αν, μάλιστα, σκεφτούμε ότι στη vegan διατροφή απέχουμε και από το μέλι, οι εναλλακτικές λιγοστεύουν ακόμη περισσότερο. Και τότε έρχονται τα διάφορα γλυκαντικά στο δρόμο μας, τα οποία ναι μεν μας γλυκαίνουν, αλλά όσο κι αν η βιομηχανία τροφίμων προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι ασφαλή, μελέτες σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν ότι μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία. Υπάρχουν εδώ και χρόνια ανησυχίες για την ασπαρτάμη και την πιθανή σύνδεσή της με καρκίνο, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν σημαντικές έρευνες σε ανθρώπους και επίσημες ανακοινώσεις που να αποδεικνύουν αυτή την υπόθεση.

Διαβάστε περισσότερα