Τα λαχανικά και τα όσπρια αποτελούν δυο ομάδες τροφίμων, ύψιστης διατροφικής αξίας. Αρχικά, τα λαχανικά χαρακτηρίζονται για τη διατροφική τους υπεροχή, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, αποδίδοντας ταυτόχρονα ελάχιστες θερμίδες. Επίσης, διαθέτουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση, δρώντας προστατευτικά έναντι της δημιουργίας οξειδωτικού στρες, το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων.
Από την άλλη τα όσπρια αποτελούν τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, χάρη στις φυτικές πρωτεΐνες, στους σύνθετους υδατάνθρακες αλλά και στις φυτικές ίνες που παρέχουν. Συνεπώς, αποτελούν έναν σημαντικό σύμμαχο, ακόμα και στην προσπάθεια απώλειας βάρους, καθώς οδηγούν γρήγορα σε αίσθημα κορεσμού και αποδίδουν άμεσα ενέργεια.
Ωστόσο παρά την υψηλή τους διατροφική αξία, παρατηρείται ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν καταναλώνει τις συνιστώμενες ποσότητες οσπρίων και λαχανικών.