Η vegan διατροφή γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής viral τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα όμως οι Έλληνες, έχουμε στην κουζίνα μας πληθώρα πιάτων που αποτελούνται εξ ολοκλήρου από λαχανικά, σιτηρά και όσπρια. Τα καταναλώνουμε σε περιόδους αποχής από το κρέας (π.χ. νηστεία) αλλά και όταν είναι η εποχή τους.
Τα φασολάκια, ο αρακάς, οι αγκινάρες αλά πολίτα, οι φακές, οι γίγαντες, οι κολοκυθοκεφτέδες, οι κολοκυθοκορφάδες, τα λουλούδια και τα ρεβύθια είναι μόνο λίγα από τα παραδοσιακά φαγητά που θεωρούνται vegan. Δεν περιέχουν ίχνος ζωικών παραγόντων που είναι και το ζητούμενο σύμφωνα με τους κανόνες της αυστηρής χορτοφαγίας.
Τα περισσότερα από αυτά μάλιστα μπορούμε να τα προετοιμάσουμε με πολύ απλά υλικά που βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα τροφίμων. Και το… μυστικό για να τα πετύχουμε σύμφωνα με τις παλιές μαγείρισσες είναι «να μη λυπούμαστε το λάδι και την ντομάτα».