Όταν «ταΐζουμε» το έντερό μας με τις κατάλληλες τροφές, τότε επηρεάζεται και η διάθεσή μας. Και όχι, τα μπέργκερ, όσο απολαυστικά και comfort κι αν είναι, δεν αποτελούν την κατάλληλη επιλογή αν θέλουμε να νιώσουμε καλύτερα.
Για χρόνια, οι επιστήμονες διερευνούν κατά πόσο αυτά που τρώμε παίζουν ρόλο στα συναισθήματά μας και η επιστήμη έχει αποδείξει ότι πράγματι, αυτό που βάζουμε στο πιάτο μας μπορεί να μας επηρεάσει με τρόπους που δεν φανταζόμασταν. Αυτό συμβαίνει λόγω του άξονα που συνδέει το έντερο με τον εγκέφαλο, που ουσιαστικά συνδέει το πεπτικό σύστημα με το πώς αισθανόμαστε. Με απλά λόγια, το έντερό μας ουσιαστικά «συνομιλεί» με τον εγκέφαλό μας και αν το έντερο είναι καλά, τότε θα αισθανόμαστε κι εμείς το ίδιο. Άλλη μια απόδειξη, λοιπόν, του ότι «είμαστε ό,τι τρώμε». Τι πρέπει, όμως, να τρώμε για να έχουμε καλή διάθεση;
Σε γενικές γραμμές, μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ποικιλία φυτικών ινών μπορεί να κάνει τη διαφορά, με έμφαση στις παρακάτω τροφές.
Κινόα
Τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στα πλάνα υγιεινής διατροφής, ως υποκατάστατο του ρυζιού και των ζυμαρικών, ενώ είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, καλών λιπαρών και φυτικών ινών. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα φλαβονοειδές στην κινόα έχει σημαντική αντικαταθλιπτική δράση.
Μπρόκολο
Μπορεί να μην είναι το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό να φάτε για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, όμως, στην πραγματικότητα το μπρόκολο είναι πλούσιο σε χρώμιο, ένα μέταλλο παρόμοιο με τον ψευδάργυρο, που είναι απαραίτητο για τις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση.
Μανιτάρια
Αποτελούν μια από τις διατροφικές πηγές βιταμίνης D, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε σεροτονίνη. Ο στόχος είναι να διατηρήσουμε τις σωστές ποσότητες σεροτονίνης στον οργανισμό μας, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε συμπτώματα κατάθλιωης και άγχους. Δεν έχετε μανιτάρια εύκαιρα; Βγείτε στον ήλιο για να λάβετε απλόχερα τη βιταμίνη D που χρειάζεστε ή μιλήστε με ειδικό για συμπλήρωμα διατροφής, αν έχετε έλλειψη.
Μαύρη σοκολάτα
Εκτός του ότι είναι απολαυστική, έχει πολλαπλά οφέλη, με ένα από αυτά να είναι η ανακούφιση από το στρες. Η κατανάλωσή της αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών και μας φτιάχνει τη διάθεση, αλλά θα πρέπει να επιλέξετε αυτή με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο για να έχετε το επιθυμητό όφελος.
Προβιοτικές τροφές
Τα προβιοτικά είναι καλά βακτήρια που ζουν στο έντερό μας και βοηθούν στην πέψη, αλλά και στο ανοσοποιητικό -γι’ αυτό και τα χρειαζόμαστε σε πλειοψηφία. Ο ρόλος τους είναι σημαντικός στην υγεία του εντέρου και παίζουν σοβαρό ρόλο στον άξονα εγκεφάλου-εντέρου. Οι καλύτερες πηγές προβιοτικών στη διατροφή μας, λοιπόν, είναι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο, τα τουρσί, το γιαούρτι, το κεφίρ, το kimchi, η σάλστα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο κ.ο.κ.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Αφενός είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που τρέφουν το έντερό μας, αφετέρου έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε βιταμίνη Β6 που συμβάλλει στη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε σεροτονίνη, που όπως είπαμε παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μας. Άλλες σημαντικές πηγές βιταμίνης Β6 είναι και τα πουλερικά, όπως και τα θαλασσινά.
Σπόροι
Η έλλειψη μαγνησίου φαίνεται πως εμφανίζεται αρκετά συχνά και η αλήθεια είναι ότι το μαγνήσιο μας είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για πολλούς λόγους. Είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στην υγεία των οστών, είναι, όμως, και άκρως σημαντικό για πολλαπλές μεταβολικές λειτουργίες και βοηθά στην ισορροπία της σεροτονίνης. Σπόροι όπως ο κολοκυθόσπορος έχουν υψηλή περιεκτικότητα, αλλά θα το βρείτε και σε ξηρούς καρπούς, σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σε αβοκάντο, στην ολική άλεση, σε γιαούρτι, κεφίρ, μπανάνα κ.ά.