Skip to main content

Συμβουλές για να νιώσουμε καλύτερα τις άσχημες ημέρες

Όταν όλα γύρω μας μοιάζουν σκοτεινά, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να αισθανθεί καλύτερα και να ισορροπήσει.

Το κλίμα είναι βαρύ τα τελευταία 24ωρα μετά το ατύχημα με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη και υπάρχει μια σκοτεινιά διάχυτη παντού. Το τραγικό συμβάν ήρθε μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προσωπικά προβλήματα του καθενός από εμάς. Αν νιώθουμε ότι οι καταστάσεις και η ζωή μας αρχίζει και μας βαραίνει, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε για τον εαυτό μας είναι να μιλήσουμε σε ειδικό. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να διαχειριστούμε καταστάσεις που παλιότερα μας φαίνονταν βουνό, να νιώσουμε πιο δυνατοί και να αναπτύξουμε άμυνες και τεχνικές απέναντι στα δύσκολα της ζωής.

Παράλληλα, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να δοκιμάσουμε στην καθημερινότητα, για να υποστηρίξουμε τον εαυτό μας και να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας.

Διαλογισμός
Ακόμη κι αν δεν το συνηθίζετε στην καθημερινότητά σας, πάρτε τώρα την ευκαιρία και κάντε ένα διάλειμμα για διαλογισμό. Καθίστε κάπου ήσυχα, κλείστε τα μάτια και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Αν αποσυντονιστείτε, φέρτε πάλι την προσοχή σας στην αναπνοή. Στο τέλος θα νιώθετε πιο θετικοί και υπομονετικοί, με λιγότερο στρες.

Βγείτε έξω
Έστω για μερικά λεπτά μέσα στην ημέρα, κάντε μια βόλτα στο πάρκο, καθίστε σε ένα παγκάκι και κοιτάξτε τον ουρανό, πάρτε καθαρό αέρα. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο χρόνος που περνάμε έξω μας δίνει ενέργεια και μας βοηθάει ενάντια στο άγχος, ενώ το να κοιτάμε μερικά λεπτά τον ουρανό έχει παρόμοια αποτελέσματα και βοηθάει στο να αισθανόμαστε ηρεμία.

Κάντε πράγματα που σας κάνουν να γελάτε
Διαβάστε ένα ευχάριστο βιβλίο, δείτε βίντεο με τον αγαπημένο σας κωμικό, πάρτε στο τηλέφωνο ένα φίλο που σας κάνει να γελάτε. Το γέλιο, εκτός του ότι φτιάχνει τη διάθεση, διεγείρει την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μυς, ενώ κάνει τον εγκέφαλο να εκκρίνει ενδορφίνες, που μας κάνουν να αισθανόμαστε ευεξία και χαρά. Ταυτόχρονα, χαλαρώνει τους μυς και βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος.

Εκτιμήστε αυτά που έχετε
Γράψτε σε ένα χαρτί τα πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε ευγνώμονες σήμερα. Σκεφτείτε τις σχέσεις σας, τους ανθρώπους που έχετε γύρω σας, τα πράγματα που πάνε καλά, οτιδήποτε θετικό στη ζωή σας. Ειδικά σε περιόδους άσχημες, είναι μια πολύ βοηθητική τεχνική.

Ασκηθείτε
Η άσκηση μπορεί να είναι μια τεράστια πηγή εκτόνωσης και να σας χαρίσει καλή διάθεση στη συνέχεια και ευεξία, ώστε να ξεχάσετε τα πράγματα που σας στεναχωρούν. Συν όλα τα οφέλη της στο σώμα, τον μεταβολισμό και την καρδιά.

Καταναλώστε φυτικές ίνες
Τα βαριά λιπαρά γεύματα μπορεί να προσθέσουν στη δυσφορία μας. Η αποχή από το φαγητό επειδή δεν αισθανόμαστε καλά θα μας αποδυναμώσει. Η καλύτερη λύση είναι γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, ολική άλεση, τα οποία θα μας χαρίσουν ενέργεια, χωρίς να μας τη στερήσουν στη συνέχεια. Συν του ότι οι φυτικές ίνες ευεργετούν το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο παίζει κι αυτό σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μας.

Δοκιμάστε βότανα
Το βαλσαμόχροτο, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται για τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Επειδή, ωστόσο, παρουσιάζει κάποιες παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, συμβουλευτείτε γιατρό πριν το λάβετε, για να εξατομικεύσει τη δόση του.

Δοκιμάστε εναλλακτικές θεραπείες
Αναλόγως με τα ενδιαφέροντά σας, μπορείτε να αναζητήσετε εναλλακτικές μορφές θεραπείες που φέρνουν ευχαρίστηση και βοηθούν στην αντιμετώπιση μιας δύσκολης πραγματικότητας. Η ζωγραφική, η κεραμική, η μουσική, ο χορός βοηθούν στην έκφραση συναισθημάτων και στην εκτόνωση. Η οικοθεραπεία αποτελεί επίσης ένα είδος θεραπευτικής προσέγγισης που περιλαμβάνει δραστηριότητες στη φύση, όπως π.χ. κηπουρική, περπάτημα σε φυσικό περιβάλλον, ποδήλατο κ.ο.κ. Συμπληρωματικές θεραπείες που βοηθούν είναι επίσης η ρεφλεξολογία, ο βελονισμός, η αρωματοθεραπεία, η ομοιοπαθητική.

Προσπαθήστε να κοιμηθείτε σωστά
Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την ψυχική υγεία. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα, συμβουλευτείτε ειδικό και προσπαθήστε να το αντιμετωπίσετε ολιστικά, με αλλαγές στη διατροφή, βότανα και εναλλακτικές θεραπείες.

Πηγές
https://www.mind.org.uk/information-support/drugs-and-treatments/antidepressants/alternatives-to-antidepressants/

https://www.webmd.com/balance/stress-management/ss/slideshow-tips-to-feel-better-fast