Πλούσιο σε πρωτεΐνη, η οποία βοηθάει το σώμα να χτίσει και να επιδιορθώσει τους ιστούς, αλλά και να μας κρατά χορτάτους, το στήθος κοτόπουλου μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους και να ξεφύγει από την κλασική, ήπια γεύση του, ανεβαίνοντας επίπεδο στη νοστιμιά. Δείτε πώς μπορείτε να τα καταφέρετε, χωρίς να κάνετε την κουζίνα άνω-κάτω και χρησιμοποιώντας συνηθισμένα υλικά και μεθόδους που δεν θα σας ταλαιπωρήσουν.
Στήθος κοτόπουλου μαριναρισμένο με σκόρδο
Χαρίστε στο κοτόπουλό σας έξτρα αντιμικροβιακές ιδιότητες, μαρινάροντάς το σε σκόρδο και δίνοντάς του πλούσια γεύση και άρωμα.
Θα χρειαστείτε:
4 στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα
1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
¼ του φλιτζανιού κόκκινο ξίδι
το χυμό ενός λεμονιού
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
2 κουτ. του γλυκού θυμάρι
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
1 κουτ. του γλυκού μαύρο πιπέρι.
Εκτέλεση
Αναμείξτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ, εκτός από το κοτόπουλο. Βάλτε τα στήθη κοτόπουλου σε ένα πιάτο και περιχύστε τη μαρινάδα πάνω τους, εξασφαλίζοντας ότι είναι πλήρως καλυμμένα. Καλύψτε το πιάτο με ένα καπάκι ή μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα. Στη συνέχεια, ψήστε το στο φούρνο ή στο γκριλ, γυρνώντας το μια φορά, μέχρι το κρέας να πιάσει εσωτερική θερμοκρασία 75 βαθμούς. Το κοτόπουλο χωρίς κόκαλα στο γκριλ χρειάζεται περίπου 20 λεπτά, αλλά εξαρτάται από το πάχος του. Μόλις το μαγειρέψετε, αφήστε το για λίγα λεπτά, έτσι ώστε οι χυμοί του να φτάσουν στο κέντρο του κρέατος, πριν το σερβίρετε.
Σάντουιτς κοτόπουλο πέστο
Φτιάξτε ένα διαφορετικό, πράσινο σάντουιτς αξιοποιώντας τον αρωματικό βασιλικό και τη ρόκα.
Θα χρειαστείτε:
2 φλιτζάνια στήθος κοτόπουλου που σας έχει περισσέψει, κομμένο σε μικρά κομμάτια
¼ του φλιτζανιού ελληνικό γιαούρτι
αλάτι κοσέρ
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 ψημένη μπαγκέτα κομμένη σε 3-4 ίσα μέρη
2 φλιτζάνια ρόκα
2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
200 γραμμάρια μοτσαρέλα σε φέτες
Για την σάλτσα πέστο βασιλικού
1 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού
3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
3 κουταλιές της σούπας σπόρους κουκουναριού
1/3 του φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι κοσέρ
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για να φτιάξετε τη σάλτσα πέστο, βάλτε βασιλικό, σκόρδο, κουκουνάρι και παρμεζάνα στο multi, πασπαλίστε αλάτι και πιπέρι και χτυπήστε τα. Όσο τα χτυπάτε, προσθέστε λίγο-λίγο και το ελαιόλαδο. Αφήστε το πηχτό μείγμα στην άκρη και σε ένα μεγάλο μπολ αναμείξτε το κοτόπουλο, ½ φλιτζάνι πέστο, το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα. Γεμίστε με το μείγμα τη μπαγκέτα σας, μαζί με ρόκα, ντομάτα και μοτσαρέλα.
Τα οφέλη του στήθους κοτόπουλου στη διατροφή
Το στήθος κοτόπουλου (χωρίς πέτσα) έχει οφέλη που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας, έτσι ώστε να το προτιμάτε στη διατροφή σας στο μέτρο που συστήνει η μεσογειακή διατροφή.
Ένα στήθος κοτόπουλο 180 γραμμαρίων περιέχει 54 γραμμάρια πρωτεΐνης και 4 γραμμάρια λευκίνης, χαρίζοντάς μας την απαραίτητη πρωτεΐνη στη διατροφή
Αποτελεί μια άπαχη πηγή όλων των αμινοξέων.
Περιέχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από το μπούτι κοτόπουλο.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως βιταμίνη Β6 και Β3, απαραίτητες για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών και για την καλή λειτουργία του πεπτικού.
Μπορεί να μαγειρευτεί με δεκάδες τρόπους και ταιριάζει τόσο με σάλτσες, όσο και σε σούπες, πίτσες και σαλάτες.