Skip to main content

9 τροφές που «σώζουν» την καρδιά μας

Την επόμενη φορά που θα βγείτε για τα ψώνια του σπιτιού, αναλογιστείτε τις ανάγκες της καρδιάς σας και σκεφτείτε πως η διατροφή είναι το όπλο για την προάσπιση της υγείας της.

Φρέσκα βότανα

Τα φρέσκα βότανα είναι μια εξαιρετική επιλογή για την καρδιά. Προσθέτουν γεύση και άρωμα και έχουν την ιδιότητα να δίνουν ένταση στο φαγητό, υποκαθιστώντας το αλάτι που βλάπτει την λειτουργία της καρδιάς.

Μαύρα φασόλια

Τα τρυφερά μαύρα φασόλια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά για την καρδιά. Το φυλλικό οξύ, τα αντιοξειδωτικά και το μαγνήσιο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι φυτικές τους ίνες βοηθούν στον έλεγχο τόσο της χοληστερόλης όσο και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μπορούν να δώσουν επιπλέον γεύση και θρεπτική αξία στις σούπες και τις σαλάτες.

Κόκκινο κρασί και ρεσβερατρόλη

Εάν πίνετε αλκοόλ, λίγο κόκκινο κρασί μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή για την καρδιά. Η ρεσβερατρόλη και οι κατεχίνες, δύο αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται στο κόκκινο κρασί, μπορεί να προστατεύουν τα τοιχώματα των αρτηριών. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να ενισχύσει την HDL, την καλή χοληστερόλη.

Σολομός

Αποτελεί κορυφαία τροφή για την υγεία της καρδιάς, καθώς είναι πλούσια σε ωμέγα-3. Τα ωμέγα-3 είναι υγιή λίπη που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαταραχών του καρδιακού ρυθμού, αλλά και την αρτηριακή πίεση. Μπορούν επίσης να μειώσουν τα τριγλυκερίδια και να περιορίσουν τη φλεγμονή στον οργανισμό.

Τόνος

Ο τόνος, όπως και ο σολομός, μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά. Ο λευκός τόνος έχει περισσότερα ωμέγα-3 από άλλες ποικιλίες. Επιλέξτε τόνο συσκευασμένο σε νερό, όχι λάδι, για ακόμη μεγαλύτερο όφελος για την υγεία.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή υγιεινού λίπους, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που θωρακίζουν την υγεία της καρδιάς προστατεύοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Όταν το ελαιόλαδο αντικαθιστά τα κορεσμένα λίπη (όπως το βούτυρο), μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Καρύδια και αμύγδαλα

Μια μικρή χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα την ημέρα μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη στο αίμα. Μπορεί επίσης να προστατεύσει από τη φλεγμονή στις αρτηρίες της καρδιάς. Τα καρύδια όπως και τα αμύγδαλα είναι γεμάτα με ωμέγα-3, φυτικές στερόλες και φυτικές ίνες.

Πορτοκάλια

Γλυκά και ζουμερά, τα πορτοκάλια προσφέρουν στον οργανισμό την πολύτιμη ουσία πηκτίνη που καταπολεμά τη χοληστερόλη. Έχουν επίσης κάλιο, το οποίο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την καλή υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον έχουν ελάχιστες θερμίδες (ένα μέτριο πορτοκάλι έχει περίπου 62 θερμίδες και 3 γραμμάρια φυτικών ινών).

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Το γιαούρτι έχει αποδειχτεί πως βοηθά στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ επιπλέον είναι πλούσιο σε ασβέστιο και κάλιο. Για να αξιοποιήσετε ακόμη καλύτερα τις ιδιότητες του γιαουρτιού, προτιμήστε επιλογές με χαμηλά λιπαρά.