Skip to main content

3 σάλτσες για να συνοδεύσετε τα ψητά σας

Τσικνοπέμπτη σήμερα, το ψητό κρέας έχει την τιμητική του και αυτές οι σάλτσες θα το αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο.

Σάλτσα με μελάσα και μαυροδάφνη:

Υλικά
2 φλιτζάνια χυμός ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας μελάσα (ή μαύρη υγρή ζάχαρη που έχει μελάσα)
1/2 φλιτζάνι μαυροδάφνη
3 κουταλιές της σούπας σόγια σος
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
3 φέτες καπνιστό μπέικον πολύ ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο τζίντζερ (ή 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη)
Αλάτι, κόκκινο πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενσωματωθεί η ζάχαρη/μελάσα στο μίγμα. Αφήνετε μέχρι να δείτε τη σάλτσα να αρχίζει να δένει και σβήνετε τη φωτιά. Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει. Για περισσότερη νοστιμιά στα ψητά σας αλείψτε τα με τη σάλτσα πριν τα βάλετε στη σχάρα και ρίξτε αρκετή από τη σάλτσα μόλις τα βγάλτε από τη σχάρα πριν τα σερβίρετε.

Σάλτσα Μπάρμπεκιου (BBQ)

Υλικά
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών
1 ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού, κοφτό, κόκκινο καυτερό πιπέρι
4 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας κόκκινο ξύδι
4 κουταλιές της σούπας σάλτσα Worcestershire
1 φλιτζάνι κέτσαπ
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ταμπάσκο

Εκτέλεση
Βάλτε τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά. Σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα. Αν θέλετε η σάλτσα να γίνει πιο πηχτή, αφήστε τη λίγο περισσότερο στη φωτιά.

Πικάντικη σάλτσα μπάρμπεκιου με μέλι

Υλικά για περίπου 3 φλιτζάνια σάλτσας
2 φλιτζ. τσαγ.  μέλι
170 γρ. πελτέ ντομάτας
½ του φλιτζ. τσαγ. σκούρα καστανή ζάχαρη
55 γρ. μπέρμπον ουίσκι
1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
1 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη
1 κ.σ. πιπέρι καγιέν
1/4 κ.γ. καυτερή σάλτσα τύπου Ταμπάσκο
Προαιρετικά λίγες πρέζες μπαχάρι, γαρύφαλλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, θυμάρι και νιφάδες τσίλι

Εκτέλεση
Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεσαίο μπολ. Αφήνετε να σταθούν σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα.
Εάν δεν χρησιμοποιηθεί αμέσως, αποθηκεύετε τη σάλτσα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Ανακατεύετε τη σάλτσα μπάρμπεκιου πριν τη χρησιμοποιήσετε.