Μετσοβόνε, Ήπειρος
Ανεβαίνουμε στο Μέτσοβο της Ηπείρου για να απολαύσουμε το εκπληκτικό ημίσκληρο, καπνιστό τυρί, άκρως ιδιαίτερο και ταιριαστό σε κρύα πιάτα και σαλάτες, αποτελώντας έναν εκλεκτό μεζέ που ταιριάζει με λευκό κρασί. Το Μετσοβόνε καπνίζεται κρεμασμένο και τυλιγμένο σε σκοινί, ενώ χρησιμοποιείται η μέθοδος Pasta Filata για την παρασκευή του (θέρμανση και τέντωμα της μάζας του τυριού), η οποία χρησιμοποιείται και στη mozzarella, αλλά και το provolone, μεταξύ άλλων. Παρασκευάζεται κυρίως από αγελαδινό γάλα ή μείγμα αγελαδινού με πρόβειο ή κατσικίσιο, το οποίο όμως δεν ξεπερνά το 20%.