Από τη φακή της μαμάς, την κακαβιά του ψαρά και τη μαγειρίτσα, μέχρι το διάφανο consommé των καλών εστιατορίων, οι σούπες θεωρούνται ιδανικές επιλογές για χειμωνιάτικα γεύματα. Όταν όμως φτάσουμε στον συνδυασμό της σούπας με το κρασί, συχνά βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο, κι αυτό οφείλεται, κυρίως, στην υδαρή υφή της. Αν πάψουμε, ωστόσο, να αντιμετωπίζουμε το συγκεκριμένο ταίριασμα με υπερβολικό σκεπτικισμό -και δογματισμό- θα καταλήξουμε σε υπέροχες γευστικές εμπειρίες. Ας τις δοκιμάσουμε.
Σούπες με όσπρια. Τα γήινα αρώματα και η βελούδινη αίσθηση των οσπρίων, ιδίως όταν η σούπα είναι ένας νόστιμος χυλός, συνδυάζονται τέλεια με φρέσκα ερυθρά κρασιά από Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο ή Λημνιό.