Χριστουγεννιάτικο μοσχαράκι για το εορταστικό τραπέζι από τον Βασίλη Καλλίδη
Ο ταλαντούχος σεφ μοιράστηκε μαζί μας μια χριστουγεννιάτικη συνταγή για να κάνουμε το γιορτινό μας τραπέζι πιο γευστικό και ιδιαίτερο.
Μοσχαράκι χριστουγεννιάτικο
Χρόνος προετοιμασίας: 3 και 20 λεπτά
Υλικά για 6 άτομα
2 κιλά ποντίκι από μοσχάρι, σε κυβάκια
1 κιλό πατάτες σε φέτες
4 κρεμμύδια σε φετάκια
3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1/2 φλ. ελαιόλαδo
400 γρ. κεφαλοτύρι
2 κόκκινες πιπεριές σε φετάκια
1/2 κ.γ. κανέλα και 12 κόκκοι μπαχάρι
1 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Σοτάρουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δύο δόσεις, μέσα στο καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει χρώμα. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε σε μια γάστρα τις πατάτες και τα μισά κρεμμύδια, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και απλώνουμε το κρέας μαζί με τα υγρά του.
Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, το σκόρδο, τα υπόλοιπα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το ελαιόλαδο και το κρασί.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 3 ώρες σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς.
Tips για τέλεια μαγειρεμένο κρέας
1. Αγοράστε κρέας καλής ποιότητας. Μιλήστε με τον κρεοπώλη σας και πείτε του τι θα μαγειρέψετε. Ακούστε τις συμβουλές του.
2. Βγάλτε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον δύο ώρες πριν το μαγείρεμα για να έχει φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
3. Αφού γίνει το φαγητό σας αφήστε το να σταθεί για 20 περίπου λεπτά. Το φαγητό ηρεμεί από το βράσιμο και η γεύση ολοκληρώνεται μετά την παύση του βρασμού.
4. Γενικά, ακολουθείτε την κάθε συνταγή κατά γράμμα. Εάν δεν είστε σίγουροι, μην κάνετε πειράματα!
Χριστουγεννιάτικα μπουρέκια γλυκιάς κολοκύθας με τόφου του σεφ Ευάγγελου Μπιλιμπά
Μια ιδιαίτερη συνταγή που μπορείτε να δοκιμάσετε φέτος, βγαλμένη από την ολοκαίνουργια και πρωτοποριακή έκδοση «Πυθαγόρειος Διατροφή: Από την αρχαιότητα, στη σύγχρονη vegan τάση» που υπογράφει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαργαρίτα Ικαρίου.
Τα Χριστούγεννα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και είναι μια καλή στιγμή να φτιάξουμε το μενού του εορταστικού τραπεζιού, δοκιμάζοντας και νέες συνταγές, πέρα από τις παραδοσιακές.
Σήμερα σας δίνουμε έμπνευση για μια τέτοια συνταγή, αρωματική, υγιεινή πεντανόστιμη και vegan, που μπορεί, όμως, να σταθεί σε κάθε τραπέζι, κατευθείαν από την καινούργια έκδοση «Πυθαγόρειος Διατροφή: Από την αρχαιότητα, στη σύγχρονη vegan τάση» που υπογράφει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαργαρίτα Ικαρίου. Σε αυτή την έκδοση περιλαμβάνονται –εκτός της φιλοσοφικής θεώρησης της διατροφής βάσει ιστορικών στοιχείων- και 24 πρωτότυπες σύγχρονες vegan συνταγές του ex. chef και παγκόσμιου κριτή γαστρονομίας Ευάγγελου Μπιλιμπά, βασισμένες στις Πυθαγόρειες προτροπές και με έμφαση στην ποιοτική αγροτική παραγωγή της πατρίδας μας.
Μπουρέκια γλυκιάς κολοκύθας με τόφου και πετιμέζι
Υλικά
1 κιλό (ψημένη) γλυκιά κολοκύθα
3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
100 ml ελαιόλαδο
200 γρ. τόφου (τριμμένο στο χοντρό τρίφτη)
1 κ. γ. κανέλα
1 /2 κ. γ. μπαχάρι
1 /2 κ. γ. πιπέρι
100 γρ. ζάχαρη
300 ml. πετιμέζι
Παρασκευή της γέμισης
Κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια και την ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει. Τη στραγγίζουμε και την αφήνουμε να βγάλει τα υγρά της. Ψιλοκόβουμε τρία κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ελαφρά στο ελαιόλαδο, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε την κολοκύθα κι ανακατεύουμε τα υλικά για 4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τόφου, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη .
Υλικά ζύμης
500 γρ. αλεύρι σκληρό
χυμό ½ λεμονιού
250 γρ. νερό
½ κ. γ. αλάτι
½ κ. γ. ζάχαρη
1 κ. σ. λάδι
250 γρ. βούτυρο καρύδας
Εκτέλεση
Μέσα σε λεκάνη ρίχνουμε το χυμό, το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι και το νερό. Προσθέτουμε το αλεύρι. Δημιουργούμε μια μαλακή ζύμη. Προσθέτουμε στο ζυμάρι το βούτυρο καρύδας και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Ανοίγουμε σε φύλλα πάχους 2 χιλιοστών.
Κόβουμε σε λωρίδες, λαδώνουμε κάθε μία λωρίδα ξεχωριστά. Απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος της λωρίδας, την τυλίγουμε και μετά, τη στρίβουμε σα «σαλιγκαράκι». Λαδώνουμε το ταψί. Περνάμε κάθε μπουρέκι με το πινέλο να λαδωθεί καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσάφι χρώμα. Σερβίρουμε με πετιμέζι.
Σύμφωνα με τη διατροφολογική ανάλυση του M.Med.Sc. κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου Παναγιώτη Βαραγιάννη, η συνταγή αυτή είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, φυτικές ίνες, μαγγάνιο και σελήνιο, ενώ είναι χαμηλή σε χοληστερίνη. Το μαγγάνιο συμμετέχει στο μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος. Το σελήνιο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Η συνταγή του ex. Chef Eυάγγελου Μπιλιμπά περιλαμβάνεται στη συλλεκτική έκδοση: «Πυθαγόρειος Διατροφή: Από την αρχαιότητα στη σύγχρονη vegan τάση», εκδόσεων «Τerra Samia». (*Κυκλοφορεί στα μεγάλα βιβλιοπωλεία ή το προμηθεύεστε με ένα mail στο [email protected]).
Δίπλες: φτιάξτε το πιο υγιεινό γλυκό των Χριστουγέννων με συνταγή ειδικού
Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μας δίνει την τέλεια συνταγή σε μια πιο υγιεινή παραλλαγή, για το απολαυστικό χριστουγεννιάτικο γλυκό που δεν έχει ζάχαρη.
Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Μήπως δεν είναι καν δίλημμα, μιας και υπάρχει και τρίτος ανταγωνιστής;
Για την Πελοπόννησο (κυρίως) και τη Στερεά Ελλάδα, υπάρχουν και οι δίπλες. Μάλιστα, όπως θα δούμε και πιο κάτω, υπό συνθήκες συνιστούν την πιο υγιεινή επιλογή, αρκεί να αφήσουμε κατά μέρος το τηγάνι και να ανάψουμε τον φούρνο.
Φτιάχνονται εύκολα χωρίς ζάχαρη, με όλη τη γλύκα τους να προέρχεται από το μέλι. Κι η μερίδα τους δεν δίνει περισσότερες θερμίδες από το ένα τρίτο μιας σοκολάτας –αρκεί να μην είναι τηγανητές. Και στην περίπτωση αυτή, δεν έχουν καν χοληστερόλη.
Δείτε παρακάτω την πεντανόστιμη συνταγή:
Δίπλες φούρνου, χωρίς ζάχαρη
Υλικά ( για 24 κομμάτια)
500 gr αλεύρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο για το μίγμα και 3 κ.σ. για άλειμμα
3 κ.σ. ούζο
1½ κούπα ζεστό νερό
1/4 κγ αλάτι
(Αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης)
Για το σιρόπι
1 κούπα νερό
1 κούπα μέλι
1 αστεροειδής γλυκάνισος (προαιρετικά)
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
3 κ.σ. χυμός από πορτοκάλι
Για το σερβίρισμα
Κανέλλα
1 κούπα καρύδια
Εκτέλεση
Σε ένα μεταλλικό μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ούζο, τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και το ζεστό νερό. Ακολούθως, ζυμώνουμε το μίγμα.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι για 30-40 λεπτά και στη συνέχεια το κόβουμε σε μικρές μπάλες.
Με αλευρωμένο πλάστη, ανοίγουμε κάθε μπάλα σε ένα λεπτό φύλλο, πάχους 2 χιλιοστών ή λιγότερο. Το κόβουμε στη μέση, το λαδώνουμε με πινέλο και το τυλίγουμε σε σχήμα τριαντάφυλλου.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, ψήνουμε τις δίπλες για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι: αραιώνουμε το μέλι με νερό χλιαρό και προσθέτουμε για άρωμα γλυκάνισο (προαιρετικά), πορτοκάλι και ξύσμα πορτοκαλιού.
Όταν ψηθούν, αφήνουμε τις δίπλες να κρυώσουν, μέχρι να έρθουν δηλαδή σε θερμοκρασία δωματίου. Σιροπιάζουμε ακολούθως τις δίπλες με το ζεστό σιρόπι. Δεν βουτάμε τις στο σιρόπι για πολλή ώρα.
Τέλος, τις πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλλα.
Tip
Μην βάζετε ποτέ τις δίπλες στο ψυγείο, θα «πανιάσουν». Αντίθετα διατηρήστε τες σε σημείο του σπιτιού χωρίς υγρασία, ίσως σκεπασμένες με κάποιο τούλι, ώστε να παίρνουν «αέρα».
Διατροφική ανάλυση (ανά μερίδα)
Ενέργεια: 187,7 kcal
Πρωτεΐνη: 2,9 gr
Υδατάνθρακες: 28,6 gr
Λίπος: 6,8 gr
Κορεσμένα λιπαρά: 0,78 gr
Μονοακόρεστα λιπαρά: 3,3 gr
Πολυακόρεστα λιπαρά: 2,3 gr
Χοληστερόλη: 0 gr
Φτιάξτε τέλειους κουραμπιέδες με επικάλυψη σοκολάτας χωρίς ζάχαρη
Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μας δίνει το «οκ» για κουραμπιέδες, αρκεί να φτιάξουμε αυτούς που μας προτείνει, χωρίς ζάχαρη! Όταν ήμασταν παιδιά μετρούσαμε τα παγωτά που τρώγαμε το καλοκαίρι. Τώρα που… μεγαλώσαμε (λιγάκι) μετράμε τους κουραμπιέδες, αφού για πολλούς είναι το «καλύτερο» κομμάτι των Χριστουγέννων. Δεν είναι λίγοι όσοι περιμένουν όλο το χρόνο αυτές τις γιορτές για να τους… τιμήσουν δεόντως. Δεν έχει σημασία η ηλικία: οι κουραμπιέδες έχουν πάρα πολλούς «οπαδούς», από μικρά παιδιά έως υπερήλικες.
Τι γίνεται όμως αν δεν πρέπει να καταναλώνετε ζάχαρη (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, ενδοκρινολογικά προβλήματα, σύνδρομο πολυκυστικών κ.ά.); Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, έχει τη λύση.
Μια «πειραγμένη», πρωτότυπη συνταγή για κουραμπιέδες, χωρίς ζάχαρη, με λιγότερο κορεσμένο λίπος από τα συνήθη 300 gr αγελαδινού ή αιγοπρόβειου βουτύρου και με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας αντί για τα… κιλά άχνης ζάχαρης (σ.σ. δεν ωφελεί για «ξυρίζετε» τον κουραμπιέ από την άχνη, δεν κερδίζετε τίποτα!).
Μη σας τρομάζουν οι 200 θερμίδες που βγαίνει ο προτεινόμενος κουραμπιές, για γλυκό μιλάμε άλλωστε! Απλώς με καλύτερη σύσταση.
Και αν τους φτιάξετε μόνοι σας, θα σας κοστίσουν μόνο 0,23 ευρώ ανά τεμάχιο!
Κουραμπιέδες με επικάλυψη σοκολάτας, χωρίς ζάχαρη (βάρος 1,2 kg – περίπου 34 κομμάτια)
Υλικά
100 gr βούτυρο αγελάδας
200 ml ελαιόλαδο
120 gr αμύγδαλα
½ κγ baking powder
150 gr κρυσταλλική στέβια
1 κ.σ. βανίλια σε σκόνη
550 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 ml κονιάκ
300 gr κουβερτούρα (χωρίς ζάχαρη) 55-70% κακάο
Ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα καβουρδίζουμε, ψηλά στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα σπάμε πιέζοντάς τα με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο, το ξύσμα πορτοκάλι και τη στέβια, με το φτερό σε μεσαία ταχύτητα, για περίπου 20 λεπτά. Όσο περισσότερο το χτυπάμε, τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη.
Ακολούθως, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, το baking powder και τη βανίλια και συνεχίζουμε την ανάδευση σε πιο χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά. Όταν αφομοιωθούν τα άλευρα ρίχνουμε επίσης τα αμύγδαλα και το κονιάκ.
Βγάζουμε το ζυμάρι από το μίξερ. Σε ταψί με καθαρό αντικολλητικό χαρτί πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα και μέγεθος της αρεσκείας μας και τους πιέζουμε ελαφρά στην κορυφή. Μπορούμε επίσης να «κόψουμε» τη ζύμη για να φτιάξουμε κουραμπιέδες σε σχήμα καρδιάς, αστεριού κ.ά.
Ψήνουμε τους κουραμπιέδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20-30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους και τη δύναμη του φούρνου που έχουμε. Μην τους παραψήσετε, πρέπει να βγουν λευκοί, χωρίς να είναι πολύ σκληροί.
Βγάζουμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά, για να μην νοτίσουν αργότερα.
Εντωμεταξύ, ετοιμάζουμε την επικάλυψη σοκολάτας, βάζοντας σε ανοξείδωτο μπολ την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και λιώνοντάς την με bain marie (σ.σ. το μπολ μπαίνει σε κατσαρόλα με ζεστό νερό και στερεώνεται στο στόμιό της όταν το νερό αρχίζει να κοχλάζει). Αναδεύουμε τακτικά για να λιώσει, με προσοχή να μην έρθει σε επαφή το ζεστό νερό με τη σοκολάτα. Όταν λιώσει την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» σε θερμοκρασία δωματίου.
Στη συνέχεια, βουτάμε έναν-έναν τους κουραμπιέδες μέσα στη λιωμένη σοκολάτα, ώστε να καλυφθούν εξ ολοκλήρου. Τους βγάζουμε με ένα πιρούνι, τους τοποθετούμε σε μια σχάρα (με ποδαράκι) και τους αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.
Διατροφική ανάλυση ανά τεμάχιο
Ενέργεια: 201 kcal
Υδατάνθρακες: 15,7 gr
Πρωτεΐνη: 3,3 gr
Λίπος: 15,14 gr, εκ των οποίων 7,63gr από μονοακόρεστα λιπαρά
Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος
[email protected]
www.milessis.gr
FB page: milessisgeorge
Φτιάξτε υγιεινά μελομακάρονα βρώμης με συνταγή ειδικού
Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μαρίνα Ζαχαράκη, από το diatrofi.gr, μοιράζεται μια ιδιαίτερη συνταγή για μελομακάρονα, χωρίς αλεύρι, με λιγότερη ζάχαρη αλλά και λιπαρά, τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα κλασικά μελομακάρονα.
Στη βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής βρίσκονται τα δημητριακά, όπως η βρώμη, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται σε ημερήσια βάση, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.
Η βρώμη είναι δημητριακό με χαμηλή θερμιδική αξία, πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Λόγω της περιεκτικότητας της σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, μπορεί να βοηθήσει στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην ασπίδα του οργανισμού κατά ιών και βακτηριδίων.
Γι’ αυτή τη συνταγή με τα διαφορετικά μελομακάρονα, συνδυάζουμε τα αντιοξειδωτικά οφέλη της κανέλας και του μελιού, με τις μοναδικές φυτικές ίνες της βρώμης προσδίδοντας μοναδικά οφέλη στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων.
Για 25 περίπου κομμάτια θα χρειαστούμε
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
6 κουταλιές της σούπας στέβια
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζλάνι πίτουρο βρώμης
2 φλιτζάνια βρώμη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Λίγο γαρύφαλλο τριμμένο
Για το σιρόπι
1 φλιτζάνι μέλι
6 κουταλιές ζάχαρη καστανή
2 φλιτζάνια νερό
1 μικρό ξυλάκι κανέλα
2-3 μοσχοκάρφια
1 κομματάκι φλούδα από μανταρίνι ή πορτοκάλι
Τριμμένο καρύδι για το πασπάλισμα
Ξεκινάμε με το σιρόπι
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το μέλι. Μόλις πάρουν βράση, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Περνάμε στη ζύμη
Αλέθουμε την βρώμη και το πίτυρο βρώμης στο multi ώστε να γίνουν μια πούδρα. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μαλακιά ζύμη που κολλάει ελαφρά στα χέρια. Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς.
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα ρίχνουμε απευθείας στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για μισό λεπτό περίπου, γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές. Τα βάζουμε σε στρώσεις σε μια πιατέλα πασπαλίζοντας με το τριμμένο καρύδι.
Καλά Χριστούγεννα!
Μαρίνα Ζαχαράκη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.diatrofi.gr
Σπιτικά νιόκι πατάτας για το εορταστικό τραπέζι (κι όχι μόνο)
Φέρτε λίγη Ιταλία στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και κάντε φέτος τη διαφορά με τα δικά σας νιόκι πατάτας από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου και το diatrofi.gr, που σίγουρα θα κερδίσουν τις εντυπώσεις.
Τα νιόκι πατάτας (Gnocchi) είναι μία κλασική ιταλική συνταγή που φημίζεται για την ιδιαίτερη γεύση της και τα μαγευτικά αρώματα της. Μπορούν να σταθούν ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό πιάτων με κρέας, καθώς είναι ένα υλικό που συνδυάζεται ποικιλοτρόπως και επιδέχεται διάφορους πειραματισμούς. Είναι ένα πιάτο εύκολο να δημιουργηθεί, μιας και είναι απλώς ένα μείγμα από λιωμένη πατάτα, αυγό και αλεύρι το οποίο ζυμώνεται και πλάθεται. Το αποτέλεσμα όμως, αποτελεί πραγματικά ένα χειροποίητο όνειρο.
Υλικά για 4-5 μερίδες νιόκι πατάτας
500 γραμμάρια πατάτες
2 μεγάλα αυγά
180 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το μαγείρεμα & λίγο ακόμα για τον πάγκο εργασίας
80 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Πώς να φτιάξετε τα νιόκι πατάτας
Πλένουμε τις πατάτες καλά, τις βάζουμε με τη φλούδα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και προσθέτουμε λίγο αλάτι για το βράσιμο.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για 25-30 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν οι πατάτες μας. Για να σιγουρευτούμε ότι οι πατάτες είναι έτοιμες τοποθετούμε ένα μαχαίρι στο κέντρο τους. Αν δεν βρούμε αντίσταση σημαίνει πως έχουν μαλακώσει αρκετά.
Σουρώνουμε τις πατάτες, τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί και τις αφήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η περιττή υγρασία τους. Όσο πιο αφυδατωμένες είναι, τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι η συνταγή.
Όταν οι πατάτες είναι αρκετά δροσερές αφαιρούμε το εσωτερικό τους και πετάμε τη φλούδα. Τις αλέθουμε σε έναν μύλο λαχανικών και μεταφέρουμε τον πουρέ σε ένα μπολ. Αν δεν έχουμε μύλο, λιώνουμε τα νιόκι πατάτας πατάτες με ένα πιρούνι.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και σκεπάζουμε με μεμβράνη, για να μη δημιουργηθεί «κρούστα». Μόλις κρυώσει ο πουρές ρίχνουμε τα αυγά, το αλεύρι, την παρμεζάνα, το αλάτι και το πιπέρι. Αναμειγνύουμε τα υλικά μας έως ώτου σχηματιστεί ζύμη. Δεν πρέπει να τη δουλέψουμε πολύ, γιατί θα αποκτήσει μαστιχωτή υφή.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι από πάνω, για να μπορούμε να την ανοίξουμε με τον πλάστη. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 1 εκατοστό και με ένα μαχαίρι την κόβουμε σε λωρίδες, φάρδους 1 εκατοστό. Κόβουμε τις λωρίδες σε ορθογώνια παραλληλόγραμμα κομμάτια και τα αλευρώνουμε καλά, για να μην κολλάνε τα μεταξύ τους.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και λίγο αλάτι, την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να βράσει. Στην συνέχεια βάζουμε νερό με πάγο σε ένα μπολ και λαδώνουμε καλά μια πιατέλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και στο σημείο που το νερό σιγοβράζει ρίχνουμε προσεκτικά τα νιόκι. Μόλις εμφανιστούν στην επιφάνεια τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε στο νερό που ετοιμάσαμε με τον πάγο ώστε να διακόψουμε το βράσιμο. Όταν κρυώσουν, τα αφαιρούμε από το παγωμένο νερό με την τρυπητή κουτάλα, τα σουρώνουμε, τα σκουπίζουμε καλά με ένα χαρτί και τα βάζουμε στην λαδωμένη πιατέλα.
Τα σερβίρουμε με ζεστή σάλτσα ντομάτας και κεφαλοτύρι ή με ζεστό λιωμένο βούτυρο και παρμεζάνα. Φυσικά, δεν παραλείπουμε τα φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά.
Καλή σας όρεξη!
Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.diatrofi.gr
Επιμέλεια: ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ / [email protected]