Εάν θεωρείτε τον εαυτό σας αρκετά έξυπνο και μορφωμένο, μπορεί να υποθέσετε ότι έχετε μια καλή κατανόηση των βασικών τρόπων λειτουργίας του κόσμου – γνώση για τις εφευρέσεις και τα φυσικά φαινόμενα που μας περιβάλλουν.
Τώρα, σκεφτείτε τις ακόλουθες ερωτήσεις: Πώς σχηματίζονται τα ουράνια τόξα; Γιατί οι ηλιόλουστες μέρες μπορεί να είναι πιο κρύες από τις συννεφιασμένες; Πώς πετάει ένα ελικόπτερο; Πώς λειτουργεί το καζανάκι στην τουαλέτα;
Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε: θα μπορούσατε να δώσετε μια λεπτομερή απάντηση σε οποιαδήποτε ή σε όλες αυτές τις ερωτήσεις; Ή έχετε μόνο την πιο αόριστη ιδέα του τι συμβαίνει σε κάθε περίπτωση;
Εάν είστε όπως πολλοί από τους συμμετέχοντες σε ψυχολογικές μελέτες, ίσως αρχικά να περιμένατε να αποδώσετε πολύ καλά. Ωστόσο, όταν ζητείται να δώσουν μια λεπτομερή απάντηση σε κάθε ερώτηση, οι περισσότεροι άνθρωποι μπερδεύονται εντελώς. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και σε εσάς, όπως εξηγεί σε εκτενές άρθρο του για την ψευδαίθηση της γνώσης το BBC.
Αυτή η υπερβολική αυτοπεποίθηση είναι γνωστή ως «ψευδαίσθηση γνώσης». Μπορεί να νομίζετε ότι αυτά τα συγκεκριμένα παραδείγματα είναι ασήμαντα – είναι τα είδη των ερωτήσεων, τελικά, που μπορεί να σας κάνει ένα περίεργο παιδί, όπου η χειρότερη συνέπεια μπορεί να είναι να κοκκινήσετε από ντροπή, αν δεν ξέρετε να απαντήσετε.
Αλλά οι ψευδαισθήσεις γνώσης μπορούν να επηρεάσουν την κρίση μας σε πολλούς τομείς. Στον εργασιακό χώρο, για παράδειγμα, μπορεί να μας οδηγήσει να διεκδικήσουμε υπερβολικά πράγματα σε μια συνέντευξη, να παραβλέψουμε τις συνεισφορές των συναδέλφων μας και να αναλάβουμε εργασίες που μπορεί να μην μπορούμε να εκτελέσουμε με επάρκεια.
Πολλοί από εμάς περνάμε τη ζωή μας αγνοώντας αυτή την πνευματική αλαζονεία και τις συνέπειές της. Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένοι ψυχολόγοι προτείνουν ότι μπορεί να υπάρχουν μερικοί αφοπλιστικά απλοί τρόποι για να αποφευχθεί αυτή η διάχυτη παγίδα σκέψης.
Η ψευδαίσθηση της γνώσης – που ονομάζεται επίσης “ψευδαίσθηση του επεξηγηματικού βάθους” – ήρθε στο φως για πρώτη φορά το 2002. Σε μια σειρά μελετών, οι Leonid Rozenblit και Frank Keil στο Πανεπιστήμιο του Yale παρείχαν για πρώτη φορά στους συμμετέχοντες επεξηγήσεις επιστημονικών φαινομένων και τεχνολογικών μηχανισμών, οι οποίοι βαθμολογήθηκαν σε μια κλίμακα από το 1 (πολύ ασαφές) έως το 7 (πολύ εμπεριστατωμένο).
Ακολούθησε το τεστ. Όταν παρουσιάστηκαν περαιτέρω ερωτήσεις επιστήμης και τεχνολογίας, οι συμμετέχοντες έπρεπε να αξιολογήσουν πόσο καλά πίστευαν ότι θα μπορούσαν να απαντήσουν σε καθεμία, χρησιμοποιώντας την ίδια κλίμακα, προτού γράψουν την εξήγησή τους με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι Rozenblit και Keil διαπίστωσαν ότι οι αρχικές εκτιμήσεις των συμμετεχόντων για την κατανόησή τους ήταν συχνά δραματικά αισιόδοξες. Υπέθεσαν ότι μπορούσαν να γράψουν παραγράφους για το θέμα, αλλά συχνά απέτυχαν να προσφέρουν περισσότερα από την πιο απλή ουσία μιας απάντησης – και στη συνέχεια, πολλοί εξέφρασαν την έκπληξή τους για το πόσο λίγα ήξεραν.
Οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι η υπερβολική αυτοπεποίθηση προήλθε από την ικανότητα των συμμετεχόντων να οπτικοποιούν τις εν λόγω έννοιες. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την πτήση ενός ελικοπτέρου, για παράδειγμα, και η ευκολία με την οποία ήρθε στο μυαλό αυτή η διανοητική ταινία οδήγησε τους συμμετέχοντες να αισθάνονται πιο σίγουροι για να εξηγήσουν τους μηχανισμούς των κινήσεών του.
Από αυτό το θεμελιώδες έγγραφο, οι ψυχολόγοι έχουν αποκαλύψει ψευδαισθήσεις γνώσης σε πολλά διαφορετικά πλαίσια. Για παράδειγμα, ο Matthew Fisher, επίκουρος καθηγητής μάρκετινγκ στο Southern Methodist University του Τέξας ανακάλυψε ότι πολλοί απόφοιτοι πανεπιστημίου υπερεκτιμούν σε μεγάλο βαθμό την αντίληψή τους για τα εφόδια που έχουν αποκτήσει, μόλις εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.
Όπως και στο πρώτο πείραμα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν την κατανόησή τους για διαφορετικές έννοιες πριν δώσουν μια λεπτομερή εξήγηση του τι εννοούσαν. Αυτή τη φορά όμως οι ερωτήσεις προέρχονταν από το αντικείμενο που είχαν μελετήσει χρόνια πριν. (Ένας απόφοιτος φυσικής μπορεί να προσπάθησε να εξηγήσει τους νόμους της θερμοδυναμικής, για παράδειγμα.) Χάρη στη φυσική φθορά των αναμνήσεων τους, οι συμμετέχοντες φαινόταν να έχουν ξεχάσει πολλές από τις σημαντικές λεπτομέρειες, αλλά δεν είχαν προσέξει πόσες γνώσεις είχαν χάσει – με αποτέλεσμα οι αρχικές εκτιμήσεις του να είναι υπερβολικά αισιόδοξες.
Πολλοί από εμάς υπερεκτιμούμε πόσα μπορούμε να μάθουμε παρατηρώντας τους άλλους – με αποτέλεσμα μια «ψευδαίσθηση απόκτησης δεξιοτήτων».
Ο Michael Kardas, ένας μεταδιδακτορικός συνεργάτης στη διαχείριση και το μάρκετινγκ στο Northwestern University, στις ΗΠΑ, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν επαναλαμβανόμενα βίντεο με διάφορες δεξιότητες, όπως το να ρίχνουν βελάκια ή να κάνουν το χορό moonwalk, έως και 20 φορές. Έπειτα έπρεπε να εκτιμήσουν τις ικανότητές τους, πριν δοκιμάσουν να το κάνουν μόνοι τους. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες υπέθεσαν ότι η απλή παρατήρηση των αποσπασμάτων ταινιών θα τους είχε βοηθήσει να μάθουν τις δεξιότητες. Και όσο περισσότερο έβλεπαν τις ταινίες, τόσο μεγάλωνε η αρχική τους αυτοπεποίθηση.
Η πραγματικότητα, ωστόσο, ήταν ξεκάθαρα απογοητευτική. «Οι άνθρωποι πίστευαν ότι θα κέρδιζαν περισσότερους πόντους αν έβλεπαν το βίντεο 20 φορές σε σύγκριση με αν το έβλεπαν μία φορά», λέει ο Kardas. «Αλλά η πραγματική τους απόδοση δεν έδειξε καμία ένδειξη μάθησης».