Skip to main content

Δέντρο, βινύλιο, τατουάζ; Τι θα γινόμαστε στο μέλλον όταν πεθαίνουμε;

Μπορούμε ποτέ να «επιστρέψουμε» από τους νεκρούς; Στις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου ο Ορφέας κατεβαίνει στον Κάτω Κόσμο και πείθει τον Πλούτωνα να τον αφήσει να πάρει πίσω στον κόσμο των ζωντανών την Ευριδίκη. Στο ταξίδι της επιστροφής δεν καταφέρνει να τηρήσει τον έναν όρο που του έχει τεθεί (να μην κοιτάξει πίσω) και έτσι την χάνει για πάντα. Ο μύθος έχει να κάνει με την απώλεια και την επιθυμία μας να κρατήσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα με κάποιον τρόπο κοντά μας ακόμη και μετά τον θάνατο. 

Για έναν άνθρωπο που πεθαίνει υπάρχουν ελάχιστες επιλογές: ταφή στο χώμα, καύση ή σπανιότερα ταρίχευση. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο σύμφωνα με το BBC έχουμε την ανάδυση μίας σειράς εναλλακτικών στις παραδοσιακές τελετές, που εκπλήσσουν. Μεταξύ αυτών το να ενσωματωθούν οι στάχτες του θανόντος σε… βινύλιο, να μετατραπούν σε τατουάζ ή να σταλούν στη… στρατόσφαιρα.

 Η δημοσιογράφος Mia Hariz μίλησε με την Heide Hatry, Γερμανίδα εικαστικό που ζει στη Νέα Υόρκη και ειδικεύεται σε πορτραίτα, στα οποία ενσωματώνονται στάχτες των νεκρών. Όλα άρχισαν όταν της ζήτησε έναν τέτοιο πίνακα η μητέρα ενός 13χρονου κοριτσιού, που πέθανε από καρκίνο. Όταν είδε πως αυτό ήταν κάτι που μπορούσε να απαλύνει σε έναν βαθμό τον πόνο της μητέρας και να την κάνει να αισθάνεται κοντά της την κόρη της, σκέφτηκε πως θα πρέπει να δώσει την επιλογή αυτή και σε άλλους ανθρώπους, οι οποίοι θρηνούν τον χαμό δικών τους ανθρώπων. Άλλοι πάλι ενσωματώνουν τις στάχτες νεκρών στο μελάνι των τατουάζ. 

Από την πλευρά του ο Τζέισον Λιτς βρήκε έναν τρόπο ώστε να κρατάει τους νεκρούς κοντά στους δικούς τους μαζί με την αγαπημένη τους μουσική. «Περνάει» τις στάχτες τους σε βινύλια δίσκων, που έχουν τις μελωδίες και τραγούδια, τα οποία αγαπούσαν όσα ήταν εν ζωή.  Δηλώνει δε στο BBC πως θέλει και ο ίδιος να μετατραπεί σε «δίσκο» όταν πεθάνει. H Eternal Reefs την ίδια ώρα έχει λανσάρει ένα νέου τύπου ταφικό μνημείο σε υφάλους στον βυθό, ενώ η Living Urn έχει βρει έναν τρόπο να “φυτεύει” στάχτες ανθρώπων, που “επιστρέφουν” έτσι ως δέντρα ή λουλούδια. 

Δείτε ολόκληρο το βίντεο του BBC εδώ.