Στα νοτιοδυτικά της Γερμανίας, φωλιασμένη ανάμεσα στις Άλπεις της περιοχής της Σουηβίας και στο πυκνόδασο φυσικό πάρκο Schönbuch, βρίσκεται το Tübingen (Τύμπινγκεν), μια πανεπιστημιακή πόλη που θα έκανε τις περισσότερες τοποθεσίες της Disney να… ντραπούν.
Η πόλη είναι χτισμένη γύρω από τη σχεδόν τέλεια διατηρημένη παλιά πόλη, με τα λιθόστρωτα σοκάκια, τα παλιά ξύλινα σπίτια και τα κυματιστά κανάλια. Ενώ τα ιστορικά κέντρα των περισσότερων γερμανικών πόλεων καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μόνο μία βόμβα έπεσε στο Tübingen, πιο ιστορικά και… Τυβίγγη. Ο ποταμός Νέκαρ διασχίζει το κέντρο της πόλης, σχηματίζοντας ένα μικρό νησί – το Neckarinsel – το οποίο καλύπτεται με λουλούδια την άνοιξη και λάμπει το φθινόπωρο.
Το Τύμπινγκεν βρίσκεται στη Σουηβία, μια γερμανική περιοχή που φημίζεται για τη λιτότητά της – και η οποία είναι επίσης ένα από τα πιο ηλιόλουστα μέρη της χώρας, καθιστώντας το πολύ πιο χαρούμενο από άλλα μέρη της χώρας που έχουν πιο ζοφερό, βροχερό καιρό. Είναι σημαντικό ότι είναι μια ακαδημαϊκή πόλη, είναι μικρή αλλά δυναμική. «Για το μέγεθος της πόλης, τη βρίσκω απίστευτα διεθνή», είπε στο BBC η Nele Neideck, η οποία διευθύνει μια κοινότητα ομογενών.
Από τους 90.000 κατοίκους, περισσότεροι από 27.000 είναι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Tübingen. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που χαρακτηρίζει το Tübingen: είναι επίσης καινοτόμο, πράσινο και επιτρέπει την ύπαρξη εναλλακτικών τρόπων ζωής.
Το Τύμπινγκεν ήταν ένα από τα κέντρα των γερμανικών φοιτητικών διαδηλώσεων του 1968, που έλαβαν χώρα σε όλη τη Δυτική Γερμανία, απορρίπτοντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την εξουσία, που επηρέασαν την αριστερή και περιβαλλοντική ευαισθησία της πόλης.
«Στο Τύμπινγκεν, υπάρχουν αυτοδιοικούμενες πρωτοβουλίες στέγασης, όπου η μαγειρική και τα ψώνια παντοπωλείου οργανώνονται συλλογικά και είναι κυρίως vegan», εξήγησε η Jenny Bröder, η οποία ζει στο Tübingen εδώ και 12 χρόνια και εργάζεται στο πανεπιστήμιο. «Οι άνθρωποι ζουν σε αυτές τις κατοικίες είναι συχνά πολιτικά ενεργοί, καλλιεργούν την ευαισθητοποίηση για κοινωνικά και οικολογικά θέματα και συμβάλλουν στην πολιτιστική σκηνή διοργανώνοντας συναυλίες, διαλέξεις, φεστιβάλ και πάρτι. Το φαγητό που προσφέρεται σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι συνήθως επίσης vegan. »
Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι είναι χορτοφάγοι ή vegan, και είναι τόσο συνηθισμένο να ρωτάς αν κάποιος τρώει κρέας όσο και να ρωτάς αν έχει αλλεργίες. Η πόλη συμμετέχει επίσημα στο Veganuary, την ετήσια πρόκληση που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να γίνουν vegan για τον μήνα Ιανουάριο.
«Η χορτοφαγική προσφορά της ημέρας μας εξαντλείται πολύ πιο γρήγορα από την προσφορά κρέατος», δήλωσε ο Alok Damodaran, ο οποίος διευθύνει ένα φορτηγό τροφίμων στη Νότια Ινδία στην πόλη. Αυτό είναι σημαντικό σε μια χώρα που είναι γνωστή για το λουκάνικο της.
Η πόλη επίσης επανασχεδιάζεται και ενημερώνεται συνεχώς ώστε να είναι ολοένα και πιο φιλική προς το περιβάλλον. Οι φαρδείς και καλά ενσωματωμένοι ποδηλατόδρομοι μαζί με τα υψηλά τέλη στάθμευσης κάνουν την πόλη πολύ μη φιλική προς το αυτοκίνητο. Μια διαταγή που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 δήλωσε ότι δεν θα επιτρέπεται πλέον να κυκλοφορούν αυτοκίνητα στον κεντρικό δρόμο της πόλης, ο οποίος θα προορίζεται για λεωφορεία και ποδήλατα. Οι μαθητές μπορούν να μετακινύνται με λεωφορεία δωρεάν τα Σαββατοκύριακα και μετά τις 19:00 το βράδυ, ενώ τα Σάββατα είναι δωρεάν για όλους οι μετακινήσεις με λεωφορείο. Η τοπική κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμη και να κάνει τα λεωφορεία δωρεάν συνεχώς.
Ο φόρος και τα Mc Donald’s
Το Tübingen ξοδεύει τρεις φορές περισσότερα κατά κεφαλήν σε υποδομές ποδηλάτων από ό,τι η Κοπεγχάγη, λέει ο Μπόρις Πάλμερ, δήμαρχος της πόλης. Και ένας νέος φόρος που επιβλήθηκε στις αρχές του 2022 –με το Tübingen να είναι η πρώτη πόλη στη Γερμανία που τον εφάρμοσε– έχει αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το πράσινο καθεστώς της πόλης.
Ο Verpackungssteuer (φόρος συσκευασίας) επιβάλλει μια επιπλέον πληρωμή πενήντα λεπτών σε οποιαδήποτε συσκευασία μιας χρήσης, από φλιτζάνια καφέ έως μπολ παγωτού και πιάτα γεύματος. Επιπλέον, όλα τα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης όπως λαϊκά, μαχαίρια και κουτάλια κοστίζουν είκοσι σεντς επιπλέον. Ακόμη και τα κουτιά πίτσας και το αλουμινόχαρτο γύρω από ένα φαλάφελ σε πακέτο φορολογούνται. Ανεξάρτητα από το αν είναι κατασκευασμένα από βιώσιμο ή ανακυκλωμένο υλικό, οτιδήποτε είναι εφάπαξ χρήση θα είναι πιο δαπανηρό, με βάση την αρχή ότι η μη παραγωγή είναι καλύτερη από τη μελλοντική ανακύκλωση ή απόρριψη.
Ο φόρος έχει ήδη ξεκινήσει ενθαρρυντικά: οι πρώτες εβδομάδες είχαν ως αποτέλεσμα έως και 15% λιγότερα απορρίμματα στους κάδους της πόλης. Ο αριθμός πρόκειται να αυξηθεί, καθώς περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να φέρνουν τα δικά τους μαχαιροπίρουνα και τα εστιατόρια αρχίζουν να παρέχουν επαναχρησιμοποιήσιμα πιάτα.
Ωστόσο, η εφαρμογή του φόρου δεν πήγε καλά στα μοναδικά McDonald’s του Τύμπινγκεν , που έκαναν μήνυση στην πόλη. Με περισσότερα από 1.500 εστιατόρια σε ολόκληρη τη χώρα, η McDonalds ισχυρίζεται ότι είναι δύσκολο να προσαρμόσει κανείς λύσεις και υποστηρίζει ένα ενιαίο πλαίσιο σε αντίθεση με τους κανόνες που διαφέρουν μεταξύ των πόλεων. «Τέτοιοι κανόνες μεμονωμένων πόλεων ή κοινοτήτων εμποδίζουν μια εθνικά επιτυχημένη και εφαρμόσιμη ιδέα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος, καθώς η εταιρεία υλοποιεί στοχευμένες δράσεις του δικού της συστήματος επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC