Το να βουτήξει κάποιος στον Σηκουάνα μάλλον θα αποτελούσε μεγάλο υγειονομικό ρίσκο. Παρά τους κινδύνους για την υγεία και την έλλειψη υποδομής όμως, οι διοργανωτές στο Παρίσι εργάζονται σκληρά για να κάνουν την κολύμβηση στον Σηκουάνα πραγματικότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, αναφέρει το EURACTIV France.
Οι Παριζιάνοι θα μπορούν στη συνέχεια να κολυμπήσουν στον Σηκουάνα και ο ποταμός θα μπορεί να φιλοξενήσει ακόμη και Ολυμπιακούς αγώνες, όπως το τρίαθλο και το ελεύθερο 10χλμ. Αυτή είναι η υπόσχεση που έδωσε πρόσφατα η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.
Προς το παρόν, ωστόσο, το 70% των Γάλλων δεν έχει καλή εικόνα για τον Σηκουάνα και μόνο το 12% θα ήταν έτοιμο να κολυμπήσει σε αυτόν, σύμφωνα με έρευνα του Ifop που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου.
«Η υγειονομική ασφάλεια είναι καθοριστικός παράγοντας για την έγκριση της κολύμβησης», δήλωσε η Γκαμπριέλ Μπουλό, ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (INRAE).
Ένα διάταγμα του 1923 απαγορεύει το κολύμπι στον Σηκουάνα στο Παρίσι γιατί παρόλο που ο ποταμός ρέει από δεκατρία διαμερίσματα, είναι το Παρίσι που είναι το πιο μολυσμένο.
Η παρουσία πολυάριθμων βακτηρίων, όπως εντεροκόκκων, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία, γαστρεντερίτιδα και ουρολοιμώξεις.
Τα τρωκτικά, ιδιαίτερα οι αρουραίοι, ενέχουν επίσης κίνδυνο, καθώς τα ούρα τους είναι γνωστό ότι μεταδίδουν λεπτοσπείρωση στον άνθρωπο. «Η ασθένεια είναι συχνά καλοήθης, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο στο 5-20% των περιπτώσεων», ανέφερε το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι.
«Η περισσότερη αστική ρύπανση αντιμετωπίζεται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, αλλά υπάρχουν ακόμα λίγες απορρίψεις με την παρουσία βακτηρίων E.coli στο νερό», δήλωσε η Μπουλό.
Αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν, παρά τη συνολική βελτίωση της ποιότητας του Σηκουάνα, τα νερά του εξακολουθούν να είναι μολυσμένα.
Έλλειψη υποδομής
Ωστόσο, σύμφωνα με την ένωση La Seine En Partage, ο κίνδυνος βρίσκεται αλλού.
«Ένας ποταμός είναι ένα ζωντανό στοιχείο. Ο Σηκουάνας έχει υδρολογική δύναμη, θερμοκρασία. Μπορεί να παρουσιάσει κινδύνους με τον ίδιο τρόπο όπως ένα ποτάμι ή μια θάλασσα. Πρέπει πρώτα να σκεφτούμε την ανάπτυξη, τη δύναμή της και την ασφάλεια των ανθρώπων », δήλωσε η ένωση στο EURACTIV France.
Η ένωση πρότεινε ότι άλλα ποτάμια μπορεί να είναι πιο κατάλληλα για αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Ας σκεφτούμε πρώτα τους αθλητές. Τους ταιριάζει; Ο Σηκουάνας δεν είναι για Ολυμπιακούς Αγώνες. Ίσως ο Μάρνης να είναι πιο κατάλληλος».
Προς το παρόν, στο Παρίσι, οι ομάδες της Digital Water City εργάζονται για να προσαρμόσουν τα συστήματα αποχέτευσης στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να βελτιώσουν την ποιότητα του Παρισινού ποταμού. Πώς γίνεται αυτό;
Χάρη στον πλωτήρα που ονομάζεται Alert, ένα πλωτό μίνι εργαστήριο μικροβιολογίας, το οποίο αξιολογεί το επίπεδο των βακτηρίων που υπάρχουν στους ποταμούς Σηκουάνα και Μάρνη σε πραγματικό χρόνο. Μια τέτοια ταχεία αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο είναι επίσης απαραίτητη για πόλεις όπως το Παρίσι, όπου τα επίπεδα ρύπανσης ποικίλλουν πολύ.
«Το μόνο που χρειάζεται είναι μια έντονη βροχόπτωση για να ξεχειλίσει η αποχέτευση για να μολύνει ένα τμήμα του ποταμού», επιβεβαίωσε ο Νταν Ανγκελέσκου, ιδρυτής της Fluidion, που δημιούργησε το Alert.
Πέρα από τη ρύπανση και τις υποδομές, ωστόσο, οι οργανώσεις στο Παρίσι και οι αξιωματούχοι θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τα επτά εκατομμύρια τουρίστες που επιβιβάζονται σε τουριστικά σκάφη κάθε χρόνο.
«Τι κάνουμε με τις μεταφορές ποταμών; Μεταφορά επιβατών; Το Παρίσι είναι το κορυφαίο λιμάνι μεταφοράς επιβατών στον κόσμο », δήλωσε ο σύλλογος La Seine en Partage.
Πηγή: Euactiv