Skip to main content

Εκτός νόμου η γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου σε πόλεις της Ινδονησίας

Απαγόρευση στον εορτασμό της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου επέβαλαν πόλεις της Ινδονησίας, με την αστυνομία να πραγματοποιεί επιχειρήσεις σε διάφορες επαρχίες της χώρας, προκειμένου να βάλει «φρένο» στη διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων.

Στη Σουραμπάγια, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας, η αστυνομία πραγματοποίησε επιχειρήσεις σε ξενοδοχεία και έθεσε υπό προσωρινή κράτηση περισσότερα από 20 ζευγάρια τα οποία έκρινε ύποπτα για παραβίαση της απαγόρευσης.

Στο τουριστικό νησί Λόμποκ, γειτονικό του Μπαλί, οι αρχές της πόλης Ματαράμ έδωσαν εντολή στην αστυνομία να πραγματοποιεί ελέγχους μέσα σε σχολεία και να συλλάβει μαθητές που τυχόν γιόρτασαν το γεγονός. Ρομαντικές γιορτές μέσα σε ξενοδοχεία και καφέ ωστόσο επιτρέπονται, σύμφωνα με τις αρχές.

Στην πόλη Μακασάρ, στο νότιο μέρος του νησιού Σουλαουέσι, ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου απαγορεύεται εδώ και χρόνια, ενώ στην επαρχία Άτσεχ, οι αρχές έλαβαν εντολή να απαγορευτούν οι εορτασμοί όπως και τα προηγούμενα χρόνια, επικαλούμενες θρησκευτικούς κανόνες.

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου θεωρείται σε πολλές χώρες η γιορτή των ερωτευμένων.

Ο εορτασμός της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου περιέχει ίχνη τόσο από την χριστιανική, όσο και από την ρωμαϊκή παράδοση, ενώ καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου, καθώς έχουν η Καθολική Εκκλησία αναγνωρίζει τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς Αγίους με το όνομα Βαλεντίνος, με διαφορετικές αναφορές να συνοδεύουν τον καθένα.

Σύμφωνα με μία δημοφιλή αγιογραφική αναφορά, ο Βαλεντίνος ήταν ιερέας κατά την διάρκεια του τρίτου αιώνα στη Ρώμη και φυλακίστηκε επειδή πάντρευε μυστικά τους νέους στρατιώτες με τις Χριστιανές αγαπημένες τους, αψηφώντας τη σχετική απαγόρευση που είχε επιβάλλει ο αυτοκράτορας Κλαύδιος Β’.

Σύμφωνα με άλλους θρύλους, ο Βαλεντίνος πιθανώς σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους Χριστιανούς από τις διώξεις των Ρωμαίων, ενώ σύμφωνα με μία αναφορά, κατά τη φυλάκισή του, θεράπευσε την κόρη του φύλακά του, Αστέριου, και πριν από την εκτέλεσή του της έγραψε ένα γράμμα υπογράφοντας «ο Βαλεντίνος σου». 

Ορισμένες εκτιμήσεις εμφανίζουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται στα μέσα Φεβρουαρίου για να τιμηθεί η επέτειος του θανάτου ή της ταφής του, πιθανότατα γύρω στα 270 μ.Χ. Ωστόσο, βάσει άλλων αναφορών, η Χριστιανική εκκλησία αποφάσισε να εορτάζει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στα μέσα Φεβρουαρίου σε μία προσπάθεια να «εκχριστιανίσει» την ειδωλολατρική γιορτή των Λουπερκάλια, μίας από τις παλαιότερες ρωμαϊκές γιορτές που τελούνταν κάθε χρόνο προς τιμήν του Λούπερκους, πρώιμου θεού της γονιμότητας στη ρωμαϊκή μυθολογία, αντίστοιχου του ελληνικού θεού Πάνα.

Τα Λουπερκάλια εορτάζονταν έως την εμφάνιση του πρώιμου Χριστιανισμού, αργότερα όμως τέθηκαν εκτός νόμου, καθώς κρίθηκαν «μη Χριστιανικά», όταν στο τέλος του 5ου αιώνα ο Πάπας Γελάσιος καθιέρωσε την 14η Φεβρουαρίου ως την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Πολύ αργότερα, η γιορτή αυτή συνδυάστηκε με τον έρωτα.

Στη διάρκεια του Μεσαίωνα, στη Γαλλία και την Αγγλία ήταν κοινώς παραδεκτό ότι η 14η Φεβρουαρίου αποτελούσε την έναρξη της εποχής που ζευγάρωναν τα πουλιά.

Οι γραπτές αναφορές για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εμφανίστηκαν μετά το 1400. Η παλαιότερη αναφορά για την ημέρα είναι ένα ποίημα γραμμένο το 1415 από τον Δούκα της Ορλεάνης, Σαρλ, στη γυναίκα του ενώ ήταν φυλακισμένος στον Πύργο του Λονδίνου μετά την σύλληψή του στην Μάχη του Αζινκούρ. Αρκετά χρόνια αργότερα, εικάζεται ότι ο βασιλιάς Ερρίκος ο πέμπτος προσέλαβε έναν συγγραφέα ονόματι Τζον Λαντγκέϊτ, να συνθέσει ένα ερωτικό σημείωμα για την Αικατερίνη του Βαλουά.

Σήμερα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επίσημη γιορτή στην Αγγλικανική κοινότητα και στη Λουθηρανική εκκλησία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Wikipedia