Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρατηρείται στην ΕΥΔΑΠ τον τελευταίο χρόνο, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή να καταγράφεται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), οι οποίοι τιμολογούν οι ίδιοι τους δημότες τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις της ΕΥΔΑΠ από τους ΟΤΑ αυξήθηκαν τον Αύγουστο φέτος σε σχέση με έναν χρόνο πριν (Αύγουστος 2014) κατά 59% και από 21,5 εκατ. ευρώ έφθασαν τα 34 εκατ. ευρώ.
Αύξηση 30% σημείωσαν τα χρέη του Δημοσίου προς την επιχείρηση, τα οποία τον Αύγουστο φέτος διαμορφώθηκαν σε 13,8 εκατ. ευρώ από 10,6 εκατ. πριν έναν χρόνο.
Κατά το ίδιο διάστημα, τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση 12% παρουσίασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών, που έφθασαν τα 134 εκατ. ευρώ από 119 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2014.
Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (ΟΤΑ, Δημοσίου και ιδιωτών) προς την ΕΥΔΑΠ αυξήθηκαν σε έναν χρόνο 20% ή κατά 30,5 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 182 εκατ. ευρώ (Αύγουστος 2015) έναντι 152 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.
Σε σχέση με το τέλος του 2014, που έκλεισε με οφειλές 155,5 εκατ. ευρώ, οι συνολικές οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ αυξήθηκαν 17%, καθώς η εικόνα χειροτέρευσε από τον Μάιο.
Η για άλλη μια φορά σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ συμβαίνει ενώ έχει προηγηθεί τα έτη 2013 – 14 μια συστηματική προσπάθεια να μειωθούν και να διευθετηθούν τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την ΕΥΔΑΠ και τα οποία είχαν φθάσει τα 189 εκατ. ευρώ.
Τότε είχε παρατηρηθεί ότι σε μεγάλο βαθμό για την υπέρμετρη αύξηση αυτών των ανείσπρακτων οφειλών (όταν οι πολίτες από την πλευρά τους στην πλειονότητά τους πληρώνουν τους λογαριασμούς στους δήμους) μέρος της ευθύνης είχε και η ίδια η ΕΥΔΑΠ που δεν είχε οργανώσει κατάλληλα τις υπηρεσίες της και δεν είχε εγκύψει στο όλο θέμα.
Στην παρούσα συγκυρία εκτιμάται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών αυξήθηκαν εξαιτίας κυρίως της γενικότερης δυσκολίας που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά (capital controls κ.λπ.).
Ωστόσο, αυτό δεν δύναται να αποτελέσει επαρκή δικαιολογία για τους ΟΤΑ, αφού τα χρέη των ιδιωτών αυξήθηκαν κατά 12% και των ΟΤΑ κατά σχεδόν 60%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πιθανολογείται ότι μια από τις αιτίες είναι η μεταφορά των αποθεματικών των δήμων στο κρατικό ταμείο που είχε αποφασιστεί την άνοιξη από την κυβέρνηση και η οποία ενδεχομένως έχει δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας.
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι έπειτα από πέντε μήνες που έχει αναλάβει η παρούσα διοίκηση στην επιχείρηση δεν έχουν λυθεί μείζονος σημασίας διοικητικά θέματα, όπως είναι οι αρμοδιότητες του προέδρου Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου και του διευθύνοντος συμβούλου Ιωάννη Μπενίση, με αποτέλεσμα να καταγγέλλονται από διάφορες πλευρές προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου δεν έγινε αποδεκτή η εισήγηση του κ. Παπαδόπουλου για την τροποποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού Εταιρικής Διακυβέρνησης και Λειτουργίας που σχετίζεται με τις αρμοδιότητες του προέδρου της επιχείρησης.
Εχει προταθεί ο πρόεδρος να αναλάβει εκτελεστικές εξουσίες (την ευθύνη για γενικές διευθύνσεις) και να υπογράφει και δαπάνες, όταν το καταστατικό της ΕΥΔΑΠ, όπως και των περισσοτέρων εισηγμένων ανωνύμων εταιρειών, ορίζει ρητά ότι ο διευθύνων σύμβουλος είναι αυτός που προΐσταται των υπηρεσιών και ασκεί όλες τις ουσιαστικές διευθυντικές αρμοδιότητες.
Το όλο θέμα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, έχει μεταβιβαστεί στη νομική υπηρεσία για να προχωρήσει σε σχετική γνωμάτευση.
Αυτό που ουσιαστικά διερευνάται είναι αν, με βάση το καταστατικό της επιχείρησης, μπορούν να γίνουν οι αλλαγές στις αρμοδιότητες χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΔΑΠ είναι εισηγμένη επιχείρηση και μεταξύ άλλων στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει το επενδυτικό κεφάλαιο Paulson & Co. Inc με ποσοστό περίπου 10%.
Ο ισολογισμός της επιχείρησης, εξαιτίας του γεγονότος ότι επρόκειτο να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή της, έχει εξυγιανθεί και μεταξύ άλλων έχουν πληρωθεί χρέη του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ ύψους 141 εκατ. ευρώ.
Η «Ν» επικοινώνησε τόσο με το γραφείο του προέδρου της ΕΥΔΑΠ όσο και με του διευθύνοντος συμβούλου προκειμένου να έχει την άποψή τους για τα παραπάνω, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.