Από την έντυπη έκδοση
Των Σοφίας Εμμανουήλ και Γιώργου Γερακάρη
Τον πτωχευτικό νόμο (3588/2007) αλλά και νομικές διεξόδους στην αλλοδαπή ξεσκονίζουν από χθες το πρωί οι δικηγόροι της Folli Follie Group (FF Group), προκειμένου να ανασχεδιάσουν τη γραμμή άμυνας απέναντι στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της, μετά και την απορριπτική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στην αίτηση που είχε καταθέσει (18 Ιουλίου) για υπαγωγή της στο άρθρο 106α παρ. 6 του νόμου.
Η απόφαση έφερε σημαντική ανατροπή στα σχέδια που είχε δρομολογήσει το επιτελείο της εισηγμένης εταιρείας, θέτοντας νέες προκλήσεις, αφού: χωρίς προληπτικά μέτρα το σχέδιο διάσωσης είναι στον αέρα και τα περιουσιακά της στοιχεία μπορούν να βγουν άμεσα στο «σφυρί» από πιστωτές που έχουν απαιτήσεις – ενώ την ίδια ώρα η παραπάνω απόφαση κινητοποιεί δυνητικούς επενδυτές, αν και οι πιθανότητες περιορίζονται από τα ανοιχτά μέτωπα. Ο πτωχευτικός νόμος δίνει αρκετά περιθώρια «ευελιξίας» προκειμένου η εταιρεία να προχωρήσει σε νέα αίτηση προστασίας, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η πιθανότητα αναζήτησης νομικής διεξόδου εκτός Ελλάδας, μέσω των δεκάδων θυγατρικών που διαθέτει ο όμιλος. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Links of London αιτήθηκε υπαγωγής στο άρθρο 7 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ ενώπιον του Πτωχευτικού Δικαστηρίου του Delaware.
1 Νέα μέτρα και σχέδιο διάσωσης: Νομικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα της εισηγμένης να καταθέσει νέα αίτηση υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα και σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για προστασία από τους πιστωτές (εφόσον βέβαια εξασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση των πραγματικών πιστωτών). Επίσης, οι δικαστές αναφέρουν ότι πιθανολογείται στο παρόν στάδιο πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την κατάρτιση σχεδίου εξυγίανσης με τους πιστωτές, αφού εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης του οικονομικού ελέγχου και της μη κατάρτισης και έγκρισης ισολογισμού για το οικονομικό έτος 2017 από τη γενική συνέλευση καθίσταται ανέφικτος ο ακριβής προσδιορισμός των δανειστών.
2 Περιουσιακά στοιχεία: Το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας είναι το 35,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Αττικά Πολυκαταστήματα, το οποίο είχε δοθεί ως πρόσθετη εξασφάλιση στις τράπεζες για δάνεια ύψους 45,3 εκατ. To μερίδιο αυτό δεν προστατεύεται πλέον (ούτε εν μέρει) και εάν δεν κινηθεί άμεσα η εισηγμένη προκειμένου να εξασφαλίσει νέα προληπτικά μέτρα, θα χάσει έναν πόρο στρατηγικής σημασίας. Εξάλλου οι τράπεζες, που έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία, φέρονται να αποτιμούν το στοιχείο αυτό περί τα 50 εκατ., ενώ προετοιμασμένο είναι και το επιτελείο των βασικών μετόχων της Αττικά Πολυκαταστήματα που έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του να αποκτήσει το ποσοστό. Σχετικά με τις απαιτήσεις, υπενθυμίζεται ότι από τις συνολικές υποχρεώσεις (31.5.2018 ήταν 532,7 εκατ. ευρώ) οι μεγαλύτερες είναι ομολογιακά δάνεια – 249,5 εκατ. ευρώ, έκδοση της FF Group Finance Luxembourg SA, 49,8 εκατ. ευρώ και 147,9 εκατ. ελβετικά φράγκα, εκδόσεις της Luxemburg II. Οι συζητήσεις με τους ομολογιούχους είναι σε αδιέξοδο, δεδομένου ότι ακόμη και στο καλό σενάριο που προβλέπει διάσωση της εταιρείας, οι υφιστάμενοι πιστωτές θα πρέπει να δανείσουν νέα κεφάλαια την εταιρεία και να προσβλέπουν σε μελλοντικές αποδόσεις, υπόθεση με υψηλό κίνδυνο υπό τις παρούσες συνθήκες και χωρίς αξιόπιστο σχέδιο επόμενης μέρας.
3 Δυνητικοί επενδυτές: Η χθεσινή απόφαση ασκεί επίσης πίεση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές προκειμένου να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους. Μένει να φανούν οι προθέσεις του φερόμενου ως στρατηγικού επενδυτή με τον οποίο συνομιλεί η διοίκηση της FF Group, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η «κινητικότητα» που επιδεικνύει τις τελευταίες ημέρες η πλευρά Fosun. Μπήκε ενεργά στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά τηρεί στη βασική της γραμμή την ανάδειξη των πραγματικών οικονομικών μεγεθών της εταιρείας. Έτσι αναπτύσσεται ένα σενάριο για διαμεσολάβηση προκειμένου να εξασφαλιστεί παράταση της προστασίας σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της επίσπευσης των ελέγχων.
4 Εκκρεμείς έλεγχοι: Υπενθυμίζεται ότι είναι σε εκκρεμότητα τόσο ο έκτακτος όσο και ο πλήρης έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων 2017 της εταιρείας, ενώ ενισχύεται ο φάκελος στον οικονομικό εισαγγελέα, όπου έχει κατατεθεί πλέον και το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ). Το πόρισμα (βλέπε «N», 3/10) μεταξύ άλλων αποκαλύπτει ότι η ασιατική θυγατρική της εισηγμένης Folli Follie Group Sourcing Ltd φέρεται να έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις συνολικού ύψους άνω του 1,85 δισ. δολ. τη διετία 2016-2017 στην NG Boon Soon, εταιρεία-φάντασμα, που φέρεται να χρωστά στη Folli Follie 710 εκατ. δολ. Αμφιλεγόμενη είναι και η δραστηριότητα της Thana Prasertsian, αλλά και της Landocean Industrial Limited, η οποία φέρεται να έχει δανειστεί 122 εκατ. δολάρια από τη Folli Follie Group Sourcing.
Διαταγή για κατάσχεση περιουσίας
Προσωρινή διαταγή για τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της εταιρείας Folli Follie και πέντε μελών του Δ.Σ. της εξέδωσε η πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, Ειρήνη Κατινιώτη. Με αυτήν ουσιαστικά διατάσσεται η μη μεταβολή (μεταβίβαση, πώληση κ.λπ.) περιουσιακών στοιχείων μέχρι αυτού του ποσού.
Συγκεκριμένα, η προσωρινή διαταγή, που ισχύει μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης και αφορά περιουσιακά στοιχεία μέχρι του ποσού των 160.000 ευρώ, εκτιμάται ότι ουσιαστικά δίδει τη δυνατότητα και σε άλλους επενδυτές να επιχειρήσουν να κατοχυρώσουν το νομικό δικαίωμα αποζημίωσης για χαμένα χρήματα.
Η απόφαση θα στραφεί προφανώς σε ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, καθώς ήδη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών έχουν δεσμευθεί όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι θυρίδες κ.λπ. της εταιρίας και επτά μελών του Δ.Σ.
Ειδικότερα, η προσωρινή διαταγή στρέφεται κατά της «Folli – Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία» όπως εκπροσωπείται νόμιμα, και κατά των Δημητρίου Κουτσολιούτσου, Γεωργίου Κουτσολιούτσου, Αικατερίνης Κουτσολιούτσου, Φραγκίσκου Γρατσώνη, Ειρήνης Νιώτη.
Σφίγγει ο «κλοιός» μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου
Στην απόρριψη της αίτησης της Folli Follie για υπαγωγή της στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα προχώρησε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με σχετική απόφασή του, με την οποία αίρονται παράλληλα και τα μέτρα προστασίας της εταιρείας από τους πιστωτές της.
Σύμφωνα με την απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου, δεν συμπληρώθηκε το απαιτούμενο ποσοστό συναίνεσης των πιστωτών για δικαστική προστασία.
Παράλληλα, με άλλη απόφαση και ειδικότερα με προσωρινή διαταγή, που εξέδωσε χθες η πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, διατάχθηκε η συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της εταιρείας Folli Follie και πέντε μελών του Δ.Σ. της, κατόπιν σχετικής αίτησης τριών επενδυτών και μίας ξένης εταιρείας. Πρόκειται για την πρώτη δικαστική ενέργεια που γίνεται από μετόχους, προκειμένου να διαφυλάξουν την επένδυσή τους στην εταιρεία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αίτηση της εταιρείας για προληπτική προστασία από τους πιστωτές απορρίφθηκε, δεδομένου ότι περιελήφθη σε αυτήν ως πιστώτρια της Folli Follie θυγατρική της εταιρεία (Finance Luxembourg II SA), κάτι που, σύμφωνα με το δικαστήριο, δεν προκύπτει από τον κατάλογο των πιστωτών. Έτσι, αφού το δικαστήριο δεν δέχθηκε τη συγκεκριμένη εταιρεία ως πραγματικό πιστωτή, κρίθηκε ότι η Folli Follie δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο εκ του νόμου ποσοστό συμφωνίας από τους πιστωτές της ώστε να υπαχθεί στη σχετική διαδικασία προστασίας.
H Folli Follie είχε ζητήσει την προληπτική προστασία με τη συναίνεση της εν λόγω, θυγατρικής της, εταιρείας, FF Group Finance Luxembourg II SA, η οποία είναι εκδότρια δύο ομολόγων για λογαριασμό της Folli Follie, ύψους 50,4 εκατ. και 102,4 εκατ. ευρώ, που εκπροσωπούν συνολικά 28,69% επί των συνολικών υποχρεώσεων της εταιρείας.
Δυνατότητα νέας αίτησης
Η Folli Follie έχει τη δυνατότητα να καταθέσει και νέα αίτηση υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα και σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για προστασία από τους πιστωτές (εφόσον βέβαια εξασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση των πραγματικών πιστωτών).
Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για προστασία από τους πιστωτές είχε εκδικαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου. Τότε, το Πρωτοδικείο είχε δώσει παράταση των μέτρων προστασίας της μητρικής Folli Follie, απορρίπτοντας, πάντως, το αίτημα προστασίας τόσο της θυγατρικής της Folli Follie Συμμετοχών όσο και της βασικής μετόχου Αικατερίνης Κουτσολιούτσου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην τωρινή, απορριπτική, δικαστική απόφαση γίνεται αναφορά και στα συμπεράσματα του πορίσματος της Alvarez & Marsal, σχετικά με τις εταιρείες του ομίλου στην Ασία, τα οποία εμπεριέχονται και στο πρόσφατο βούλευμα 4632/18, με το οποίο δεσμεύτηκαν όλοι οι λογαριασμοί της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Folli Follie.
Στο σχετικό σκεπτικό του βουλεύματος αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «προέκυψε σημαντική διαφοροποίηση των οικονομικών στοιχείων του ομίλου Folli Follie Group σε σχέση με αυτά που παρουσιάστηκαν στις δημοσιευθείσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για το 2017, ώστε να πιθανολογείται βάσιμα η ύπαρξη οφειλών της πρώτης αιτούσας προς τρίτους, οι απαιτήσεις των οποίων δεν έχουν περιληφθεί στην ένδικη αίτηση. Και τούτο διότι εκ του περιεχομένου της προσωρινής έκθεσης της εταιρείας Alvarez &Marsal LLP διαπιστώνεται αναφορικά με τις εταιρείες του ομίλου Folli Follie Group στην Ασία η ύπαρξη ζημιάς ύψους 44.702.304 δολαρίων ΗΠΑ, αντί των εμφανιζόμενων κερδών ύψους 316.444.076 δολαρίων ΗΠΑ».
Επίσης, οι δικαστές αναφέρουν ότι πιθανολογείται στο παρόν στάδιο πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την κατάρτιση σχεδίου εξυγίανσης με τους πιστωτές, αφού εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης του οικονομικού ελέγχου και της μη κατάρτισης και έγκρισης ισολογισμού για το οικονομικό έτος 2017 από τη γενική συνέλευση καθίσταται ανέφικτος ο ακριβής προσδιορισμός των δανειστών.