Η ανάγκη βελτιωτικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού κώδικα, αλλά και του προγράμματος «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», απασχόλησε μεταξύ άλλων τη σημερινή συνάντηση της διοίκησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, με εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο επιμελητήριο, παρευρέθηκαν ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Χάρης Μαμουλάκης, αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Γιάννης Σαρακιώτης, αναπληρωτής τομεάρχης Έρευνας και Τεχνολογίας και ο Νίκος Σκορίνης γενικός γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ.
Δεν προστατεύονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, επισήμανε ότι με το νέο πτωχευτικό κώδικα δεν προστατεύονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και δεν δίνεται ουσιαστική λύση για την αποπληρωμή των δανείων, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά, ότι θα πρέπει να γίνει «κούρεμα» των οφειλών και να δοθεί πραγματική 2η ευκαιρία για να σώσουν τις επιχειρήσεις και τα σπίτια τους, που τις περισσότερες φορές είναι υποθηκευμένα λόγω της λήψης επιχειρηματικών δανείων. Το ΒΕΑ υπογραμμίζει ότι έχει πολλάκις επισημάνει, πως πρέπει να δοθεί ξεχωριστό ΑΦΜ σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Από την πλευρά του, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι ρευστοποιείται η περιουσία των φυσικών προσώπων που θα απωλέσουν τελικά τα σπίτια τους. Όπως επισήμανε, δεν υπάρχει καμία προστασία για τους ευάλωτους, αφού η μόνη δυνατότητα που δίνει ο νέος πτωχευτικός, είναι να γίνουν ενοικιαστές στα σπίτια τους και να πληρώνουν ενοίκιο σε έναν ιδιωτικό φορέα (fund). Αν δε, ο ευάλωτος δανειολήπτης, μετά από 12 χρόνια που πληρώνει ενοίκιο θελήσει να ξαναγοράσει το σπίτι του, θα πρέπει να πληρώσει την εμπορική αξία του ακινήτου, χωρίς καν να αφαιρούνται από το τίμημα τα ενοίκια που τόσο καιρό κατέβαλλε, ούτε φυσικά και ό,τι είχε πληρώσει από το αρχικό δάνειο.
Ένταξη όλων των τεχνικών επαγγελμάτων
Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», οι εκπρόσωποι του ΒΕΑ τόνισαν την ανάγκη να ενταχθούν όλα τα τεχνικά επαγγέλματα που συμβάλλουν στη εξοικονόμηση ενέργειας των κτιρίων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα, σε περίπτωση πολυκατοικίας, να επιτραπούν από το πρόγραμμα και τα μεμονωμένα έργα σε διαμερίσματα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκαν επί τάπητος η ηλεκτροκίνηση και ο αποκλεισμός επιδότησης για μηχανήματα στον πρωτογενή τομέα και ηλεκτροκίνητες μηχανές θαλάσσης. Επίσης, έμφαση δόθηκε, στο μπλοκάρισμα της χορήγησης ελληνικού σήματος σε παραγωγικούς κλάδους που είναι απαραίτητο, όπως στο παιχνίδι, στην ένδυση και την υπόδηση.
Πηγή: ΑΜΠΕ