Skip to main content

Πτωτικά στην Αθήνα οι πληρότητες των ξενοδοχείων

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Μαγική εικόνα εξακολουθεί να θυμίζει η κατάσταση των πληροτήτων στα αθηναϊκά ξενοδοχεία, καθώς και στο οκτάμηνο ενώ οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έσπασαν κάθε ρεκόρ ανόδου, οι πληρότητες είναι μειωμένες σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το «έλλειμμα» αυτό επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσαν οι τρεις από τις τέσσερις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες εμφάνισαν μείωση πληροτήτων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ η άνοδος των διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας ήταν στο 4,32%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της GBR Consulting που έχει στη διάθεσή της η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016 οι πληρότητες των αθηναϊκών ξενοδοχείων εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το ίδιο διάστημα εμφανίζουν αύξηση κατά 6,4% σε σύγκριση με πέρυσι. Το αρνητικό αυτό στοιχείο αποδυναμώνεται έως έναν βαθμό από το γεγονός ότι η μέση τιμή δωματίου είναι αυξημένη κατά 4,2%, στα 94,78 ευρώ, και η μέση τιμή ανά διαθέσιμο δωμάτιο κατά 3%, στα 72,43 ευρώ. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πάντως, οι πληρότητες είναι αυξημένες κατά 1% και 0,3% αντίστοιχα, αλλά και πάλι πολύ χαμηλότερα από τις αφίξεις.

Ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ, Αλέξανδρος Βασιλικός, αποδίδει το «έλλειμμα» αυτό σε έναν μεγάλο βαθμό στη δραστηριότητα της οικονομίας διαμοιρασμού, η οποία έχει αυξήσει σημαντικά το μερίδιό της στην τουριστική αγορά. Μια τελευταία έρευνα που έγινε μεταξύ των μελών της ΕΞΑΑΑ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν πάνω από 10.000 καταλύματα αυτού του τύπου. Ωστόσο, τα συναρμόδια υπουργεία εδώ και ενάμιση χρόνο έχουν υποσχεθεί μία νομοθετική ρύθμιση με στόχο την ένταξη του φαινομένου στην πραγματική οικονομία με την επιβολή φορολογίας στην πηγή, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει κάτι. Βέβαια και η φορολόγηση του τομέα δεν σημαίνει ότι θα μειωθεί η δραστηριότητά του, ωστόσο, όπως σημειώνουν ξενοδοχειακοί παράγοντες, δεν θα είναι άνισος ο ανταγωνισμός με τις ξενοδοχειακές μονάδες.

Σύμφωνα με τις διοικήσεις των εισηγμένων στο Χ.Α. ξενοδοχείων, η οικονομία διαμοιρασμού επηρεάζει και τις πολυτελείς μονάδες. Η διοίκηση της Ιονικής Ξενοδοχειακής που ελέγχει το «Hilton» ανέφερε στην οικονομική έκθεση εξαμήνου ότι «η πληρότητα δωματίων του «Hilton» μειώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2016 κατά 6,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Η πληρότητα δωματίων του ξενοδοχείου διαμορφώθηκε σε 62,5% έναντι 66,9% το 2015 και 59,6% των άμεσα ανταγωνιστικών ξενοδοχείων.

Ανοδική τάση κατέγραψε η Μέση Τιμή Δωματίου, η οποία διαμορφώθηκε σε 155,65 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 7% σε σχέση με το 2015 και αύξηση 1,1% των ανταγωνιστικών ξενοδοχείων. Ο δείκτης Rev. PAR διατηρήθηκε στο αυτό επίπεδο με το παρελθόν έτος και διαμορφώθηκε σε 97,23 ευρώ, έναντι 97,27 ευρώ το 2015, ενώ τα ανταγωνιστικά ξενοδοχεία κατέγραψαν μείωση κατά 7%». Βασικός παράγων που επέδρασε αρνητικά στη διαμόρφωση της πληρότητας δωματίων, τόνιζε η διοίκηση, είναι η αυξανόμενη προσφορά ιδιωτικών καταλυμάτων (διαμερίσματα) προς μίσθωση σε μεμονωμένους ταξιδιώτες διά μέσου της διεθνούς πλατφόρμας της Airbnb και άλλων παρεμφερών δικτύων.

Επίσης και ο όμιλος Λάμψα ανακοίνωσε μείωση πωλήσεων για τα δύο υπερπολυτελή ξενοδοχεία, το «Μεγάλη Βρετανία» και το «King George» για το πρώτο εξάμηνο του 2016. Ειδικότερα το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» εμφάνισε μείωση πωλήσεων 3,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο του 2015, ενώ το ξενοδοχείο «King George» εμφάνισε μείωση πωλήσεων 7%. Παράγοντες του ομίλου ανέφεραν στη «Ν» ότι η οικονομία διαμοιρασμού επηρέασε και τις δύο υπερπολυτελείς μονάδες. Άλλωστε νοικιάζονται πλέον και βίλες, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Επίσης και το τετράστερο ξενοδοχείο «President», της εισηγμένης ΓΕΚΕ, ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2016 πληρότητες μειωμένες στο 59,67% από 66,46% το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Βασικός παράγων που επέδρασε αρνητικά στη διαμόρφωση της πληρότητας δωµατίων είναι η αυξανόµενη προσφορά ιδιωτικών καταλυµάτων (διαµερίσµατα) προς µίσθωση σε µεµονωµένους ταξιδιώτες, αναφέρεται στην εξαμηνιαία έκθεση της διοίκησης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την τέταρτη εισηγμένη, τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς φέτος τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκε και η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια» που βελτιώνει παραδοσιακά τις πληρότητες της μονάδας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τα δεδομένα για «Hilton» και «Αστέρα»

Ένα ακόμη βήμα έγινε για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης στους νέους ιδιοκτήτες, την τουρκοαραβική κοινοπραξία. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την εισφορά των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώθηκε και ήδη πιστώθηκαν οι νέες μετοχές. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, αναμένεται πλέον η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος και κάποιες τυπικές λεπτομέρειες για την ανάληψη του ελέγχου του «Αστέρα» Βουλιαγμένης από την κοινοπραξία Dogus και αραβικών funds. Σε ό,τι αφορά την Ιονική Ξενοδοχειακή και το «Hilton», οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη και η ταχύτητα ολοκλήρωσής τους εξαρτάται κυρίως από τον πωλητή, δηλαδή την Alpha Bank.