Από την έντυπη έκδοση
Των Σοφίας Εμμανουήλ και Γιώργου Γερακάρη
Με την εν εξελίξει έρευνα να δημιουργεί υπόνοιες για αδικήματα απάτης, χειραγώγησης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, όλα σε κακουργηματική μορφή, η διοίκηση του ομίλου Folli Follie Group είναι «με την πλάτη στον τοίχο» στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της, όταν πρέπει να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας αυτών κατά την κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης σε λίγες εβδομάδες (22/11 λήγει η περίοδος προστασίας).
Οι πληροφορίες, πάντως, θέλουν τον πρώτο κύκλο επαφών να μην αποδίδει τα αναμενόμενα, καθώς τα τραπεζικά στελέχη αξιολογούν ως ανέφικτους τους στόχους που επιδιώκει να πετύχει η εταιρεία, βάσει του υπό κατάρτιση business plan, που εκπονεί η Deloitte. Σύμφωνα με στοιχεία (αποτίμηση, οικονομικούς δείκτες, προβλέψεις κ.ά.) που παρουσίασε η εταιρεία σε συνάντηση τη Δευτέρα με εκπροσώπους των τραπεζών, στο πλαίσιο διερευνητικών επαφών, φέρεται να προσέγγισε την τρέχουσα αξία της γύρω στα 300 εκατ. ευρώ. Επίσης στο σχέδιο για τη βιώσιμη δραστηριότητά της στα επόμενα χρόνια, όπου προβλέπει τις υποχρεώσεις που θα έχει να διαχειριστεί και το κεφάλαιο κίνησης που θα απαιτήσει η νέα χρηματοδότηση, φέρεται να μίλησε για κεφάλαια περί τα 100 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό, που κατά το επιτελείο της εισηγμένης απαιτείται για τη διατηρησιμότητα της τρέχουσας αξίας της, θα πρέπει να εξασφαλιστεί από τράπεζες, ομολογιούχους και λοιπούς χρηματοοικονομικούς πιστωτές. Οι πρώτες εντυπώσεις των συνδαιτημόνων στην παραπάνω παρουσίαση περιγράφονται ως «απογοητευτικές».
Στελέχη των τραπεζών, οικονομικοί και χρηματιστηριακοί αναλυτές εκφράζουν πλέον αμφιβολίες και για επιβεβαιωμένα στοιχεία, γεγονός που καταδεικνύει το μεγάλο πλήγμα που έχει προκληθεί στην εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας από το σκάνδαλο.
Προφανώς και το μείζον θέμα που εγείρει αμφισβητήσεις και αναδεικνύει αβεβαιότητες για το μέλλον είναι η παραμονή της οικογένειας (εν προκειμένω του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου) στο τιμόνι της εταιρείας, την ώρα που βαρύνεται με σοβαρά αδικήματα. Πάντως κάποιες πληροφορίες για αναχώρηση των πατέρα και υιού Κουτσολιούτσου για το Χονγκ Κονγκ την ημέρα που ανακοινώθηκε το βούλευμα δεν επιβεβαιώνονται. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η διεθνής πρακτική σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι νέα διοίκηση, ταχεία ανάδειξη ευθυνών και απονομή δικαιοσύνης. Προκαλεί δε αίσθηση το γεγονός ότι η τρέχουσα διοίκηση δεν αλλάζει τακτική, ακόμη και εμπρός στην αρνητική στάση των τραπεζών να χορηγήσουν ρευστότητα ή να διαπραγματευτούν συναίνεση, καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας εν όψει της συζήτησης του αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα και φυσικά χρειάζεται ρευστότητα στο μεσοδιάστημα για να συντηρήσει τη λειτουργία της.
Από την άλλη μεριά υπάρχει το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα καθώς μέχρι 22 Νοεμβρίου πρέπει να έχει κατατεθεί η αίτηση της Deloitte με το σχέδιο διάσωσης και εν τω μεταξύ να έχει δρομολογηθεί η αναδιατύπωση των οικονομικών καταστάσεων – αφού πρέπει να τεθούν προς έγκριση θεωρητικά στη γενική συνέλευση που μεταφέρθηκε για τις 30 Οκτωβρίου, εάν αυτή γίνει.
Εν κατακλείδι, δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς την επόμενη μέρα -κατά κυριολεξία και μεταφορικά- στον άλλοτε κραταιό όμιλο Folli Follie Group, ειδικά μετά το βούλευμα -σε συνέχεια της εισαγγελικής πρότασης- με το οποίο δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί των μελών της διοίκησης του FF Group, το οποίο χαρακτηρίστηκε κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά περιορισμένης επίπτωσης μιας και π.χ. δεν δεσμεύθηκαν λογαριασμοί στο εξωτερικό, δεν απαγορεύθηκε έξοδος εκτός συνόρων κ.ά.
Παρ’ όλ’ αυτά, προϊδεάζει για απάτες κακουργηματικού χαρακτήρα και άρα βαριές ποινές το βούλευμα με το οποίο δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των μελών του Δ.Σ. που υπέγραψαν την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων 2017 (στις 25.4.2018), σύμφωνα με τον οικονομικό εισαγγελέα.
Το βούλευμα
Το βούλευμα, το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία από το προκαταρκτικό πόρισμα της Alvarez & Marsal (A&M) και ένορκη κατάθεση στελέχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανέδειξε ύποπτες πρακτικές στη διαμόρφωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των 18 θυγατρικών της Folli Follie στην Ασία, πολλά χρόνια πριν. Ο οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι από τη μέχρι τώρα έρευνα προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις ότι η εισηγμένη «έκτιζε» από το 2007, αλλά πιθανότατα και προγενέστερα ψευδείς ισολογισμούς μεταφέροντας ψευδή κέρδη, ψευδή ταμειακά διαθέσιμα, εικονικές πωλήσεις και ψευδή αποθέματα. Ειδικότερα από το πόρισμα της A&M, «εντοπίζονται τρεις περίοδοι και μέθοδοι καταχώρησης εικονικών συναλλαγών. Η πρώτη αφορά την πιο πρόσφατη περίοδο (2015-2017), η οποία αναφέρεται ως “Άμεσες Εικονικές Συναλλαγές”. Η δεύτερη καλύπτει το διάστημα 2007-2015 και αφορά σε “Έμμεσες Εικονικές Συναλλαγές” και η τρίτη πιστεύεται ότι αποτελεί πρακτική που υιοθετήθηκε μεταξύ του 2001 και του 2015 (στην οποία υπάλληλοι του FF GROUP ASIA αναφέρονταν ως “MerryGoRound” (γύρω-γύρω όλοι)». Σύμφωνα με την Α&Μ η παλιότερη αναφορά σε αυτή την πρακτική ήταν το 2001, αλλά δεν αποκλείει να συνέβαινε και παλιότερα.
Ήδη από το 2009, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της A&M, το FF GROUP ASIA καταχώρισε περισσότερα από 355,3 εκατ. δολ. εικονικά χρηματικά διαθέσιμα, ως απόρροια της είσπραξης των εικονικών απαιτήσεων από πελάτες, της εξόφλησης εικονικών ενδοεταιρικών συναλλαγών, καθώς και της είσπραξης εικονικών τόκων.
Το βούλευμα – που επικαλείται επιπλέον την πώληση στις 5/9/2017 από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο 1.150.000 μετοχών της εταιρείας του, συνολικής αξίας 23 εκατ. ευρώ, ενέργεια που, όπως σημειώνει, από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση, πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών – αναφέρει ότι «πρόκειται για μεθοδευμένη και σχεδιασμένη τουλάχιστον από το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρείας, προχώρησαν σε αγορές μετοχών και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημιά».