Από την έντυπη έκδοση
Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]
Με στόχο «πάση θυσία» να βάλει την εταιρεία της στη διαδικασία εξυγίανσης εργάζεται η οικογένεια Κουτσολιούτσου, για την οποία ο λογαριασμός μεγαλώνει, όπως και τα ερωτήματα για τις πρακτικές που ακολουθεί προκειμένου να εξασφαλίσει νέα δάνεια και να διασώσει περιουσιακά στοιχεία, με ενδεικτική τη διασύνδεση που φαίνεται να έχει η δανείστρια ελβετική εταιρεία Petrus AG με τον όμιλο Dufry.
Ειδικότερα, η Petrus AG φέρεται να δάνεισε στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο 36,45 εκατ. ευρώ με προσημείωση ακίνητης περιουσίας του στις Σπέτσες, κίνηση που έλαβε χώρα στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής». Είναι προφανές ότι η Petrus «διευκόλυνε» την εισηγμένη εταιρεία να δεσμεύσει υψηλής αξίας περιουσιακά στοιχεία σε μια κρίσιμη περίοδο, λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της QCM που αμφισβητούσε τα οικονομικά της στοιχεία – την ίδια στιγμή δηλαδή που κινδύνευε από τους πιστωτές της, οι οποίοι αναζητούσαν εξασφαλίσεις για τα χρήματα που της είχαν δανείσει.
Διερευνώντας το κίνητρο του δανειστή, θα έλεγε κανείς ότι η κίνηση μπορεί να χαρακτηριστεί επενδυτική, αλλά το ερώτημα είναι πόσο εύκολα θα έμπαινε ένας νέος επενδυτής σε συμφωνία με μια εταιρεία που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα τη δεδομένη στιγμή, η οποία έχει πλήξει την αξιοπιστία της εγχώριας αγοράς κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και προκαλώντας ντόμινο παρενεργειών με διεθνείς προεκτάσεις.
Αν διερευνήσει κανείς τους στρατηγικούς συνεργάτες της εταιρείας θα ανακαλύψει ότι η Petrus AG δεν είναι ένας τυχαίος επενδυτής, καθώς φέρεται να έχει μέχρι πρόσφατα διαχειριστή τον Holzer Neumman Andres, αντιπρόεδρο της Dufry. Είναι εταιρεία που συμμετέχει στο group επενδυτών της Dufry – στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της οποίας αναφέρεται ως μέλος της ομάδας δικαιούχων των μετοχών που ελέγχει το group μετόχων: Αndrés Holzer Neumann, Julián Díaz González, Juan Carlos Torres Carretero, James S. Cohen, James S. Cohen Family Dynasty Trust , Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Nucleo Capital Co-Investment Fund I Ltd.
Ας σημειωθεί ότι το ξέσπασμα της κρίσης στη Folli Follie μπορεί να είχε ως συνέπεια την παραίτηση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από μέλος του Δ.Σ. του ελβετικού κολοσσού, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικοί λογαριασμοί μεταξύ των δύο πλευρών.
Εξάλλου, η εισηγμένη αν και διαθέτει μετοχές Dufry δεν έχει προχωρήσει σε ρευστοποίησή τους καθώς όπως έχει αναφέρει δεσμεύεται από τη σύμβαση της 11ης Δεκεμβρίου 2013 (stock purchase agreement – SPA) κι έχει ξεκινήσει διαδικασία διαμεσολάβησης για την απελευθέρωση 603.543 επιπλέον μετοχών Dufry (επί συνόλου 804.728 μετοχών).
Οι λογαριασμοί
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα δάνεια με προσωπικές εγγυήσεις της επιχειρηματικής οικογένειας δημιουργούν εύλογα ερωτήματα. Εξάλλου, καθώς τον επόμενο μήνα εκπνέει η προθεσμία προστασίας της εταιρείας και τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν, ο λογαριασμός των υποχρεώσεων μεγαλώνει πάνω από τα 532,6 εκατ. ευρώ που ήταν στις 31.5.2018, με βάση επίσημα στοιχεία και είναι ζητούμενο εάν θα επαρκούν για να καλύψουν τη θύελλα των πιθανών απαιτήσεων μετά τις 22 Νοεμβρίου (που εκπνέει η περίοδος προστασίας) τα νέα δάνεια.
Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της ανέρχονταν στις 31.5.2018 σε 435 εκατ. ευρώ και σε προμηθευτές όφειλε 17,4 εκατ. ευρώ, ενώ σε τράπεζες οι υποχρεώσεις ήταν 44,5 εκατ. ευρώ και σε άλλους πιστωτές 15 εκατ. ευρώ. Είναι σαφές ότι στις μηνιαίες ανάγκες ύψους 15 εκατ. ευρώ μόνο για την πληρωμή εμπορευμάτων προστίθενται μια σειρά λειτουργικών εξόδων, ενώ υποχρεώσεις προκύπτουν και από εμπορικές χρηματοδοτήσεις θυγατρικών. Το πρόβλημα ρευστότητας κλιμακώνεται μετά την (αιφνιδιαστική) προσφυγή της εταιρείας στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (στις 6 Αυγούστου) για τη λήψη προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο του άρθρου 106α του πτωχευτικού νόμου.
Με βάση επιβεβαιωμένα στοιχεία, η εταιρεία στις 31 Μαΐου 2018 είχε ένα σύνολο υποχρεώσεων περί τα 532 εκατ. ευρώ και κατά δηλώσεις στελεχών της οι λογαριασμοί της ήταν ενήμεροι προς προμηθευτές και εργαζόμενους, είχε προχωρήσει σε διακανονισμό με το Δημόσιο και βρισκόταν σε διακανονισμό με τους ομολογιούχους. Σήμερα οι προμηθευτές έχουν προπληρωθεί για τα εμπορεύματα της τρέχουσας σεζόν και πλην κάποιων καθυστερήσεων σε πληρωμές και μισθώματα δεν επιβεβαιώνονται προβλήματα. Σε εξέλιξη ωστόσο είναι οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους. Άρχισαν από τα μέσα Αυγούστου, σε συνέχεια της καταγγελίας ομολογιακού Schuldschein ύψους 20 εκατ. ευρώ (μέρος ομολόγου 51 εκατ. ευρώ) και επεκτάθηκαν με τον εκπρόσωπο (trustee) των ομολόγων σε ελβετικό φράγκο 150 εκατ. Η εταιρεία διαθέτει επίσης μετατρέψιμα ομόλογα 249,5 εκατ. ευρώ, έχει υποχρεώσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις ύψους 18 εκατ. ευρώ και ο τραπεζικός της δανεισμός πριν από περίπου 1,5 μήνα ήταν 47 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. στερλίνες (εξαιρουμένων 19 εκατ. ευρώ ελβετικών φράγκων για υποχρεώσεις που είναι πλήρως εξασφαλισμένες κατά την εταιρεία, όπως περιγράφει στις οικονομικές καταστάσεις 2016 και 2017 – αν και από την τελευταία έχει αποσυρθεί η υπογραφή του ορκωτού ελεγκτή.).