Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης απέναντι στους ξενοδόχους καταγγέλλει τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κρατήσεων σε καταλύματα η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής (HOTREC).
Η HOTREC τα τελευταία χρόνια αντιδρά στην, όπως επισημαίνει, ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της διαδικτυακής οικονομίας. Μετά την οικονομία του διαμοιρασμού, για την οποία ζητεί να έχει την ίδια αντιμετώπιση όπως έχουν και τα ξενοδοχεία, στο στόχαστρό της μπαίνουν και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες κρατήσεων σε ξενοδοχεία.
Η HOTREC παρουσίασε τις θέσεις της στους ευρωβουλευτές και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη σκοπιά των επιχειρήσεων διαμονής, όπως και τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, κατά την άποψή της, για να λάβουν τέλος «οι αθέμιτες πρακτικές» που ακολουθούν οι διαδικτυακοί tour operators (ΟΤΑS).
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας, «οι ρήτρες ισοτιμίας που επιβάλλουν οι πλατφόρμες έχουν απαγορευθεί σε τέσσερις χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία και Ιταλία), που αντιπροσωπεύουν σημαντικό τμήμα του ευρωπαϊκού ξενοδοχειακού δυναμικού. Στις περισσότερες όμως χώρες της Ευρώπης οι ρήτρες αυτές εξακολουθούν να στερούν τους ξενοδόχους από την επιχειρηματική τους ελευθερία να καθορίζουν τις τιμές και τους όρους πώλησης των δικών τους προϊόντων. Όταν μια μόνο πλατφόρμα αντιπροσωπεύει περίπου το 66% του συνόλου των κρατήσεων μέσω OTAS, όλος ο ξενοδοχειακός κλάδος επηρεάζεται από τις πρακτικές της, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι άδικες».
Προσέθεσαν επίσης: «Τα ξενοδοχεία χάνουν καθημερινά τον έλεγχο των προϊόντων και της διάθεσής τους, καθώς μια σειρά από προϋποθέσεις υπαγορεύονται από τις κυρίαρχες πλατφόρμες. Οι καταναλωτές επίσης συχνά παραπλανούνται για τις τιμές και τη διαθεσιμότητα των δωματίων, ενώ πιέζονται αδικαιολόγητα από τους διαδικτυακούς διαμεσολαβητές να προβούν αμέσως σε κρατήσεις».
«Πρέπει να υπάρξουν ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους τους παράγοντες της σημερινής ψηφιακής οικονομίας και μεγαλύτερη διαφάνεια τόσο απέναντι στις επιχειρήσεις όσο και προς τους καταναλωτές.
Ο θεμιτός ανταγωνισμός πρέπει να είναι εγγυητής της διακυβέρνησης και της ανάπτυξης της ενιαίας αγοράς στην Ε.Ε. και να αντικατοπτρίζεται στην ψηφιακή στρατηγική της ενιαίας αγοράς» δήλωσε η Ιταλίδα ευρωβουλευτής Isabella De Monte, που είχε ενεργό ρόλο στην παρουσίαση.
Τα στελέχη της HOTREC συνοψίζοντας ανέφεραν τα εξής: «Η ευρωπαϊκή βιομηχανία φιλοξενίας ζητεί από τους καταναλωτές να ενημερώνονται με ακρίβεια και διαφάνεια σχετικά με τις αξιολογήσεις και τις τιμές των ξενοδοχείων στο Διαδίκτυο και απαιτεί από τις πλατφόρμες να σταματήσουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τους καταναλωτές. Περισσότερη διαφάνεια σε θέματα όπως οι αλγόριθμοι, σαφείς και σωστές διαδικασίες για τη διευθέτηση των διαφορών είναι ουσιαστικής σημασίας ζητήματα για τους παρόχους υπηρεσιών, ώστε να λειτουργούν σε μια αγορά προβλέψιμη και αποδοτική. Η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί από τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, καθώς υπάρχει πολύ αναξιοποίητο δυναμικό σε πλατφόρμες προς όφελος του συνόλου της ενιαίας ψηφιακής αγοράς».
Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Στην παρουσίαση που έγινε επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι στις αναζητήσεις πολλές φορές προηγούνται οι διαμεσολαβητές από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. «Οι καταναλωτές λόγω της ομοιότητας των αποτελεσμάτων αναζήτησης, συχνά κάνουν κλικ στις επιλογές των διαμεσολαβητών, συνδέσεις, αντί για τον προβλεπόμενο ιστότοπο της επιχείρησης» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Αλλά και στη διαδικασία των κρατήσεων αναφέρονται προβλήματα από τη HOTREC. «Όταν πραγματοποιούν μια διαδικασία κράτησης, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν συχνά αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους. Όταν οι καταναλωτές αναζητούν σε πλατφόρμες ένα ξενοδοχείο για συγκεκριμένες ημερομηνίες έρχονται αντιμέτωποι με ασαφείς γενικές δηλώσεις (που δεν αναφέρονται αναγκαστικά στην απαιτούμενη ημερομηνία), όπως π.χ. 10 άτομα κοιτάζουν αυτό το ξενοδοχείο ή 3 άτομα έχουν κάνει κράτηση σε αυτό το ξενοδοχείο το τελευταίο 48ωρο ή η τιμή θα αυξηθεί σε 7 ώρες επηρεάζοντας τους καταναλωτές να πραγματοποιήσουν μια συναλλαγή». Επίσης οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι και οι ενδείξεις τιμών είναι συχνά παραπλανητικές. «Η τιμή στην έκπτωση λαμβάνεται από άλλες ημερομηνίες (π.χ. υψηλή περίοδο, εβδομάδες) και εμφανίζεται μαζί με την πραγματική χαμηλότερη τιμή (π.χ. χαμηλή περίοδο, Σαββατοκύριακο) για την ημερομηνία αναζήτησης, δίνοντας έτσι την εντύπωση για να κάνετε μια καλή συμφωνία για τη δεδομένη ημερομηνία».
Οι προτάσεις
Για την αντιμετώπιση των «κρουσμάτων» η HOTREC προτείνει να γίνεται σαφής και ακριβής ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις τιμές και τη διαθεσιμότητα χωρίς καμία πίεση προς τους καταναλωτές.
Ζητεί επίσης να διασφαλιστούν οι κύριες επιχειρηματικές ελευθερίες των επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα οι τιμές πώλησης, αλλά και να δίνεται η δυνατότητα για τους παρόχους υπηρεσιών να διαπραγματεύονται τους συμβατικούς όρους και προϋποθέσεις που προτείνονται από τις πλατφόρμες. Να υπάρχει επίσης αποτελεσματική επικοινωνία με τους παρόχους υπηρεσιών σε περίπτωση διαφορών, καθώς και πρόσβαση σε αποτελεσματικό και ανεξάρτητο μηχανισμό προσφυγής στη χώρα όπου παρέχεται η υπηρεσία.