Skip to main content

Πιέζει ο χρόνος για Folli Follie

Από την έντυπη έκδοση 

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Αναβαθμίζεται στην πολιτική ατζέντα το θέμα της Folli Follie, μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χ. Γκότση και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ Σ. Λαζαρίδη. Παράλληλα, περιορίζονται τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης, η οποία προϋποθέτει συμφωνία με χρηματοοικονομικούς πιστωτές, ρευστότητα για τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας -πιθανόν μετά τον διαχωρισμό της από τις κινεζικές θυγατρικές- και business plan, το οποίο θα υλοποιήσει νέο δ.σ., όπου δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα συμμετέχει ή όχι ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Εν προκειμένω, το ενδιαφέρον επιχειρείται να μετατοπιστεί στο business plan διάσωσης που εκπονεί η Deloitte, η οποία έχει αναλάβει κύριος χρηματοοικονομικός σύμβουλος και συνεργάζεται στενά με τον διευθυντή αναδιάρθρωσης του ομίλου, Δημήτρη Κουβάτσο. 

Το business plan θα περιλαμβάνει οικονομικές προβλέψεις αλλά και προτάσεις για κούρεμα απαιτήσεων προς πιστωτές, προμηθευτές κ.ο.κ. Πληροφορίες θέλουν τον κ. Κουβάτσο να βρίσκεται ακόμη στο Λονδίνο (τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ) συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις με ομολογιούχους, ενώ νέες πηγές χρηματοδότησης φέρεται να διερευνά η διοίκηση.  

Ας σημειωθεί ότι χθες τήρησαν σιγήν ιχθύος όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, στο περιθώριο των κρίσιμων επαφών με χρηματοοικονομικούς πιστωτές στο Λονδίνο. Αν και είχε οριστεί σύγκληση διοικητικού συμβουλίου μια μέρα νωρίτερα, η συνεδρίαση «εκφυλίστηκε» με γενικές συζητήσεις και χωρίς να ληφθεί απόφαση για επίμαχα θέματα όπως η ανάθεση του έργου επανελέγχου των οικονομικών καταστάσεων και η αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών του δ.σ., Δημήτρη και Αικατερίνης Κουτσολιούτσου. 

Το θέμα της σύγκλησης γενικής συνέλευσης φέρεται επίσης να απασχόλησε τα μέλη. Έχει οριστεί για τις 10 Οκτωβρίου, αλλά χωρίς επιβεβαιωμένα οικονομικά στοιχεία δεν θα πρόσφερε καμία αξία στους μετόχους. Από την άλλη, η νομοθεσία δεν αφήνει περιθώρια εσαεί αναβολών της. 

Σημειώνεται επίσης ότι από την επίμαχη συνεδρίαση, εκτός από τους ιδρυτές και βασικούς μετόχους, έλειπε και η Fosun (κάτοχος του 15,007%). 

O κ. Zhang Haolei, που την εκπροσωπεί, δεν είχε φυσική παρουσία, συμμετείχε στη συζήτηση μέσω conference call, καθώς βρίσκεται στην πατρίδα του λόγω της εβδομαδιαίας αργίας του Golden Week. Ενημερώνεται πάντως για τις εξελίξεις στον ελληνικό όμιλο και βρίσκεται σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους της Fosun τόσο στο Χονγκ Κονγκ όσο και στην Αθήνα, όπου έχει στελεχώσει ειδικό τμήμα -λόγω των εξελίξεων- τους τελευταίους 2-3 μήνες.

Από την πλευρά του ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος διενεργεί επαφές προς εξεύρεση ρευστότητας, ενώ δεν φαίνεται διατεθειμένος να «παραδώσει» τον έλεγχο της εταιρείας, στάση που εν πολλοίς υπαγορεύεται από τους νομικούς του συμβούλους όσο τουλάχιστον είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση ποινικών ευθυνών στην υπόθεση (βλ. εγκληματολογική (forensic), έκθεση της Alvarez & Marsal και έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση. 

Στην παρούσα συγκυρία οι διαπραγματεύσεις για συναινετική συνεργασία και συμφωνία αναστολής ενεργειών με τους ομολογιούχους (μετατρέψιμων ομολόγων και ομολόγων ελβετικού φράγκου) έχουν βρεθεί στο κρίσιμο σημείο του «κουρέματος» απαιτήσεων και η κάθε πλευρά θέτει τους δικούς της όρους για να προχωρήσει η συμφωνία. Ας σημειωθεί επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν επεκταθεί και σε άλλους χρηματοοικονομικούς πιστωτές, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι κυρίως αλλοδαπές πιστώτριες τράπεζες.  

Χ. Γκότσης: «Κάναμε τα πάντα»
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, ρωτήθηκε όπως ήταν αναμενόμενο και για το θέμα της Folli Follie, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Κάναμε τα πάντα και με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε. Ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή, μόλις είδαμε τη ραγδαία πτώση της μετοχής, και έχουμε καταγράψει πάρα, πάρα πολλές ενέργειες και αποφάσεις. Στείλαμε τρεις φορές την εταιρεία στη Δικαιοσύνη, δεν έχει ξανασυμβεί αυτό. Φτάσαμε σε συμπεράσματα για συναλλαγές εκτός Ευρώπης, στην Ασία οι περισσότερες, όπου εκεί καταλήξαμε και σε χειραγώγηση. Επιβάλλαμε το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ στην Ελλάδα, για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα βέβαια. Όμως, ακόμη δεν είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της Alvarez (& Marsal). Εμείς δηλαδή, δύο μήνες πριν, είχαμε καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα, ως προς τα ταμειακά διαθέσιμα για παράδειγμα, που κατέληξε μετά η Alvarez. Με βάση αυτά είχαμε προχωρήσει στην ποινή για χειραγώγηση και στην αποστολή στον εισαγγελέα. Κανένας σοβαρός αναλυτής δεν μας έχει καταλογίσει ευθύνες ότι καθυστερήσαμε ή κάναμε κάπου λάθος. Απέχουμε πραγματικά από σκοπιμότητες ή σχολιασμούς άλλου είδους, που δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση και τα πραγματικά δεδομένα».