Από την έντυπη έκδοση
Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]
Αυξάνεται το υλικό που συγκεντρώνεται στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτη σχετικά με την υπόθεση Folli Follie, ενώ παράλληλα διευρύνονται χρονικά οι έλεγχοι που πραγματοποιεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επί των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας. Και όλα αυτά ενώ η ίδια η εισηγμένη μετράει σειρά σοβαρών εκκρεμοτήτων, που ουσιαστικά δεν της επιτρέπουν να προχωρήσει τις διαδικασίες που είναι υποχρεωμένη να ολοκληρώσει άμεσα.
Θέμα ωρών είναι η αποστολή του πορίσματος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων στον εισαγγελέα, πόρισμα που θα προστεθεί στον φάκελο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τις διοικητικές κυρώσεις που η εποπτική αρχή είχε επιβάλει αρχές Ιουνίου στην εισηγμένη εταιρεία.
Μιλώντας στη «Ν» ο α’ αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ Παναγιώτης Γιαννόπουλος περιέγραψε τη διαδικασία που στο εξής θα πρέπει άμεσα να ακολουθήσει η Folli Follie, αναδεικνύοντας παράλληλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η εταιρεία.
Η Folli Follie θα πρέπει να προβεί σε σύνταξη αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων 2017, οι οποίες στη συνέχεια θα ελεγχθούν από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία.
Εδώ ανακύπτουν δύο βασικά εμπόδια, τα οποία έως σήμερα δεν έχουν ξεπερασθεί: α) Η Folli Follie δεν έχει ανακοινώσει την ελεγκτική εταιρεία που θα αναλάβει το παραπάνω έργο. Βάσει του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού (537/14) η Ε&Y δεν δύναται να έχει αυτόν τον ρόλο, δεδομένου ότι έχει ήδη αναλάβει να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στη Folli Follie.
Διασταυρωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για μη αποδοχή, εκ μέρους καμίας από τις τέσσερις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες, ανάληψης αυτών των καθηκόντων, καθώς υπάρχει ισχυρή ένσταση για τη σύνθεση της παρούσας διοίκησης της Folli Follie, στην οποία παραμένει ο κ. Τζ. Κουτσολιούτσος. Από την άλλη, επιλογή μικρότερου μεγέθους ελεγκτικής εταιρείας θα προκαλέσει άλλου είδους προβληματισμούς και ερωτήματα, επιμένουν οι ίδιες πηγές.
Ποιος όμως θα συντάξει τις αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2017 της Folli Follie; Η θέση του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας δεν έχει καλυφθεί ακόμα, ενώ κενά υπάρχουν τόσο στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και στην Επιτροπή Ελέγχου της εισηγμένης.
Eν τω μεταξύ, με χθεσινή της ανακοίνωση η Folli Follie έκανε γνωστό πως έχει πλέον διορίσει την Deloitte ως κύριο χρηματοοικονομικό σύμβουλό της, για να βοηθήσει στις συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές και να συμβουλεύσει στους όρους μιας οικονομικής αναδιάρθρωσης, αποσκοπώντας στην εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ομίλου. Η Deloitte θα συνεργαστεί στενά με τον διευθυντή Αναδιάρθρωσης του ομίλου Δημήτριο Κουβάτσο.
Το πόρισμα της ΕΛΤΕ
Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΛΤΕ, η θυγατρική της Folli Follie στην Ασία, η Folli Follie Group Sourcing Ltd, φέρεται να έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις συνολικού ύψους άνω του 1,85 δισ. δολ. τη διετία 2016-2017 στην εταιρεία NG Boon Soon. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΕΛΤΕ, δεν έχει εντοπίσει ούτε την έδρα ούτε τη δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας, η οποία φέρεται να χρωστά στη Folli Follie 710 εκατ. δολάρια.
Η ΕΛΤΕ αμφισβητεί και την ύπαρξη της εταιρείας Landocean Industrial Limited, η οποία φέρεται να έχει δανειστεί 122 εκατ. δολάρια από τη Folli Follie Group Sourcing, από το 2016, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί σχετικές εξασφαλίσεις αλλά και το επιτόκιο δανεισμού.
Επίσης, η Folli Follie Group Sourcing φέρεται να έχει καταβάλει στην εταιρεία Thana Prasertsian προκαταβολή 259,4 εκατ. δολ. για το 2017 και 125,45 εκατ. δολ. για το 2016. Ωστόσο η ΕΛΤΕ αμφισβητεί την ύπαρξη και αυτής της εταιρίας, καθώς δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει την έδρα και τη δραστηριότητά της. Τέλος, η ΕΛΤΕ δεν βρήκε αποθέματα συνολικής αξίας 581,68 εκατ. δολαρίων, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων φέρεται να βρίσκεται σε αποθήκες άλλων εταιρειών.
Και όλα αυτά ενώ τα ευρήματα και οι ενδείξεις που έχει στη διάθεσή της έως σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων 2017 και 2016, την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη συνέχιση ανάλογων ελέγχων για πολλές χρήσεις πίσω. «Δεν θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη εάν χρειαστεί τελικά να ελεγχθούν όλες οι οικονομικές καταστάσεις από την εξαγορά των ΚΑΕ από τη Folli Follie έως και σήμερα» σχολίαζε χθες στη «Ν» εκπρόσωπος της εποπτικής αρχής.