Από την έντυπη έκδοση
Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]
Αρκετά χρόνια πίσω φαίνεται πως θα πάει η έρευνα των αρμόδιων αρχών επί των οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie, καθώς τα ευρήματα και οι ενδείξεις αυξάνονται συνέχεια. Στην ολοκλήρωση ελέγχου των οικονομικών στοιχείων χρήσης 2016 της εισηγμένης βαίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, ο έλεγχος θα πρέπει να συνεχισθεί και για παλαιότερες χρήσεις.
Το άνοιγμα των περίπου 290 εκατ. δολ. στα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου από τη δραστηριότητά του στην Κίνα και το περίπου 1 δισ. δολ. απόκλιση στα έσοδα φαίνεται ότι δεν αφήνουν «αποτυπώματα» κακοδιαχείρισης μόνο στη χρήση του 2017. Ήδη αυτό ανάγεται συμπερασματικά από τους πρώτους ελέγχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο εταιρικό 12μηνο του 2016, γεγονός το οποίο φαίνεται ότι θα υποχρεώσει την αρμόδια ελεγκτική αρχή να επεκτείνει τους ελέγχους της και σε προηγούμενες χρήσεις, ώστε να ξετυλίξει το «κουβάρι» των παρατυπιών από την αρχή. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουν συναχθεί και τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα βάσει των οποίων η Ε.Κ. θα προχωρήσει σε μεγαλύτερο βάθος την έρευνά της, κινούμενη ανεξάρτητα από τον έλεγχο που διενεργεί η Alvarez & Marsal, όπως και οι αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.
Εξάλλου, το πρώτο καμπανάκι για την FF ήχησε για τη χρήση του 2017 μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης που κατάρτισε η QCM, ακολούθησε έλεγχος της ΕΚ για χειραγώγηση μετοχών και η επιβολή προστίμου, ενώ, σήμερα, η Ε.Κ. φέρεται να αμφισβητεί και τα οικονομικά στοιχεία του 2016.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι διαπιστώνει «κενά» σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, όπως και με τον κύκλο εργασιών της, με συνέπεια να τίθεται συνολικό ζήτημα για την εικόνα που παρουσιάζει ο ισολογισμός της εισηγμένης.
Στο μεταξύ, εντονότατη δυσφορία προκαλεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το γεγονός ότι η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων δεν έχει έως σήμερα πραγματοποιήσει κανέναν απολύτως έλεγχο, παρά το γεγονός ότι στις 7 Μαΐου η Ε.Κ. είχε ζητήσει από την ΕΛΤΕ να προβεί «σε κατά προτεραιότητα ποιοτικό έλεγχο της εργασίας του ορκωτού ελεγκτή – λογιστή της FFG επί των οικονομικών καταστάσεων για την οικονομική χρήση 2017».
Ανάλογη δυσφορία προκαλεί η παραμονή του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Folli Follie.
Εκατόν πενήντα ημέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Folli Follie και οι ευθύνες δεν έχουν αποδοθεί ακόμα πλήρως, τα ερωτήματα παραμένουν πολλά, οι γκρίζες ζώνες επίσης.
Το διεθνών διαστάσεων σκάνδαλο που αιφνιδίασε, όπως αποδείχθηκε, όλη την αγορά -δοκιμάζοντας τα ανακλαστικά αρμόδιων και επενδυτών- τελεί εν εξελίξει καθώς σειρά διαδικασιών που σχετίζονται άμεσα με τη βιωσιμότητα της εταιρείας, αλλά και το μέλλον των βασικών μετόχων, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί ή ξεκινήσει καν σε κάποιες περιπτώσεις.
Ο τίτλος της εταιρείας βρίσκεται σε αναστολή από τις 25 Μαΐου και ενώ την ημέρα δημοσιοποίησης της έκθεσης του αμερικανικού hedge fund Quintessential Capital Management (QCM) η κεφαλαιοποίηση της Folli Follie στο ελληνικό Χρηματιστήριο ξεπερνούσε το 1 δισ., στις 24/5 -τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης προ της αναστολής- είχαν χαθεί περισσότερα από 705 εκατ. ευρώ. Αυτό για μία εταιρεία που τα προηγούμενα χρόνια περιλαμβανόταν σταθερά στον μικρό αριθμό εταιρειών με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ.
Σε έναν μήνα ο τίτλος της FF Group κλείνει εξάμηνο σε αναστολή και στην παρούσα φάση το «χρηματιστηριακό μέλλον» της εταιρείας προφανώς δεν είναι το μείζον που έχουν να αντιμετωπίσουν οι βασικοί μέτοχοι αυτής.
Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, ενώ άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει η συγκέντρωση όλων των στοιχείων και η επανασύνταξη των οικονομικών δεδομένων από ανεξάρτητο οικονομικό οίκο.
Τόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και οι αρμόδιες δικαστικές αρχές δεν έχουν πλέον κανένα χρονικό περιθώριο κωλυσιεργίας προκειμένου να διαπιστώσουν από πότε υφίσταται «θέμα» με τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου, κυρίως δε στο σκέλος των ασιατικών δραστηριοτήτων.
Το πρώτο μέρος ευρημάτων της Alvarez & Μarshal αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, πως το ταμειακά διαθέσιμα της Ασίας ανέρχονται σε μόλις 6 εκατ. ευρώ, αντί 296 εκατ. ευρώ που ισχυριζόταν η εταιρεία. Η άρνηση της Folli Follie να προσκομίσει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αυτού ακριβώς του ποσού -242,5 εκατ. ευρώ- στο ταμείο της εταιρείας, οδήγησαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με την εισηγμένη. Η κατηγορία αφορούσε σε χειραγώγηση της αγοράς, καθώς μέσω των οικονομικών καταστάσεων η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε πως η εταιρεία παρείχε πληροφορίες που έδωσαν ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με την τιμή της μετοχής της εταιρείας. Μετά την επιβολή διοικητικών κυρώσεων η υπόθεση εστάλη και στον αρμόδιο εισαγγελέα προς περαιτέρω έρευνα.
Η διεθνής επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί όλες τις σχετικές με την υπόθεση εξελίξεις κάνοντας λόγο για τακτικές και χειρισμούς αδιανόητους που εκθέτουν κάθε εμπλεκόμενο φορέα και δημιουργούν αδίκως εν μέρει κακό προηγούμενο για την αντιμετώπιση που στο εξής πιθανώς να έχει το σύνολο του ελληνικού επιχειρείν.
«Καμπανάκι» αναλυτών για το κλίμα που διαμορφώνεται στην αγορά
Τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις που προκαλούνται στο γενικότερο κλίμα της αγοράς από το σκάνδαλο της Folli Follie εκφράζουν αναλυτές, οι οποίοι δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο επιβάρυνσης του κόστους δανεισμού μέσω εταιρικών ομολόγων. Όπως σημειώνουν, η φούσκα του FF Group δημιουργεί αίσθηση αυξημένου ρίσκου για τοποθετήσεις σε επενδυτικούς τίτλους ελληνικών εταιρειών.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζεται με πληγωμένη την αξιοπιστία της, καθώς της καταλογίζεται σχετική αδυναμία να εμποδίσει την εμφάνιση τέτοιων επιχειρηματικών περιστατικών, ακόμη κι αν η ευθύνη δεν θα έπρεπε να αποδίδεται μόνο στους ελληνικούς θεσμούς. Επίσης, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι της αγοράς, όσο το τοπίο για το μέλλον του ομίλου FFG αλλά και η συγκεκριμενοποίηση της απόδοσης ευθυνών δεν ξεκαθαρίζουν, τόσο εντείνεται η επιφυλακτικότητα των επενδυτών ακόμη και για υγιή επιχειρηματικά assets. Προβληματισμός υπάρχει και όσον αφορά την αργοπορία στην ολοκλήρωση των διαδικασιών, η οποία δεν ευνοεί καθόλου την αποκατάσταση του κλίματος. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, ένα μεγάλο ερωτηματικό που υπάρχει είναι εάν η ελληνική μητρική του ομίλου ελέγχεται και αν όντως το όλο σκάνδαλο έχει μόνο ασιατικό χρώμα. Γνωρίζουμε ότι η «τρύπα» των περίπου 300 εκατ. ευρώ εντοπίζεται στο ασιατικό βραχίονα του ομίλου που με έδρα τη Σιγκαπούρη ανέπτυσσε δραστηριότητα στην Κίνα. Εκεί οι λογιστικοποιήσεις και οι ισολογισμοί είναι διαφορετικοί σε σχέση με τα ευρωπαϊκά λογιστικά πρότυπα. Φυσικά αυτό δεν απαλλάσσει του ορκωτούς των ενοποιημένων καταστάσεων από τις ευθύνες τους στον συνολικό έλεγχο.
Παράλληλα γεννάται το ερώτημα γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ξεκάθαρος διαχωρισμός ανάμεσα στο ελληνικό κομμάτι του FF Group και τη θυγατρική του, όπου εντοπίζεται και η παράβαση. Αυτό θα δημιουργούσε και ένα σημαντικό ελαφρυντικό για τις εντός των συνόρων περιρρέουσα απόδοση ευθυνών σε θεσμικό επίπεδο.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο αφορά και τις ευθύνες που θα μπορούσε να έχει η εποπτική αρχή του χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου, καθώς και οι οίκοι UBS και Credit Suisse. Ο λόγος έχει να κάνει με την ομολογιακή έκδοση το 2017 του ομίλου μέσω θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού. Το ύψος του ομολόγου από τη θυγατρική FF Group Finance Luxembourg II ήταν 150 εκατ. ελβετικά φράγκα και ενδεχομένως να πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του χρηματιστηρίου στο Λουξεμβούργο όπου και εκδόθηκε ο τίτλος, αλλά και των δύο αναδόχων που προαναφέραμε.
Σημαντικά εκκρεμή ζητήματα
Για το επόμενο διάστημα θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την οριστικοποίηση του ορκωτού ελεγκτή που θα αναλάβει τον οικονομικό επανέλεγχο της Folli Follie, καθώς υπάρχει αρχική συμφωνία με την ΕΥ αλλά δεν επιβεβαιώνεται ότι θα αναλάβει το έργο.
Συζητήσεις γίνονται και για την πρόσληψη νέων συμβούλων, αν και στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η εταιρεία θα πρέπει να αξιολογηθούν και τα έξοδα αμοιβών…
Υπενθυμίζεται ότι εντός των ημερών αναμένονται τα νεότερα από την A&M για την εγκληματολογική αξιολόγηση, ενώ η Deloitte εργάζεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης προσπαθώντας να διαχειριστεί την αξία της εταιρείας, ρευστότητα και περιουσιακά στοιχεία, σε μια δύσκολη συγκυρία καθώς το αρνητικό κλίμα την απαξιώνει – με ενδεικτική την κατάρρευση της τιμής των χρεογράφων της εταιρείας κάτω από τα 9 σεντ στον απόηχο των αποκαλύψεων της A&W.
Σε εκκρεμότητα είναι επίσης η αντικατάσταση των Δημήτρη και Αικατερίνης Κουτσολιούτσου στο Δ.Σ. της εταιρείας. Αναζητούνται ανεξάρτητα στελέχη για τις δύο θέσεις με στόχο τις επόμενες ημέρες να συνεδριάσει το Δ.Σ. για το θέμα.
Επίσης, το πιθανότερο είναι να έχουμε νέα αναβολή στη γενική συνέλευση που έχει μετατεθεί ήδη για τις 10 Οκτωβρίου.