Skip to main content

Σε πήλινα πόδια η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Από την έντυπη έκδοση 

Tης Νένας Μαλλιάρα
[email protected]

Ύστερα από κωλυσιεργία μηνών στην ολοκλήρωση του φακέλου προκειμένου η ΤτΕ να εγκρίνει την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η ανοιχτή, πλέον, έριδα μεταξύ των Calamos Family Partners και Exin Financial Services απειλεί να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα. Η αμερικανική Calamos Investments και η Exin Partners, ολλανδική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού και αντασφαλιστικών δραστηριοτήτων, είχαν συμφωνήσει να αποκτήσουν το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 718 εκατ. δολαρίων τον περασμένο Ιούνιο, με τη συναλλαγή να έχει προθεσμία ολοκλήρωσης μέχρι τις 31/3/2018.

Όπως γνωστοποιήθηκε χθες, η Calamos Family Partners κατέθεσε αγωγή για αθέτηση πληρωμής εναντίον της ολλανδικής Exin Financial Services, ζητώντας την άμεση εξόφληση κεφαλαίου άνω των 41 εκατ. δολαρίων που της οφείλεται από την Exin, στο πλαίσιο σειράς δανειακών συμφωνιών. Το πλήρες ποσό επρόκειτο να πληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2017 και πλέον έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο.

Όπως αναφέρει η Calamos στην αγωγή της, η Exin έχει επανειλημμένως αποτύχει να παράσχει τα απαιτούμενα οικονομικά στοιχεία και άλλες χρηματοπιστωτικές, λογιστικές και ρυθμιστικές πληροφορίες και αρχεία όπως απαιτείται από τις ισχύουσες δανειακές συμβάσεις. Παράλληλα, η Calamos ζητά με την αγωγή της την πλήρη καταγραφή τού πότε και πώς χρησιμοποίησε η Exin τα κεφάλαια που δανείστηκε.

Η αγωγή κατατέθηκε σε δικαστήριο του Ιλινόις των ΗΠΑ από τους John P. Calamos και John S. Koudounis. Ανακοίνωση, μάλιστα, της Calamos Family Partners ανέφερε ότι έχει σταλεί στην EXIN επίσημη επιστολή παύσης και παραίτησης, με την οποία δίνονται οδηγίες στην EXIN να αφαιρέσει από την ιστοσελίδα της και από όλες τις άλλες δημόσιες επικοινωνίες της οποιεσδήποτε αναφορές στον κ. Calamos, τον κ. Koudounis, ή οποιαδήποτε σχετιζόμενη οντότητα και να παύσει τη χρήση οποιουδήποτε ονόματός τους ή αναφοράς σε αυτούς, σε σχέση με οποιεσδήποτε ενέργειες ή δραστηριότητες της EXIN. 

Η κίνηση αυτή αποτυπώνει σαφώς τη δυσαρέσκεια της πλευράς Calamos Partners από τον υποβιβασμό τους ως περιορισμένων εταίρων στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, η Calamos Family Partners φέρεται να μην επιθυμεί να καταβάλει τα κεφάλαια που είχε συμφωνήσει με την Exin για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί σε limited partner και η Exin να αναζητά επενδυτές για να καλύψουν το υπολειπόμενο ποσό. 

Από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση για τις εξελίξεις, καθώς ακόμη «τρέχει» η καταληκτική προθεσμία της 31ης Μαρτίου. Ωστόσο, κύκλοι της τράπεζας σχολίαζαν ότι σε περίπτωση που δεν καρποφορήσει το deal, υπάρχουν επιλογές στο πλαίσιο του φιλόδοξου επιχειρηματικού πλάνου που υλοποιεί η διοίκηση της ΕΤΕ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Εθνική θα ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία μέχρι το τέλος (31/3). Σημειώνεται ότι η πώληση της θυγατρικής ασφαλιστικής δεν θα συνυπολογιζόταν στη διαδικασία του stress test, αλλά η επίπτωσή της για την ΕΤΕ θα μπορούσε να συνυπολογιστεί μεταγενέστερα στη διαδικασία συζήτησης με τους επόπτες.

Οι εργαζόμενοι
Οι εξελίξεις, εν τω μεταξύ, επαναφέρουν το αίτημα του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής να μην πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική. Με χθεσινή ανακοίνωσή του, το δ.σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής αναφέρει ότι σε συνέχεια των εξελίξεων, που αποκαλύπτουν την πλήρη αφερεγγυότητα και αναξιοπιστία του «υποψήφιου επενδυτή» EXIN Group, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πρέπει να σταματήσει άμεσα τη διαδικασία πώλησης της θυγατρικής ασφαλιστικής. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι επιρρίπτουν ευθύνες στους συμβούλους της πώλησης, Morgan Stanley και Goldman Sachs, που είχαν αναλάβει τον έλεγχο των υποψήφιων ενδιαφερόμενων αγοραστών. Το δ.σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής καλεί και την Τράπεζα της Ελλάδος να διασφαλίσει, ως εποπτεύουσα αρχή, την απρόσκοπτη λειτουργία της Εθνικής Ασφαλιστικής, κρατώντας μακριά «επιχειρηματικά παιχνίδια» και επιβλαβείς για τα συμφέροντα της εταιρείας πρακτικές. 

Οι εργαζόμενοι καλούν, τέλος, και την κυβέρνηση να ελέγξει τη διαδικασία και να καταλογίσει τις ευθύνες που προκύπτουν, «δεδομένου ότι διακυβεύεται πλέον η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας».