Επιφυλακτικότητα επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, που τελεί εν αναμονή των εξελίξεων στο σχέδιο κρατικών εγγυήσεων “Ηρακλής” και της κίνησης της Alpha Bank για την έκδοση 10ετούς ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) – ενώ μπαίνει στη σειρά και η Πειραιώς. Στο φόντο, οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, σε συνέχεια της “ψύχραιμης” συμπεριφοράς των ασιατικών αγορών που συνεχίζουν ανοδικά αντισταθμίζοντας τις αρχικές απώλειες από τον πανικό που έσπειρε η εξάπλωση του κορονοϊού.
O …κορονοϊός πάντως φημολογείται ότι εμπόδισε το επιτελείο της Fosun να κινητοποιηθεί δυναμικά στον διαγωνισμό για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλίστικής. Εμφανίστηκε ωστόσο η EBRD, αντιπροσωπεία της οποίας έλαβε γνώση των οικονομικών στοιχείων του προς πώληση πακέτου και προτίθεται να συμμετάσχει με μειοψηφική συμμετοχή 10%, ως anchor investor συνεπικουρώντας τον νέο επενδυτή. Σημειώνεται ότι στον δεύτερο γύρο έχουν περάσει CVD Capital Partners, Varde Partners και Fosun.
Έχουμεσυμφωνία στην Creta Farms. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της και τον υποψήφιο στρατηγικό επενδυτή, ήτοι την Impala Hellas, θυγατρική επιχείρηση της Bella Bulgaria S.A. και επετεύχθη Συμφωνία Εξυγίανσης, η οποία θα πάρει το δρόμο για επικύρωση από τις αρμόδιες δικαστικές και διοικητικές αρχές.
Δεν έχει την ίδια τύχη η άλλη πολύκροτη υπόθεση, αυτή της Folli Follie. Διότι, υπονομεύει την προσπάθεια επίλυσης του αδιεξόδου – ήτοι, την προσφυγή στον ΠτΚ εφόσον επιτευχθεί συμφωνία εξυγίανσης με τους ομολογιούχους πιστωτές – ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, που ζητά αλλαγή της τρέχουσας διοίκησης, η οποία αναδιοργανώθηκε, σε συνέχεια της αποπομπής του υιού του, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η προσπάθεια του κ. Κουτσολιούτσου να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι μπορεί να “ελέγξει” τη γενική συνέλευση της 20ής Φεβρουαρίου (ως μέτοχος του 35,06%) εγείρει κίνδυνο ανακοπής των διαπραγματεύσεων με τους ομολογιούχους, στο “παρά πέντε” της σύγκλισης των γενικών συνελεύσεων των τελευταίων για την επικύρωση της συμφωνίας, εξέλιξη που θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για την πτώχευση! Εν κατακλείδι, η καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος του βασικού μετόχου, όπως παρατηρούν οι νομικοί, δημιουργεί νέες καθυστερήσεις στην επίλυση ενός ζητήματος το οποίο πέραν της ίδια της εταιρείας και των εργαζόμενων της πλήττει το σύνολο της αγοράς. Το θέμα έχει κινητοποιήσει τις εποπτικές αρχές.
Τροπολογία η οποία θα προβλέπει την υπαγωγή της Λάρκο σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης ετοιμάζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, που προωθεί πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας νικελίου, προκειμένου να σταματήσει το “οικονομικό χάος” στο οποίο έχει περιέλθει.
Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ δρομολογεί η Agrino (για την περίοδο 2019 – 2022). Η εταιρεία της επιχειρηματικής οικογένειας Πιστιόλα πραγματοποιεί κύκλο εργασιών 29,3 εκατ. ευρώ και στοχεύει σε ενίσχυση των εξαγωγών της που “τρέχουν” με ρυθμό 8%.
Αλλάζει άρδην το τοπίο το 2020 για τους δανειολήπτες με αδυναμία εξυπηρέτησης των στεγαστικών τους δανείων, ενόψει των τιτλοποιήσεων που προωθούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας λήγει στις 30 Απριλίου προκαλώντας αδιέξοδο σε πολίτες με μόνιμη αδυναμία πληρωμής που προστατεύονταν με τον ν. 3869/2010.
Πάντως ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, ο οποίος παρείχε ενημέρωση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής είπε ότι το σχέδιο “Ηρακλής” δεν θα “ξεσπιτώσει τους δανειολήπτες”. Εξήγησε ότι θα σωθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις και οι ευσυνείδητοι δανειολήπτες, μέσω ρυθμίσεων δανείων.