Από την έντυπη έκδοση
Στις διατάξεις του άρθρου 106α με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών της προσέφυγε η Βαράγκης, σε μια προσπάθεια διερεύνησης των δυνατοτήτων εξεύρεσης λύσης στα συσσωρευμένα προβλήματά της και αναζήτησης διεξόδου.
Το ισχυρό πλήγμα που επέφερε η οικονομική κρίση στην κατανάλωση επίπλων και ειδικά στις κατηγορίες πολυτελών προϊόντων του χώρου, όπως τα είδη επίπλων υψηλής αισθητικής και ακριβής τιμής, σε συνδυασμό με το οικονομικό άνοιγμα που είχε προηγηθεί ως στρατηγική κίνηση ανάπτυξης στους μήνες της οικονομικής ευφορίας και η μετέπειτα αδυναμία κάλυψης αυτών των ανοιγμάτων και αντικατάστασης των απωλειών στην ελληνική αγορά, οδήγησαν τη Βαράγκης στη σημερινή κατάσταση. Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, από το 2008 η αξία της εγχώριας αγοράς επίπλων οικιακής χρήσης (πωλήσεις παραγόμενων και εισαγόμενων προϊόντων) βαίνει μειούμενη. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -12,4% την περίοδο 2008-2016. Ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός μείωσης επιβραδύνθηκε τα τελευταία έτη και κινήθηκε σε μονοψήφια ποσοστά. Ειδικότερα, το 2016 η αξία της αγοράς εκτιμάται ότι μειώθηκε με ρυθμό της τάξης του 2%-3% έναντι του 2015.
Η αντίδραση της διοίκησης της Βαράγκης ήταν ο περιορισμός του δικτύου της αλλά και η διαφοροποίηση της δραστηριότητάς της από την παραγωγή ακριβών και υψηλού σχεδιασμού επίπλων στην υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων στον χώρο των κατασκευών ξύλου, εστιάζοντας κυρίως στο εξωτερικό και ειδικότερα στην αγορά της Μέσης Ανατολής όπου υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει σχετικά αυξημένη ζήτηση. Πρόκειται για έργα διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων και μελέτη και παραγωγή εξαρτημάτων/προϊόντων υψηλής προστιθεμένης αξίας για την εν λόγω αγορά, με πλήρη χρήση του εργοστασίου στο Σχηματάρι, το οποίο επαναλειτούργησε εντός του 2016, για την υλοποίησή τους. Η θυγατρική της εταιρείας Schemata Interiors and Trading WLL, στο Κατάρ, είχε υπογράψει συμβάσεις για μελέτες έργων αξίας 1,2 εκατ. ευρώ (μελλοντική αξία της ανάθεσης κατασκευής των έργων αυτών εκτιμάται να ξεπεράσει τα 24 εκατ. ευρώ) καθώς και την ανάληψη της εσωτερικής διαρρύθμισης-εξοπλισμού θαλαμηγού (έργο περίπου 4,2 εκατ. ευρώ).
Επιπρόσθετα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η τοπική θυγατρική είχε αναλάβει τη μελέτη εσωτερικής διαμόρφωσης και διακόσμησης κατοικίας στο Ντουμπάι αξίας 230 χιλ. ευρώ (το έργο αυτό αφορά κατ’ αρχάς τη μελέτη, ενώ στη συνέχεια θα ανατεθεί σε εταιρεία του ομίλου και η κατασκευή «με το κλειδί στο χέρι» της κατοικίας αυτής). Τo 92% περίπου των πωλήσεων της εταιρείας προέρχεται από έργα ειδικής κατασκευής στο εξωτερικό.
Σε αυτό το πλαίσιο η Βαράγκης εστιάζει στην υλοποίηση αυτών των έργων προκειμένου να σταθεροποιήσει την καθοδική της πορεία και να αντιστρέψει τα αρνητικά της μεγέθη. Σύμφωνα με την εταιρεία, το 2017 ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά 16% (στα 4,12 από 3,56 εκατ. ευρώ) και το EBITDA βελτιώθηκε προσεγγίζοντας το μηδέν (-131 χιλ. έναντι -496 χιλ. το 2016), οι χρεωστικοί τόκοι ξεπέρασαν το ένα εκατ. ευρώ και οδήγησαν εκ νέου σε σημαντικά ζημιογόνο αποτέλεσμα (-1,65 εκατ. ευρώ έναντι -1,38 εκατ. το 2016). Τα ίδια κεφάλαιά της διαμορφώθηκαν στα -2,9 εκατ. ευρώ στις 31/12/2017 και το κυκλοφορούν ενεργητικό στα 5,86 εκατ. ευρώ (βραχυπρόθεσμο παθητικό 7,42 εκατ. ευρώ). Στο τρίτο τρίμηνο του 2017 οι τράπεζες μετέτρεψαν υποχρεώσεις 8,28 εκατ. ευρώ σε κοινοπρακτικό μακροπρόθεσμο δάνειο. Σύμφωνα με την εταιρεία συνεχίζεται και στη χρήση αυτή ο αυστηρός έλεγχος τόσο των άμεσων όσο και των έμμεσων δαπανών, καθώς και οι προσπάθειες να προσαρμοστεί η παραγωγική βάση με σκοπό το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.