Skip to main content

Προς ύφεση για έκτη χρονιά η αγορά πληροφορικής

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Συνέχιση των δυσκολιών και στο β’ εξάμηνο του 2017 βλέπουν οι εισηγμένες στο X.A. εταιρείες πληροφορικής, οι διοικήσεις των οποίων για μία ακόμη φορά έχουν προετοιμαστεί για τα χειρότερα, όπως επισημαίνεται στις οικονομικές εκθέσεις των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων, παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και η οποία σε κάποιες περιπτώσεις απέδωσε καρπούς, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της BETA Χρηματιστηριακή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της χρηματιστηριακής εταιρείας, ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής (ενοποιημένα στοιχεία) στο α’ εξάμηνο του 2017 ανήλθε σε 1,158 δισ. ευρώ, έναντι 1,054 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, αυξημένος κατά 9,9%. Να σημειωθεί πως το σύνολο της χρήσης του 2016 είχε κλείσει με μείωση 24,3%, που ήταν και το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών για τις εισηγμένες του κλάδου από την αρχή της ύφεσης μέχρι τώρα. Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 123,1 εκατ. ευρώ, έναντι 116,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,3%, ενώ το σύνολο της χρήσης 2016 είχε κλείσει με ζημιές. Τα ενοποιημένα κέρδη παρουσίασαν κάμψη κατά 170,3% και οι ζημιές ανήλθαν στα 18,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 26,8 εκατ. το α’ εξάμηνο της περσινής χρήσης, η οποία ωστόσο στο σύνολό της είχε κλείσει με ζημιές 5,6 εκατ. ευρώ, αποτελώντας την πέμπτη συνεχή αρνητική χρονιά για τον κλάδο.

Ειδικότερα τονίζεται πως το μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ευμετάβλητο και συνεχίζουν να υφίστανται οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, γεγονός που οδηγεί σε αναστολή επενδυτικών σχεδίων, καθώς και στην αναβολή των προγραμμάτων για εκσυγχρονισμό, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της εν δυνάμει πελατειακής βάσης στην εγχώρια αγορά. Επίσης, το τοπίο για το χρονοδιάγραμμα προκηρύξεων των νέων έργων πληροφορικής συνεχίζει να παραμένει ομιχλώδες. Στο α’ εξάμηνο του 2017 η ελληνική οικονομία, λόγω και της καθυστέρησης της αξιολόγησης, επέδειξε αρκετά χειρότερη ανάπτυξη σε σχέση με την αρχικά αναμενόμενη, ενώ η αγορά πληροφορικής παρουσίασε κάμψη. Το β’ εξάμηνο του 2017 εκτιμάται ότι θα είναι και αυτό δύσκολο τόσο για την οικονομία της χώρας όσο και για την αγορά πληροφορικής.

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, αλλά και τα στοιχεία της τοπικής αγοράς, η ελληνική αγορά πληροφορικής θα παρουσιάσει ύφεση για ακόμα μια χρονιά σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες. Το α’ εξάμηνο του 2017 κρίνεται ως το χειρότερο διάστημα για την αγορά λιανικής από το 2010, με ισχυρή ύφεση σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες. Να σημειωθεί πως το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της GFK, το μήνυμα που είχαν στείλει οι επιχειρήσεις του κλάδου ήταν επίσης ανησυχητικό για την πορεία της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, της οποίας οι απώλειες πέρυσι έφτασαν στο 2,9% σε σύγκριση με το 2015. Από τους επιμέρους τομείς, τις μεγαλύτερες απώλειες, κατά 20,6%, σημείωσε ο κλάδος της πληροφορικής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών, στο α’ εξάμηνο του 2017 η συνολική αγορά πληροφορικής σημείωσε πτώση που ξεπέρασε το 20%. Οι αισιόδοξοι τονίζουν πως η αγορά έχει φτάσει πλέον στο σημείο ισορροπίας της, προς τα κάτω. Οι απαισιόδοξοι επισημαίνουν ότι μεγάλο ερώτημα αποτελεί το πώς θα αντιδράσει η κάθετη αγορά των προϊόντων πληροφορικής που καταγράφει αρνητική πορεία και παρασύρει το σύνολο σχεδόν του κλάδου. Και αυτό συμβαίνει σε μια χώρα που θα έπρεπε η τεχνολογία να είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης όλων των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας και η πηγή προέλευσης νέων επιχειρηματικών δυνάμεων.

Οι εταιρείες του χώρου έχουν προσδιορίσει ως βασικούς τομείς ανάπτυξής τους το Mobility και το Cloud Computing για την εγχώρια αγορά. Παράλληλα στρέφονται στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε χώρες του εξωτερικού και στη σύναψη νέων στρατηγικών συμφωνιών με παλαιούς και νέους πελάτες, καθώς και στην ανάπτυξη προϊόντων σε διεθνώς αναγνωρισμένες πλατφόρμες. Προχωρούν σε συγκέντρωση δυνάμεων και περιορισμό συμμετοχών, περιορισμό δαπανών, στοχευμένη προσέγγιση νέων έργων και κυρίως σύνθετων έργων πληροφορικής, καθώς και σε ελαχιστοποίηση των επισφαλειών, καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κεφαλαίων τους και προσαρμογή του κόστους λειτουργίας τους στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Όσον αφορά την εσωτερική λειτουργία τους και την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους, αρκετές εταιρείες του κλάδου υιοθέτησαν λύσεις τεχνολογίας και ακολούθησαν το μοντέλο της εφαρμογής ηλεκτρονικής τιμολόγησης, της εφαρμογής Business Intelligence για την αξιοποίηση των δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων, καθώς και νέα συστήματα Customer Relationship Management για την καλύτερη γνώση και εξυπηρέτηση των πελατών.