Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Βαραίνει το «κατηγορητήριο» στην υπόθεση νοθευμένης φέτας επί σουηδικού εδάφους, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν»- και δεύτερο σήμα φέτας που συνδέεται με την ίδια ελληνική εταιρεία εμφανίζεται, σύμφωνα με τους ελέγχους των σουηδικών εργαστηρίων, ότι δεν πληροί τις παραγωγικές προδιαγραφές.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η εταιρεία Di Luca & Di Luca AB έστειλε προς εξέταση στο εργαστήριο Eurofins &Feed Testing Sweden δείγματα από δύο διαφορετικά σήματα φέτας που διανέμονται στα τοπικά ράφια.
Πέρα από την περίπτωση της φέτας με την επωνυμία BABA FARM, που αποτέλεσε αφορμή για τη δημοσιοποίηση του θέματος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», και η φέτα με την επωνυμία Garant Feta εμφανίζεται με βάση τους σουηδικούς ελέγχους ότι παράγεται μόνο από αγελαδινό γάλα και δεν περιέχειίχνος από πρόβειο.
Οι έλεγχοι του σουηδικού εργαστηρίου διεξήχθησαν και για τις δύο περιπτώσεις BABA FARM και Garant Feta την περίοδο 10-28 Ιουνίου 2021. Και τα δύο αυτά σήματα συνδέονται με την ίδια τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία, Αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα των σουηδικών εργαστηρίων, αποδυναμώνεται το ενδεχόμενο οποιουδήποτε σφάλματος κατά την παραγωγική διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΟΔΗΜΗΤΡΑ διενεργούν εκτεταμένους ελέγχους και σύντομα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα σχετικά αποτελέσματα.
Στην παρούσα φάση της διαδικασίας δεν μπορεί να γνωστοποιηθεί το όνομα της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας που φέρεται ότι εμπλέκεται.
Εν αναμονή των πορισμάτων των κρατικών ελεγκτικών αρχών, θα πρέπει να επισημανθούν κάποια βασικά σημεία στην υπόθεση. Αρχικά, σε ό,τι αφορά τους ελέγχους επί σουηδικού εδάφους πραγματοποιήθηκαν έπειτα από αίτημα της εταιρείας Di Luca & Di Luca AB, η οποία δραστηριοποιείται επίσης στην κατηγορία της φέτας, εισάγοντας από την Ελλάδα και διανέμοντας το σήμα ΖΕΤΑ κυρίως στην αγορά της Σουηδίας και δευτερευόντως της Γερμανίας. Συνεπώς μια ανταγωνίστρια εταιρεία προχώρησε σε δικούς της ελέγχους στα εργαστήρια της Eurofins, τα οποία είναι διαπιστευμένα από το σουηδικό συμβούλιο ποιότητας και ασφάλειας SWEDAC.
Από πλευράς ελληνικών κρατικών μηχανισμών, με τη γνωστοποίηση των αναφορών από τα σουηδικά εργαστήρια, ενεργοποιήθηκε το «πρωτόκολλο» των ελέγχων στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της φερόμενης ως εμπλεκόμενης θεσσαλικής βιομηχανίας.
Σημειώνεται ότι ο ΕΛΓΟ δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ελέγχους σε δείγματα που διακινούνται εκτός συνόρων παρά μόνο στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της εκάστοτε εταιρείας. Επίσης, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα -πέρα από το να γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα των δικών του ελέγχων- δεν έχει αρμοδιότητα να προχωρήσει σε εισήγηση ούτε στην επιβολή κυρώσεων.
Οι διαφορές με προηγούμενη περίπτωση
Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με την περίπτωση της βιομηχανίας Όμηρος -που εντοπίστηκε να διανέμει φέτα που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ΠΟΠ στη Γερμανία- είναι ότι η ίδια η βιομηχανία παραδέχθηκε ότι υπήρξε βιομηχανικό ατύχημα που οδήγησε κατά λάθος σε προσμίξεις αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος, ενώ υποστήριξε ότι μόλις έγινε αντιληπτό το γεγονός, προέβη αμέσως σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, γνωστοποιώντας το θέμα σε όλους τους αρμόδιους φορείς και προχωρώντας σε ανάκληση παρτίδας. Στην περίπτωση της Σουηδίας, η φερόμενη ως εμπλεκόμενη εταιρεία δεν έχει προχωρήσει -ακόμα- σε αντίστοιχη παραδοχή, ενώ εξίσου σημαντική διαφορά είναι ότι σύμφωνα με τους σουηδικούς ελέγχους τα δείγματα στις φέτες BABA Farm και Garant Feta δεν περιέχουν καμία πρόσμιξη γάλακτος, αλλά περιλαμβάνουν μόνο αγελαδινό γάλα.
Σημειώνεται ότι οι προδιαγραφές για την παραγωγή φέτα ΠΟΠ είναι συγκεκριμένες και προβλέπουν είτε 100% πρόβειο γάλα ελληνικών φυλών, είτε αιγοπρόβειο, σε αναλογία 30% γίδινο (το μέγιστο) και 70% πρόβειο.
Οι εξελίξεις έχουν θορυβήσει τον κτηνοτροφικό κλάδο, καθώς υπάρχει έκδηλη ανησυχία ότι η λίστα με τις περιπτώσεις που αφορούν τη διάθεση νοθευμένης φέτας στα διεθνή ράφια είναι μακρά.
Η αναθεώρηση του πλαισίου
Μια εξίσου σημαντική παράμετρος που πρέπει να τεθεί επί τάπητος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η αναθεώρηση του νομικού πλαισίου που διέπει τους ελέγχους για τα ΠΟΠ – ΠΓΕ προϊόντα, καθώς οι μηχανισμοί φαίνεται ότι βασίζονται σε απαρχαιωμένες διατάξεις, γεγονός που περιπλέκει τις διαδικασίες, καθιστώντας τες εν τέλει μη αποτελεσματικές. Επίσης, το γεγονός ότι εκκρεμεί η εκδίκαση τουλάχιστον 102 υποθέσεων, που -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν»- περιλαμβάνουν και περιπτώσεις ισχυρών εγχώριων βιομηχανιών, εντείνει περαιτέρω τον σκεπτικισμό αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εγχώριων μέτρων θωράκισης των ΠΟΠ – ΠΓΕ προϊόντων.