Από την έντυπη έκδοση
Κερδοφορία, αύξηση τζίρου και ανεκτέλεστο χαρτοφυλάκιο έργων ύψους 620 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο του 2019 για τη Cenergy Holdings.
Καρπούς αποδίδει η στρατηγική της διοίκησης της Cenergy Holdings και η έμφαση που δείχνει σε απαιτητικά έργα με υψηλό περιθώριο και υψηλές τεχνολογικές απαιτήσεις στις αγορές μεταφοράς ενέργειας, όπως αποτυπώνεται από τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξάμηνου του 2019. Η εταιρεία εμφανίζει σημαντικό όγκο ανεκτέλεστων παραγγελιών, που στα τέλη Ιουνίου 2019 έφτανε τα 620 εκατ. ευρώ, καθώς και μεγάλο αριθμό από επερχόμενα έργα (320 εκατ. ευρώ καλώδια και 300 εκατ. ευρώ σωλήνες).
Νέες αγορές
Στόχος, όπως τονίζεται, η επέκταση και σε νέες αγορές που ετοιμάζουν μεγάλα έργα, ειδικά στον τομέα των καλωδίων παράλληλα με την ώριμη αγορά της Βόρειας Ευρώπης. Η λειτουργική κερδοφορία της Cenergy Holdings (αναπροσαρμοσμένο ΕBITDA) ενισχύθηκε κατά 49% σε ετήσια βάση και η αύξηση του κύκλου εργασιών σε ετήσια βάση ανήλθε στο 10% σε υψηλότερες πωλήσεις, κυρίως στον τομέα των έργων καλωδίων. Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 496,6 εκατ. ευρώ.
Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη προ φόρων έφτασαν σε 8,0 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών προ φόρων 2,4 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ανήλθαν στα 38,9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους της περιόδου ανήλθαν σε 4,3 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 έναντι ζημιών 1,1 εκατ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε ελαφρώς σε 487 εκατ. ευρώ έναντι 473 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την εταιρεία ο δανεισμός περιλαμβάνει μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο δανεισμό, σε ποσοστό 33% και 67% αντίστοιχα, με το μίγμα να παραμένει σταθερό έναντι του τέλους της προηγούμενης χρονιάς. Στόχος είναι να ισορροπήσει ο δανεισμός με την ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας.
Στα ύψη οι παραγγελίες
Όπως σημειώνεται το 2019 ξεκίνησε πολύ θετικά για τη Cenergy Holdings με δεδομένο το χαρτοφυλάκιο παραγγελιών και για τους δύο κλάδους, καλωδίων και σωλήνων χάλυβα, που άγγιξε πολύ υψηλά επίπεδα τον Δεκέμβριο του 2018 (χρονιά ρεκόρ). Ο κλάδος σωλήνων χάλυβα επέδειξε αντοχή σε συνθήκες αγοράς που χαρακτηρίστηκαν από αστάθεια και έντονο ανταγωνισμό. Οι προοπτικές ανάπτυξης της Σωληνουργεία Κορίνθου δεν επηρεάστηκαν από τα αυστηρά μέτρα προστατευτισμού, όπως π.χ. η επιβολή εξισωτικών δασμών (antidumping duties) και οι δασμοί στον χάλυβα από τις ΗΠΑ.
Η εταιρεία παγίωσε τη γεωγραφική διασπορά της πελατείας της και τη διαφοροποίηση των προϊόντων της, καθώς ανέλαβε και εκτέλεσε τόσο υποθαλάσσια όσο και χερσαία έργα για την προμήθεια σωλήνων για αγωγούς στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Βόρεια Αμερική. Στα καλώδια το πρώτο εξάμηνο του 2019 θεωρείται ορόσημο, καθώς για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος στον τομέα των υποθαλάσσιων καλωδίων που ξεκίνησε το 2011 καταγράφονται δυνατές επιδόσεις στον τομέα των έργων, αφού αξιοποιούνται σε υψηλό ποσοστό σχεδόν όλες οι διαθέσιμες γραμμές παραγωγής.