Από την έντυπη έκδοση
Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]
Το μέλλον της καπνοβιομηχανίας είναι η τεχνολογία και τα καινοτόμα προϊόντα καπνού και τσιγάρων. Η ελληνική αγορά καπνικών ειδών, παρά τις δυσκολίες που βιώνει λόγω της υπερβολικής φορολόγησης αλλά και της διακίνησης αντίστοιχων παράνομων προϊόντων που πλήττουν την υγιή επιχειρηματικότητα, δεν θα αποτελέσει εξαίρεση από αυτή την τάση.
Όπως τονίζει στη «Ν» ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, «έχει πολύ ενδιαφέρον η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη προϊόντων μειωμένης βλάβης, είτε πρόκειται για προϊόντα καπνού είτε για ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ίσως η λύση του προβλήματος της βλαπτικής συνήθειας του καπνίσματος δεν έρθει αναγκαστικά ή αποκλειστικά από τις κυβερνήσεις ή την επιστημονική κοινότητα, αλλά από την ίδια την καπνοβιομηχανία. Η PMI έχει ξεκινήσει εδώ και μία 10ετία να αναπτύσσει τέτοια προϊόντα που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Με 400 κορυφαίους επιστήμονες και επένδυση άνω των 2 δισ. δολ., δημιουργεί την επόμενη γενιά προϊόντων καπνού, τα οποία μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των σημερινών καπνιστών, που παγκοσμίως φτάνουν το 1,1 δισ. σήμερα και να έχουν εξαιρετικά μεγάλο όφελος για τη δημόσια υγεία. Όπως είπε και ο διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris International, Ανδρέας Καλαντζόπουλος, που ήρθε στην Ελλάδα για την επέτειο των 85 χρόνων της Παπαστράτος, πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση αλλά και για το μέλλον του κλάδου. Και το πρώτο τέτοιο νέο καινοτόμο προϊόν της ΡΜΙ, το iQOS, βρίσκεται πλέον και στην Ελλάδα».
Οι επιπτώσεις των φόρων
Εστιάζοντας στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Καργαρώτος επισημαίνει πως «τα τελευταία 6 χρόνια είχαμε 8 αυξήσεις της φορολογίας στα καπνικά. Επιπλέον, από τον Ιανουάριο του 2017 θα υπάρξει νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που θα εκτοξεύσει τη μέση φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα στο 90% (!) της λιανικής τιμής, μακράν η υψηλότερη στην Ε.Ε. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει νέα αύξηση των λιανικών τιμών κατά 40-50 λεπτά τουλάχιστον ανά πακέτο. Σαν συνέπεια, εκτιμάται ότι το λαθρεμπόριο θα εκτιναχθεί -ενώ είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια κάμψης το 2015-, η νόμιμη αγορά θα συρρικνωθεί περαιτέρω, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κλείσουν και άλλα σημεία λιανικής (τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει περισσότερα από 10.000 περίπτερα και ψιλικά). Τελικά, τα εκτιμώμενα πρόσθετα έσοδα των 120 εκατ. ευρώ δεν θα εισπραχθούν ποτέ, δημιουργώντας ένα νέο δημοσιονομικό κενό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από νέα ισοδύναμα μέτρα».
Ειδικά για τον νέο νόμο πάταξης του λαθρεμπορίου τσιγάρων που ψηφίστηκε πρόσφατα συμπληρώνει πως «το 2015 ύστερα από πέντε συνεχόμενα έτη με σημαντική αύξηση, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων μειώθηκε ελαφρά κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2014, φθάνοντας το 19,8% της κατανάλωσης τσιγάρων. Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Ο νέος νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θέτει σαφώς ένα πλαίσιο. Παρ’ όλα αυτά, η υποστελέχωση των διωκτικών αρχών και η έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού παραμένουν δύο σοβαρά προβλήματα. Η Παπαστράτος δώρισε το πρώτο στην Ελλάδα αυτοκινούμενο x-ray σκάνερ στο ΥΠΟΙΚ, αξίας 2 εκατ., και αυτό θα πρέπει να είναι η αρχή και για άλλα».
Η Γενική Γραμματεία κατά της Διαφθοράς και οι διωκτικές αρχές, σύμφωνα με τον κ. Καργαρώτο, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες με σημαντικές επιτυχίες. Αλλά η υπέρμετρη φορολόγηση των τσιγάρων αντιστρατεύεται και πισωγυρίζει όλες αυτές τις προσπάθειες. Αναφερόμενος στην πορεία της Παπαστράτος, ο κ. Καργαρώτος τόνισε πως «φέτος συμπληρώνονται 85 χρόνια από τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος εγκαινίασε το εργοστάσιο της εταιρείας στον Πειραιά και μπήκαν σε λειτουργία οι πρώτες μηχανές παραγωγής. Αν πρέπει να συνοψίσω τη μεγάλη αυτή πορεία σε λίγες γραμμές και μερικά ορόσημα, θα πρέπει σίγουρα να αναφέρω τη δημιουργία του ιστορικού, αλλά και τόσο σύγχρονου, ΑΣΣΟΥ που πρωτοκυκλοφόρησε το 1931, τη συμφωνία με τη Philip Morris International (PMI) για την παραγωγή του Marlboro στην Ελλάδα το 1974, την ένταξη της Παπαστράτος στον όμιλο της Philip Morris το 2003, τη μεγάλη επένδυση των 100 εκατ. ευρώ για την ανέγερση του νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου μας στον Ασπρόπυργο το 2008, την πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών που ξεκινήσαμε το 2012 και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα, τη μετατροπή των αποθηκών του Αγρινίου σε πανευρωπαϊκό logistics hub ανατολικών καπνών της PMI το 2013, τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την αγορά ελληνικών ανατολικών καπνών που υπογράψαμε το 2013 και πρόσφατα ανανεώσαμε για επιπλέον 3 χρόνια, τη νέα επένδυση των 25 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό που ολοκληρώσαμε μόλις τον Απρίλιο και τις πολλές κοινωνικές μας δράσεις».
85 χρόνια και συνεχίζουμε…
Η Παπαστράτος φέτος γιορτάζει τα 85 χρόνια της ως μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και συνεισφέρει 1,1 δισ. ευρώ στα κρατικά έσοδα κατ’ έτος, το 2,5% του προϋπολογισμού. Είναι επικεφαλής και για τις αγορές των Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κύπρου και Μάλτας και ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στην Ελλάδα με 700 εκατ. ευρώ τα τελευταία 12 χρόνια. Κορυφαίος εργοδότης με συνεχείς αναγνωρίσεις ως Τop Employer, Best Place to Work και πρόσφατα 1η ανάμεσα στις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις ως «Η πιο Αξιοθαύμαστη Εταιρεία της Ελλάδας». Σύμφωνα με τον κ. Καργαρώτο, «σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε, με νέα σχέδια, ακόμα πιο δυνατά να υλοποιούμε το στρατηγικό μας πλάνο για περαιτέρω ενίσχυση της εταιρείας μας και της θέσης της στην αγορά αλλά και στήριξης και ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».