Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Σε ξένα «δίχτυα» αναμένεται να περάσει ο έλεγχος των τεσσάρων βασικών παικτών του κλάδου της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016. Οπως αναφέρουν στη «Ν» στελέχη του κλάδου, «η ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της διαδικασίας πώλησης των εταιρειών σε κάποια από τα ενδιαφερόμενα funds».
Αναλυτικότερα, με γνώμονα ότι θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής των τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίησή τους θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως την εκπνοή του έτους, οπότε οι τέσσερις επιχειρήσεις του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, Νηρέας, Σελόντα, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, θα βρεθούν στην ευθεία για την ανασυγκρότησή τους. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το σχέδιο αναδιάρθρωσης (restructuring) του κλάδου βασίστηκε σε πέντε άξονες: την αποτίμηση των εταιρείων, τη μετοχοποίηση χρεών, την υλοποίηση των busisness plan, τις συγχωνεύσεις και τέλος την πώλησή τους. Μέχρι στιγμής, οι δύο βασικοί παίκτες και ειδικότερα οι Νηρεύς και Σελόντα, «τρέχουν» τα προαπαιτούμενα των συμφωνιών με τις τράπεζες, ενώ για τη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες εκκρεμεί η απόφαση περί άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία τοποθετείται περίπου τον Οκτώβριο.
Θολό παραμένει το τοπίο για την Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς το σενάριο που ήθελε την απορρόφησή της από τον ισχυρό παίκτη, τη Νηρέας -στο πρότυπο της λύσης που δόθηκε στη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες που πέρασε στα χέρια της Σελόντα- σκοντάφτει στην πρόσφατη απόφαση του Εφετείου να μην κάνει δεκτή την έφεση για τη συμφωνία εξυγίανσης. Ωστόσο, το γεγονός ότι από πλευράς των τραπεζών υπάρχει πίεση για «εξορθολογισμό» των χαρτοφυλακίων τους μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο φαίνεται ότι θα επισπεύσει την πορεία των διαδικασιών.
Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτικών funds -ο αριθμός των οποίων ακούγεται ότι βαίνει αυξανόμενος, συμπεριλαμβανομένων και των «δηλωμένων» ως ενδιαφερόμενων: Oaktree, York Capital και Rhone Capital- είναι να κάνουν μια δυναμική είσοδο στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, ενδέχεται να αλλάξει κατάτι και τον προβλεπόμενο σχεδιασμό του restructuring του κλάδου. Δηλαδή, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η συγχώνευση σε ένα σχήμα των τεσσάρων παιχτών υπό τη σκέπη των συστημικών τραπεζών που κατέχουν σήμερα τα πλειοψηφικά τους πακέτα, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες πώλησής τους ξεχωριστά. (σ.σ.: εξαιρουμένου ίσως του σχήματος Σελόντα – Δίας η συμπόρευση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει). Κατόπιν, οι όποιες κινήσεις περαιτέρω συγκέντρωσης του κλάδου σε ένα υγιές και ισχυρό σχήμα να υλοποιηθούν από τους νέους μετόχους.
Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι τα χαρτιά των τραπεζών παραμένουν κλειστά ως προς τις διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και δη για τα κριτήρια που θέτουν για τη διαδικασία υποβολής πρότασης εξαγοράς δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο για το πώς θα κλειδώσουν οι τελικές συμφωνίες. Το βέβαιο είναι ότι τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία που γίνεται αναφορά στην πολυπόθητη και αναγκαία συγκέντρωση του κλάδου, είναι για πρώτη φορά πολύ συγκεκριμένα.