Skip to main content

700 εκατ. στη διαχείριση απορριμμάτων

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Στην προσπάθεια να διατεθεί το σύνολο των κοινοτικών πόρων (ΕΣΠΑ) που αφορούν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων κυρίως για τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας επικεντρώνεται η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΓΓΣΔΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, Μανώλη Γραφάκο, από το σύνολο των 940 εκατ. ευρώ έχουν συμβασιοποιηθεί μόνο έργα αξίας 230 εκατ. και άρα απομένουν περίπου 700 εκατ. ευρώ, ποσό ικανό για να χρηματοδοτήσει τις σύγχρονες υποδομές που χρειάζεται η χώρα, ειδικά καθώς τα έργα αυτά δύναται να υλοποιηθούν με τη μορφή ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) αρκεί οι διαδικασίες να «τρέξουν». 

Το ΕΣΠΑ πρέπει να αξιοποιηθεί έως το 2023, ενώ στα επόμενα χρηματοδοτικά προγράμματα δεν θα προβλέπεται κονδύλι για τέτοιου είδους υποδομές. Στόχος, όπως επισημαίνει ο ίδιος, είναι έως το καλοκαίρι του 2021 να έχει συμβασιοποιηθεί το σύνολο των έργων που αντιστοιχούν στους διαθέσιμους πόρους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική, για την οποία ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πού θα γίνουν οι νέες μονάδες. Με βάση τα σημερινά δεδομένα η Φυλή, η οποία δέχεται το σύνολο των απορριμμάτων της Περιφέρειας, έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει για 1 χρόνο συν ακόμα 2,5 χρόνια, εφόσον γίνουν κάποιες παρεμβάσεις. 

Στο μεσοδιάστημα η Περιφέρεια Αττικής χρειάζεται να χωροθετήσει τις περιοχές που θα γίνουν οι νέες εγκαταστάσεις (μονάδες επεξεργασίας και Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολείμματος – ΧΥΤΥ) και να υλοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες για την κατασκευή τους. 

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένουν τις αποφάσεις του νέου περιφερειάρχη για τις χωροθετήσεις, ώστε να δρομολογηθούν και τα έργα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι γενικός σχεδιασμός είναι να υπάρξουν 5 συνολικά σημεία στην Αττική, εκτός της Φυλής και του Γραμματικού, στον κεντρικό, νότιο και ανατολικό τομέα της Περιφέρειας (μια από τις περιοχές που συζητείται είναι και ο Σχιστός).  

Ως άμεσο και αναγκαίο μέτρο που θα περιορίσει τα απορρίμματα που οδηγούνται στη Φυλή είναι η βελτίωση της ανάκτησης στην πηγή, δηλαδή οι ξεχωριστοί κάδοι. 

Εκτός από την ανακύκλωση των συσκευασιών έμφαση θα δοθεί το επόμενο διάστημα στην τοποθέτηση του αποκαλούμενου καφέ κάδου για τα βιοαπόβλητα τα οποία εκτιμάται ότι καταλαμβάνουν το 40% των απορριμμάτων.