Από την έντυπη έκδοση
Με τις τελικές υπογραφές όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στην υπόθεση διάσωσης της αλυσίδας super market Μαρινόπουλος με στρατηγικό επενδυτή τη Σκλαβενίτης ολοκληρώνεται εντός των ημερών το τυπικό μέρος μιας ιστορικής συμφωνίας, η υλοποίηση της οποίας μέλλει να αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό λιανεμπόριο εντείνοντας τον ανταγωνισμό και δρομολογώντας εξελίξεις – σε επίπεδο αλυσίδων super market και προμηθευτών.
Χθες ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εγκρίσεων του σχεδίου διάσωσης, με την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχαν προηγηθεί Eurobank και Alpha Bank.
Αν και το πιο σημαντικό μέρος του πολυσυζητημένου business plan θα κριθεί στην εφαρμογή του, καθώς εμπλέκονται πολλά συμβαλλόμενα μέρη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτυχία του εγχειρήματος σε αυτή τη φάση αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός για την αγορά. Χαίρει δε και της υποστήριξης της κυβέρνησης.
Είναι ενδεικτικό ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στη συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, διατύπωσε την ελπίδα ότι οι διαδικασίες για τη διάσωση της Μαρινόπουλος θα ολοκληρωθούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Σημείωσε μάλιστα ότι η περίπτωση αυτή δείχνει πως όταν υπάρχει βούληση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, τότε μπορούν να βρεθούν λύσεις ελαχιστοποιώντας, κατά το δυνατόν, το κοινωνικό κόστος.
Υπενθυμίζεται ότι η Μαρινόπουλος αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο στην ελληνική αγορά. Συνολικά 367 καταστήματα ελέγχονται από τις εταιρείες του ομίλου κι επιπλέον 110 από συνεργάτες franchisees.
Οι εργαζόμενοι φθάνουν συνολικά τις 12.500, καθιστώντας τον όμιλο Μαρινόπουλου τον μεγαλύτερο εργοδότη του λιανεμπορίου.
Όπως είναι φυσικό, τις τελευταίες ημέρες κορυφώθηκε η αγωνία στους κόλπους των εργαζομένων, κυρίως για τη βιωσιμότητα των θέσεων εργασίας και την επόμενη μέρα της επιχείρησης, κι όχι τόσο για τις οφειλές δεδουλευμένων. Εξάλλου, αν και με δόσεις (καταβάλλεται 10% του μηνιαίου μισθού δύο φορές την εβδομάδα και υπολείπεται ποσοστό 75% των δεδουλευμένων του Ιουλίου), η μισθοδοσία καταβάλλεται, ενώ το επίδομα αδείας έχει πληρωθεί από τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης, προβλέπεται διατήρηση των εργαζομένων από τη νέα εταιρεία και άμεση στήριξη της αλυσίδας super market προκειμένου να αρχίσει ο επανεφοδιασμός της.
Τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν άμεσα γι’ αυτή τη διαδικασία, η οποία θα λάβει χώρα ταυτόχρονα με την εξόφληση υποχρεώσεων προς προμηθευτές (μετά το «κούρεμα») και την αναδιοργάνωση του δικτύου με αλλαγή ταμπέλας στα καταστήματα για την ενσωμάτωσή τους στο δίκτυο Σκλαβενίτης, θα αντληθούν από το κονδύλι της ενδιάμεσης χρηματοδότησης που προβλέπει η συμφωνία και φθάνει τα 80 εκατ. ευρώ.
Τα κεφάλαια αυτά θα προέλθουν σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη Σκλαβενίτης (η συνολική εισφορά της οποίας θα ανέλθει σε 125 εκατ. ευρώ), τις πιστώτριες τράπεζες (οι οποίες θα χορηγήσουν συνολικά κεφάλαια 360 εκατ. ευρώ) και περίπου 10-15 εκατ. ευρώ της Μαρινόπουλος, ο μέτοχος της οποίας φέρεται να κλήθηκε να συνεισφέρει με πρόσθετες εγγυήσεις, αποχωρώντας όμως εντελώς από τη νέα εταιρική οντότητα.
Οι επόμενες κινήσεις
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται υπογραφή του συμφωνητικού χρηματοδότησης της Σκλαβενίτης από τις τράπεζες για τη διάσωση της Μαρινόπουλος και επίσημες ανακοινώσεις.
Εν συνεχεία, θα λάβουν γνώση Δημόσιο, εκμισθωτές καταστημάτων, εργαζόμενοι και κυρίως προμηθευτές, καλούμενοι να δηλώσουν σύμφωνη γνώμη.
Οι μέτοχοι της Μαρινόπουλος πρέπει να εξασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη του 60% των πιστωτών ώστε στις 21 Σεπτεμβρίου να έχουν θετική έκβαση κατά την εκδίκαση των αιτήσεων που έχουν καταθέσει για υπαγωγή εταιρειών του ομίλου στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Κατόπιν, μια νέα μάχη ξεκινάει για την αλυσίδα, η οποία αφορά την προσέλκυση εκ νέου των καταναλωτών στα καταστήματα.