Skip to main content

Κονδύλια 150 εκατ. για την ενίσχυση πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Κεντρική Μακεδονία

Την οικονομική ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Από τη συγκεκριμένη δράση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται να ενισχυθούν οικονομικά περίπου 7.500 – 8.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν έως 50 άτομα προσωπικό, με χρηματικό ποσό που θα ξεκινά από τα 5.000 ευρώ και θα φτάνει το ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

Από τις 10 Σεπτεμβρίου

Οι πληγέντες επιχειρηματίες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για ένταξη στο πρόγραμμα στο www.ependyseis.gr από τις 10 Σεπτεμβρίου 2020 και για διάστημα ενός μήνα, ενώ όπως γνωστοποιήθηκε δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση ώστε η οικονομική ενίσχυση να καταβληθεί στις αρχές του 2021.

«Δίνουμε ένα ισχυρό όπλο στις επιχειρήσεις της περιοχής μας, παρέχουμε στοχευμένα δημόσια στήριξη, διασφαλίζοντας ότι στην αγορά θα υπάρχει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν ήδη πληγεί.

Ουσιαστικά ενισχύουμε με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη των εξόδων τους, τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό και έχουν την έδρα τους στην Κεντρική Μακεδονία και απασχολούν έως 50 εργαζόμενους», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Πόροι από το ΕΣΠΑ

«Τα 150 εκατ. ευρώ που εξασφαλίσαμε και αξιοποιούμε είναι πόροι αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι σημαντικό ότι η δράση έχει γρήγορη υλοποίηση, γιατί οι ανάγκες των επιχειρήσεων είναι τεράστιες και είναι άμεσες. Τα κριτήρια αξιολόγησης και ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι απολύτως αντικειμενικά και δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε σκιά ως προς τις τοπικές επιχειρήσεις που θα επιλεγούν», συμπλήρωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ενδιάμεσου Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα (ΕΦΕΠΑΕ) και του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης – Αναπτυξιακή Ενωση Μακεδονίας (ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ) Θωμάς – Φωκίων Αλγιανάκογλου στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία την έγκριση του προγράμματος που θα βοηθήσει πολύ τις επιχειρήσεις».

Τις προϋποθέσεις του προγράμματος ανακοίνωσε ο διευθυντής του ΚΕΠΑ, Σπύρος Σκοτίδας, ο οποίος μίλησε για «μεγάλο στοίχημα που θα κερδηθεί» ώστε μέχρι το τέλος του έτους να εγκριθούν οι οικονομικές ενισχύσεις των επιχειρήσεων. Τα τρία κριτήρια που απαιτούνται για ένταξη στο πρόγραμμα είναι: πόσους εργαζόμενους είχε η επιχείρηση το 2019, η σχέση κερδών με τον κύκλο εργασιών για το 2019 και πόση μείωση είχε ο τζίρος της επιχείρησης από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.