Skip to main content

Πώς θα εφαρμόσει η ΔΕΗ τη ρήτρα για εκπομπές CO2

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

«Πρεμιέρα» έκαναν την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, με τις αυξημένες τιμές του ρεύματος, οι οποίες ωστόσο αντισταθμίζονται από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ) και την ελάττωση του ΦΠΑ. Μάλιστα, μέσα στο Σαββατοκύριακο εκδόθηκε και η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά, η οποία αναπροσαρμόζει τις χρεώσεις του τέλους για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών. Έτσι, τέθηκε σε εφαρμογή η μείωση της χρέωσης κατά 25% για τους οικιακούς καταναλωτές και 35% για τους λοιπούς καταναλωτές χαμηλής τάσης, ώστε να ισοσκελίζονται πλήρως οι αυξήσεις των τιμολογίων.

Μετακύλιση
Σε ισχύ τέθηκε επίσης η έκπτωση συνέπειας 5%, κάτι που την 1η Νοεμβρίου θα γίνει και με τη ρήτρα CO2, η οποία για πρώτη φορά θα κάνει την εμφάνισή της στα τιμολόγια χαμηλής τάσης. Σκοπός της ρήτρας είναι, σε μελλοντική αύξηση των δικαιωμάτων ρύπων, να μετακυλισθεί αυτόματα στους λογαριασμούς ένα μέρος του ποσού με το οποίο επιβαρύνεται η εταιρεία για δικαιώματα, λόγω των ποσοτήτων CO2 που εκπέμπουν οι λιγνιτικές μονάδες και οι μονάδες φυσικού αερίου. Αντίθετα, με βάση τα ισχύοντα επίπεδα των δικαιωμάτων, η ρήτρα έχει μηδενικό αποτέλεσμα και επομένως δεν επιφέρει αύξηση στους λογαριασμούς.

Ο λόγος είναι πως η εταιρεία θα συνεχίσει να απορροφά πλήρως την επιβάρυνση από τα δικαιώματα, μέχρι ένα συγκεκριμένο πλαφόν. Το πλαφόν αυτό έχει οριστεί στα 15,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,01568 ευρώ ανά κιλοβατώρα) και είναι ουσιαστικά το κόστος που επωμίστηκε η επιχείρηση για δικαιώματα τον Απρίλιο του 2019 (τον οποίο χρησιμοποιεί ως μήνα αναφοράς), όταν ο δείκτης των δικαιωμάτων ρύπων είχε διαμορφωθεί στα 25,74 ευρώ/τόνο. Ως δείκτη για τα δικαιώματα χρησιμοποιεί ένα μέγεθος αντιπροσωπευτικό της μηνιαίας διακύμανσής τους, το οποίο είναι ο μέσος όρος κατά τον προηγούμενο μήνα των τιμών κλεισίματος του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης (Future) EUA, με μήνα ωρίμανσης τον Δεκέμβριο του έτους χρήσης (φέτος του 2019).

Το όριο
Με βάση το ισχύον ενεργειακό μίγμα της ΔΕΗ, αιτία για να ενεργοποιηθεί η ρήτρα είναι να ενισχυθεί πάνω από ένα όριο το κόστος των δικαιωμάτων, και επομένως η επιβάρυνση ανά κιλοβατώρα από τους ρύπους. Η επιχείρηση έχει επιλέξει ως όριο την αύξηση των δικαιωμάτων κατά 10% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, κάτι που σημαίνει πως η ρήτρα θα ενεργοποιηθεί αν ο παραπάνω δείκτης ενισχυθεί στα επίπεδα των 28,3 ευρώ/τόνο.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα μήνας που ο δείκτης έχει ξεπεράσει αυτή τη ζώνη τιμών. Αν ωστόσο αυτό συμβεί στο μέλλον, τότε από τον επόμενο μήνα θα «περάσει» αυτόματα στους λογαριασμούς η διαφορά ανάμεσα στο νέο αυξημένο κόστος ανά κιλοβατώρα για δικαιώματα, και το 0,01568 ευρώ ανά κιλοβατώρα που θα συνεχίσει να απορροφά η επιχείρηση.

«Όριο ανοχής» 
Το νέο αυτό αυξημένο κόστος, και επομένως η έμμεση αύξηση των λογαριασμών, θα εξαρτηθεί από το «προφίλ» ηλεκτροπαραγωγής της επιχείρησης, δηλαδή τις ποσότητες ρεύματος που παρήγαγε, αλλά και τις εκπομπές ρύπων. Αν το «προφίλ» αυτό είναι ίδιο με τον Απρίλιο του 2019, τότε μία τιμή ρύπων στα 28,31 ευρώ/τόνο θα επέφερε αύξηση γύρω στο 0,00155 ευρώ/κιλοβατώρα. Μία τιμή που «μεταφράζεται» σε επιπλέον επιβάρυνση 1,5%, συγκριτικά με τη χρέωση της κιλοβατώρας για κατανάλωση έως 2000 kWh (η οποία από 1η Σεπτεμβρίου είναι 0,11058 ευρώ/κιλοβατώρα).

Από την άλλη πλευρά, όσο λιγότερο ρυπογόνο γίνεται το ενεργειακό μίγμα της ΔΕΗ (για παράδειγμα με την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων), τόσο περισσότερο θα αυξάνεται εμμέσως το «όριο ανοχής» για την ενεργοποίηση της ρήτρας. Έτσι, μία σημαντική περιστολή των εκπομπών θα άνοιγε τον δρόμο ώστε ακόμη και αν οι τιμές των δικαιωμάτων φτάσουν τα 28,3 ευρώ/τόνο, η συνολική επιβάρυνση ανά μεγαβατώρα για ρύπους να μην ξεπεράσει τα 15,68 ευρώ, με συνέπεια να μην υπάρξει μετακύλιση κόστους στους λογαριασμούς.