Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]
Την ώρα που μπαίνουν στην τελική ευθεία οι παρεμβάσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να «κλειδώσουν» ακόμη και σήμερα, η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, αλλά και τα δρομολογούμενα μέτρα για την εξυγίανσή της θα τεθούν επί τάπητος την Πέμπτη το μεσημέρι στη Βουλή, σε συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Η συνεδρίαση προγραμματίστηκε χθες έπειτα από σχετική επιστολή του υπουργού στον πρόεδρο της Επιτροπής, ενώ σε αυτήν θα δώσουν το «παρών» επίσης ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, αλλά και ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης.
Το υπουργείο Ενέργειας και η ΔΕΗ φαίνεται πως θέλουν να επισπεύσουν την οριστικοποίηση των παρεμβάσεων (δηλαδή του ύψους αύξησης των ανταγωνιστικών χρεώσεων και της μείωσης της έκπτωσης συνέπειας), καταλήγοντας σε αποφάσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα από την Παρασκευή 30 Αυγούστου, όταν είναι προγραμματισμένη η έγκρισή τους από έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από επικαιροποιημένα στοιχεία αναφορικά με τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας, τα οποία σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Στάσση συνεχώς επιδεινώνονται, στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής της Βουλής θα μπουν τόσο η αναθεώρηση των τιμών της κιλοβατώρας όσο και το καινούργιο σχήμα πριμοδότησης των συνεπών πελατών.
Παράλληλα, εντός της χθεσινής ημέρας αναμενόταν να ξεκινήσει η διαδικασία για τη μείωση της χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), η οποία μαζί με την πρόσφατη ελάττωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ρεύματος, προορίζεται να αντισταθμίσει πλήρως τις αυξήσεις στις τιμές της κιλοβατώρας. Γι’ αυτό τον σκοπό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ετοιμάσει τροπολογία, που θα κατέθετε χθες στη Βουλή, για την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλους ΑΠΕ) στη βάση των Κατευθυντήριων Γραμμών της Ε.Ε.
Η ΡΑΕ
Με την ψήφιση της τροπολογίας, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε με υπουργική απόφαση να καθορισθούν οι νέοι συντελεστές χρέωσης για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών. Έτσι, με βάση τους καινούργιους συντελεστές, στη συνέχεια η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα προχωρήσει στον καθορισμό των ποσών που θα καταβάλλονται από κάθε καταναλωτική ομάδα. Όπως έχει γράψει ήδη η «Ν», σε αυτό το πλαίσιο η Αρχή αναμένεται να αξιοποιήσει ένα ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα του λογαριασμού από τον οποίο αποζημιώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ, ώστε να προχωρήσει σε μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για τους πελάτες της χαμηλής τάσης.
Η έκπτωση συνέπειας
Πέρα από την αναπροσαρμογή του κόστους της κιλοβατώρας, προς το παρόν η μόνη σαφής ένδειξη για τη νέα «φόρμουλα» παροχής οικονομικών κινήτρων για την εμπρόθεσμη εξόφληση των λογαριασμών είναι πως θα περιορίζει την απώλεια εσόδων που επέφερε στην επιχείρηση η έκπτωση συνέπειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υφισταμένη έκπτωση «μεταφράζεται» σε ένα ετήσιο ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, παρόλο που έχει ήδη μειωθεί στο 10%, από 15% που ήταν όταν πρωτοθεσπίσθηκε το μέτρο.
Την ίδια στιγμή, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, δηλώνει την αντίθεσή της στην κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας, υποστηρίζοντας πως μία τέτοια κίνηση αντιβαίνει σε κάθε επιχειρηματική λογική, δεδομένου ότι όλες οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να επιβραβεύουν τους τακτικούς και συνεπείς πελάτες τους. Όπως συμπληρώνει, με αυτό τον τρόπο είναι βέβαιο ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να χάνει πελάτες και ότι θα ωφεληθούν περαιτέρω οι ανταγωνιστές της. Από την άλλη πλευρά, σημειώνει πως αυτό που απαιτείται είναι η άμεση κατάργηση των στρεβλώσεων της αγοράς, και όχι η αύξηση των τιμολογίων.
Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, η ξέφρενη κούρσα της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων καθιστά αναγκαία τη σύνδεση των τιμολογίων της ΔΕΗ με ρήτρα δικαιωμάτων CO2. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει, η αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας στην οποία περιήλθε η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας εξαιτίας των στρεβλώσεων της αγοράς, είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας και χρειάζεται προσεγμένα βήματα, που θα της δώσουν την ευκαιρία να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, χωρίς παράλληλα να δοθούν νέα προνόμια στους ιδιώτες παρόχους.