Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα δέχεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) τις προτάσεις δημιουργίας επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του με την ονομασία Prototype by TEE για τη στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). «Από σήμερα ως Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σηματοδοτούμε το οργανωμένο πέρασμα σε μια νέα φάση υποστήριξης των δυναμικών επιχειρήσεων, των καινοτόμων ιδεών και της εξωστρεφούς παραγωγής», τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, παρουσιάζοντας το Prototype by TEE μαζί με τον καθηγητή του ΟΠΑ, Γιώργο Δουκίδη, τονίζοντας ότι «απευθυνόμαστε σε επίδοξους επανεκκινητές της δραστηριότητας του μηχανικού» και όχι μόνο, καθώς προτάσεις μπορούν να υποβάλλουν και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών.
Το Prototype by TEE χαρακτηρίστηκε από τους εμπνευστές του ως ένας τεχνοδικτυακός (ψηφιακός) επιταχυντής καινοτόμων ιδεών, τις οποίες στηρίζει στο επίπεδο της τεχνογνωσίας, οργάνωσης, διοίκησης, διαχείρισης και προώθησης, ώστε να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Με βάση τον σχεδιασμό του Prototype by ΤΕΕ και τη διαβούλευση που προηγήθηκε διαμορφώθηκαν οι θεματικές ενότητες του προγράμματος, σε τομείς επιστημονικού, τεχνολογικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος οι οποίες είναι:
* Νέες Ενεργειακές Τεχνολογίες, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμηση Ενέργειας.
* Αειφόρες Κατασκευές, Κτήρια και Καινοτόμα δομικά προϊόντα.
* Καινοτόμα προϊόντα και Προηγμένα Υλικά (Νέα Χημικά Υλικά και Νανοτεχνολογία).
* Σύγχρονες υποδομές και αυτοματισμοί παραγωγής.
* Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές, Σύγχρονη Διαχείριση Απορριμμάτων & Αποβλήτων.
* Τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας (ICT).
* Καινοτόμες Εφαρμογές και Υπηρεσίες Τουρισμού και Μεταφορών.
* Καινοτόμες Υπηρεσίες με στόχο την κοινωνική ανταπόδοση.
Σε τρεις κύκλους
Οι τρεις κύκλοι που θα εξελιχθεί το πρόγραμμα έχουν ως εξής:
* Φάση Α’ (Call to Action), 12-30 Σεπτεμβρίου 2017, κατά την οποίοι οι συμμετέχοντες καλούνται να υποβάλουν αίτηση και να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα.
* Φάση Β’ (Business Model Innovation and Design Thinking), Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2017, η οποία αφορά την κατανόηση και τον σχεδιασμό των βασικών συστατικών του επιχειρηματικού μοντέλου και του προϊόντος.
* Φάση Γ’ (From Vision to Execution), Ιανουάριος – Μάρτιος 2018, κατά την οποία οι ομάδες που τελικά προκρίνονται υποστηρίζονται περαιτέρω, σε όλα τα στάδια της επιχειρηματικής ανάπτυξης, δηλαδή από την ιδέα στην πραγματική υλοποίηση.
Χθες, επίσης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, ασκώντας παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο των τελευταίων ημερών για τις επενδύσεις, αφού σημείωσε ότι «εδώ και τρεις ημέρες η χώρα παρακολουθεί μια συνεχόμενη συζήτηση -με καλές και κακές αφορμές- για τις επενδύσεις που έχει, που θέλει να προσελκύσει ή που χάνει», τόνισε: «Εμείς αποφασίσαμε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Να εμπλουτίσουμε με τη δύναμη του ΤΕΕ και των Ελλήνων μηχανικών το “οικοσύστημα καινοτομίας” που δημιουργείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Να δώσουμε ευκαιρίες. Εμείς, λοιπόν, σήμερα ασχολούμαστε πρακτικά με το θέμα των επενδύσεων. Γιατί πέρα από τις μεγάλες επενδύσεις υπάρχουν και οι μικρές. Αυτές που έχουν πιθανόν μεγαλύτερο ρίσκο, αλλά και μεγαλύτερη απόδοση».
Ο κ. Δουκίδης τόνισε ότι η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι ανοικτή και δωρεάν και μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες από δύο έως και πέντε ατόμων. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε νέους ανθρώπους που είναι φοιτητές, απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ή που δραστηριοποιούνται στην καινοτόμο επιχειρηματική δραστηριότητα.