Παραδοσιακά, αυτή την εποχή, στα μέσα του Αυγούστου, το επενδυτικό ενδιαφέρον στο ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζεται περιορισμένο, λόγω της περιορισμένης κινητικότητας τόσο εγχώριων όσο και ξένων επενδυτών. Αυτή τη χρονιά ωστόσο δεν είναι τα “μπάνια του λαού” και η θερινή ραστώνη που συντηρούν το μεγάλο μέρος της ρευστότητας εκτός αγοράς αλλά η πανδημία. Με τις αβεβαιότητες να αυξάνονται για τις προοπτικές της οικονομίας καθώς αναδύεται ένα δεύτερο κύμα πανδημίας οι πιθανότητες βιώσιμης ανάκαμψης του Γενικού Δείκτη προς τα επίπεδα των 650 μονάδων μειώνονται, αν και το άνοιγμα της εβδομάδας μετά τον Δεκαπενταύγουστο, γίνεται σε θετικό έδαφος.
Ας σημειωθεί ότι και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα δεν προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις…
Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 7,8% στο β’ τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση ή κατά 27,8% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για ιστορική πτώση – την πιο βίαιη υποχώρηση του ΑΕΠ της χώρας – και την πρώτη ύφεση από το 2015. Η πτώση στο τοπικό χρηματιστήριο στο άνοιγμα της εβδομάδας είναι μάλλον αναμενόμενη.
Πάντως στο ελληνικό χρηματιστήριο η εβδομάδα που προηγήθηκε έκλεισε με οριακά κέρδη για τις ελληνικές μετοχές, αν και με περιορισμένες συναλλαγές. Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,27%, με άνοδο 0,29% για τον FTSE και με τη μέση αξία συναλλαγών να υποχωρεί στα 28 εκατ. ευρώ από τα 32 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας. Με εξαίρεση την Eurobank (+ 9,3%), οι τράπεζες βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, με την Εθνική Τράπεζα να καταγράφει τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες (-3,6%). Στους κερδισμένους σημειώνουμε τις μετοχές του ΟΤΕ (+ 4,8%), της ΓΕΚ Τέρνα (+ 3,9%), της ΑΔΜHE Συμμετοχών (+ 3,1%), της Ελλάκτωρ (+ 2,8%) κ.α..
Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η τρίτη τράπεζα που υπέβαλε αίτηση τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος “Ηρακλής”.
Νέο πακέτο μέτρων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία σχεδιάζει η κυβέρνηση από το φθινόπωρο. Φέρεται να μελετά μεταξύ άλλων μείωση εισφορών κατά 2% στο πλαίσιο φοροελαφρύνσεων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ που προωθούνταν για το 2021 και με συνεισφορά του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ αλλά και άντληση ρευστότητας από τις αγορές.
Εξάλλου, αυτό το διάστημα εντείνονται οι διεργασίες για την σύνταξη του σχεδίου δράσεων που θα καταθέσει η χώρα μας, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό ταμείο. Τα σχετικά προσχέδια θα κατατίθενται από τον Οκτώβριο.
Ισχυρό ανταγωνισμό από την Τουρκία δέχονται οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, όπως επισημαίνουν οι διοικήσεις των εταιρειών στις οικονομικές τους εκθέσεις για το 2019, χρονιά κατά την οποία οι αντιπροσωπευτικές εταιρείες (πρώην εισηγμένες) Σελόντα και Νηρεύς έγραψαν απώλειες και συνεχίζουν να πλήττονται τους πρώτους μήνες του 2020.
Εγκρίθηκε, βάσει του κανονισμού συγχωνεύσεων της ΕΕ, η εξαγορά της Forthnet από την United Group B.V.. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη εξαγορά δεν δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού, δεδομένης της πολύ περιορισμένης βελτίωσης της θέσης της συγχωνευθείσας εταιρείας στην αγορά και της παρουσίας πολλών άλλων παραγόντων στην αγορά λιανικής παροχής υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που κάνουν χρήση του ανοικτού διαδικτύου (οι λεγόμενες επιφυείς ή ΟΤΤ/over-the-top υπηρεσίες) στην Ελλάδα.
Αγοραστής στις μετοχές του ΟΠΑΠ ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Kamil Ziegler. Αγόρασε στις 11 Αυγούστου 394 μετοχές της εταιρείας συνολικής αξίας 3,116 ευρώ ενώ ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Jan Karas αγόρασε 1.897 μετοχές με συνολική αξία περίπου 15.000 ευρώ.
Η Autohellas ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει αποτελέσματα α’ εξαμήνου στις 16 Σεπτεμβρίου 2020, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς.
Σε ισχύ από σήμερα νέα δέσμη μέτρων για τον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας, με τις επιχειρήσεις της εστίασης στο επίκεντρο. Καλούνται να λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο, καθώς θα κλείνουν τα μεσάνυχτα, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει νέο πλήγμα στα έσοδα τους.
naftemporiki.gr