Skip to main content

Στην «αναμονή» η ΕΒΖ για τη Σερβία

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Νέες ανησυχίες για το μέλλον της ΕΒΖ εγείρει η μη επίτευξη μέχρι τη χθεσινή εξ αναβολής τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας συμφωνίας μεταξύ της εταιρείας και της τράπεζας Πειραιώς για το θέμα της πώλησης των δύο θυγατρικών στη Σερβία.

Παρά το γεγονός ότι στη γενική συνέλευση υπήρχε θέμα «ενημέρωση για την αναδιάρθρωση της εταιρείας και για την εξέλιξη πώλησης των θυγατρικών της ΕΒΖ Α.Ε. στη Σερβία μέσω διεθνούς διαγωνισμού», ο πρόεδρος της εταιρείας, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, πρότεινε και ελήφθη σχετική απόφαση το εν λόγω θέμα να παραπεμφθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση, χωρίς μάλιστα να οριστεί ημερομηνία και ο ίδιος περιορίστηκε στη δήλωση ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και σε κρίσιμο σημείο. Γενικότερα, δε, αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια ή να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της γ.σ. γι’ αυτό ή οποιοδήποτε άλλο θέμα της εταιρείας.

Η πώληση πάντως των δύο θυγατρικών στη Σερβία αποτελεί, όπως έχει δημοσιεύσει η «Ν», προϋπόθεση για την αναχρηματοδότηση της ΕΒΖ από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν επίσης το Μέγαρο Μαξίμου να επιθυμεί την επίλυση του θέματος πριν από την έλευση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ και τον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας να επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα προτείνοντας έκθεση δίκαιης αποτίμησης των δύο θυγατρικών.

Σημειωτέον, δε, ότι η βελτιωμένη -κατόπιν πολιτικών πιέσεων- πρόταση της σερβικής MKK Group (60 εκατ. ευρώ έναντι 51 εκατ. αρχικά) ισχύει σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Λίαν συντόμως εξάλλου ξεκινάει η νέα καμπάνια ζάχαρης, με την εταιρεία να έχει άμεση ανάγκη χρηματοδοτικών πόρων, προκειμένου αυτή να διεξαχθεί χωρίς προβλήματα. Φέτος σπάρθηκαν 64.000 στρέμματα τεύτλων, από τα οποία υπολογίζεται να παραχθούν περί τους 45.000 τόνους ζάχαρης και μόνο για την αμοιβή των τευτλοπαραγωγών η εταιρεία θα χρειαστεί περί τα 15 εκατ. ευρώ.

Η χθεσινή γ.σ. ενέκρινε επίσης την ανάκληση της από 23.09.2015 απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων περί της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, δεδομένου ότι η εν λόγω αύξηση ουδέποτε ολοκληρώθηκε ούτε πιστοποιήθηκε.