Από την έντυπη έκδοση
Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνουν οι ρυθμίσεις που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και ειδικότερα στο ζήτημα του Κανονισμού Παιγνίων (VLTs), που περιλαμβάνει η αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».
Όπως τονίζεται από γνώστες του χώρου, με το άρθρο 86 του πολυνομοσχεδίου παρατείνεται η ισχύς του κανονισμού διεξαγωγής των VLTs στην επικράτεια της χώρας και ορίζεται η έκδοση των κανονισμών των τυχερών παιγνίων στη χώρα μας να γίνεται μέσω υπουργικών αποφάσεων (Υ.Α.), κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής και όχι μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων. Παράλληλα, παρέχεται χρονικό διάστημα τριών μηνών από την ψήφιση της διάταξης για την έγκριση του κανονισμού με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Το νέο πλαίσιο
Αναλυτικά με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, οι διατάξεις του νόμου του 2011 που προβλέπουν θέματα διεξαγωγής και ελέγχου των παιγνίων υπάγονται στην κανονιστική αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών.
Τροποποιείται το αντίστοιχο άρθρο κατά τρόπον ώστε ο Κανονισμός Παιγνίων να εκδίδεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Θεσπίζεται μεταβατικό καθεστώς για τη ρύθμιση της διεξαγωγής και ελέγχου των παιγνίων μέσω παιγνιομηχανημάτων, έως την έκδοση των σχετικών διατάξεων του οικείου Κανονισμού Παιγνίων, σύμφωνα με τη διαδικασία του νόμου 2011. Όλες οι πράξεις πιστοποίησης επανεξετάζονται από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων εντός τριών μηνών από την έκδοση του οικείου οριστικού Κανονισμού Παιγνίων με τη διαδικασία του νόμου 4002/2011, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι σύμφωνες με τις προβλέψεις του Κανονισμού Παιγνίων. Τέλος, ορίζεται ότι μέχρι την έκδοση του Οργανισμού της ΕΕΕΠ, τα θέματα που διέπονται από αυτόν ρυθμίζονται με αποφάσεις της ΕΕΕΠ.
Η απόφαση του ΣτΕ
Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς με τον τρόπο αυτό και σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιούνιο, ρυθμίζεται το ζήτημα που είχε ανακύψει έπειτα από απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε πως η νομοθεσία που επέβαλε τη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν την αγορά τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα με την έκδοση Κανονισμού Παιγνίων από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) ήταν αντίθετη στον νόμο 4002/2011 που προβλέπει για τα συγκεκριμένα θέματα την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Επίσης ορίζει ότι όλες οι πράξεις πιστοποίησης επανεξετάζονται από την Επιτροπή Παιγνίων εντός 3 μηνών από την έκδοση του οικείου οριστικού Κανονισμού Παιγνίων. Η προωθούμενη ρύθμιση κινείται στην ίδια κατεύθυνση και θεσπίζει μεταβατικό καθεστώς για τη ρύθμιση της διεξαγωγής και ελέγχου των παιγνίων μέσω παιγνιομηχανημάτων, έως την έκδοση των σχετικών διατάξεων του οικείου Κανονισμού Παιγνίων, ώστε ο Κανονισμός της 26/10/2016 που είχε ακυρωθεί από το ΣτΕ να είναι σε ισχύ.