Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]
Τριγμούς στην ελληνική τουριστική αγορά προκαλεί η είδηση της αναστολής των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων του ομίλου Μουζενίδη, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινά διαδικασία εξυγίανσης δηλώνοντας αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών του.
Η Mouzenidis Travel τονίζει ότι εξωθήθηκε σε αυτήν την απόφαση από το σφοδρό πλήγμα που υπέστη λόγω της πανδημίας, σημειώνοντας πτώση του κύκλου εργασιών κατά 95%, με αποκορύφωμα τη συνέχιση των περιοριστικών μέτρων από τη Ρωσία, στην οποία αντιστοιχεί το 90% της δραστηριότητάς του.
Η εταιρεία δηλώνει ότι θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια τακτοποίησης των υποχρεώσεών μας και πως θα απευθυνθεί σε όλους τους πιστωτές με πρόγραμμα εξόφλησης, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου Μουζενίδη και το δίκτυο του εξωτερικού θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.
Τονίζει, επίσης, ότι εδώ και ένα έτος βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για την ανεύρεσης λύσης, με πρώτιστο στόχο την κάλυψη των πελατών και προμηθευτών, στη βάση μέτρων που υιοθετήθηκαν και σε άλλα κράτη-μέλη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ε.Ε., κάτι που ωστόσο δεν κατέστη εφικτό.
«Ούτε τα βασικά»
«Η μόνη οικονομική στήριξη που λάβαμε μέχρι σήμερα προέρχεται από το οριζόντιο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ βοήθημα αποτέλεσε σαφώς και η αναστολή των προθεσμιών εμφάνισης των επιταγών, αλλά και η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, δεδομένου του περιορισμένου κύκλου εργασιών μας. Ωστόσο, στους κύκλους εργασιών μας, τα συνολικά ποσά που σημειώθηκαν δεν ήταν επαρκή να καλύψουν ούτε τις βασικές λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησής μας», συμπληρώνει.
Ντόμινο επιταγών
Πηγές της τουριστικής αγοράς, πάντως, ανέφεραν στη «Ν» ότι οι τρέχουσες εξελίξεις με τον μεγαλύτερο tour operator στον εισερχόμενο τουρισμό αποτελούν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου που επισπεύστηκε λόγω της πανδημίας, ίσως, σε επίπεδο κλίματος και εμπιστοσύνης, και από τον πρόσφατο αδόκητο χαμό, από κορονοϊό, του εμβληματικού ιδρυτή του ομίλου Μπόρις Μουζενίδη. Όπως λένε, τα προβλήματα είχαν φανεί ήδη από το 2019, προ της πανδημίας, καθώς η εταιρεία είχε δημιουργήσει μεγάλα ανοίγματα λόγω της τακτικής της να πληρώνει με μεταχρονολογημένες επιταγές (οκτώ μηνών ή και παραπάνω), θέτοντας μάλιστα αυτόν τον όρο ως προαπαιτούμενο στα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία αξιοποιώντας την κυρίαρχη θέση της στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η έκθεση του ομίλου στην ελληνική αγορά υπολογίζεται από 60 έως 100 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν ξενοδοχεία πρωτίστως της Χαλκιδικής και δευτερευόντως της Κρήτης. Όλο το προηγούμενο διάστημα, το πρόβλημα δεν είχε «σκάσει» λόγω των μέτρων προστασίας για την πληρωμή επιταγών, ωστόσο, πλέον είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί δεδομένου ότι -τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας- το προστατευτικό πλαίσιο δεν ισχύει από τον Ιούνιο. Υπάρχουν περιπτώσεις ξενοδοχείων που έχουν επιταγές της Mouzenidis, ύψους ακόμα και άνω του 1 εκατ. ευρώ – κάποιοι ξενοδόχοι έχουν δώσει τις επιταγές σε προμηθευτές τους για να καλύψουν δικές τους υποχρεώσεις, κάποιοι άλλοι τις πήραν πίσω αναλαμβάνοντας οι ίδιοι το σχετικό ρίσκο.
H επόμενη μέρα
Πλέον μένει να φανεί εάν θα προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης της Μουζενίδης για να σωθεί ό,τι σώζεται ή θα δικαιωθούν οι δύσπιστοι οι οποίοι θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να μπουν τίτλοι τέλους στην εταιρεία, καθώς ο χαρακτήρας της (τομές υπηρεσιών και δίκτυο στη Ρωσία) δεν επιτρέπει την εκδήλωση σοβαρού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, άλλοι tour operators έχουν πάρει ήδη θέση στη Χαλκιδική για να καλύψουν το κενό στη ρωσική αγορά που αφήνει η αναστολή της δραστηριότητας της Μουζενίδης. Ζήτημα υπάρχει και με τα voucher που διατέθηκαν από τον όμιλο Μουζενίδη. Ερώτημα αποτελεί επίσης το πώς οι εξελίξεις θα επηρεάσουν την αεροπορική εταιρεία Ellinair, συμφερόντων του ομίλου, αλλά και τα ξενοδοχεία ΒoΜo που διαχειρίζεται, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι από τα περισσότερα έχει αποχωρήσει ή βρίσκεται σε διαδικασία αποχώρησης.
Από το 1996
Ο όμιλος Μουζενίδη ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1996 από τη Θεσσαλονίκη και γρήγορα εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους tour operator στη χώρα παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην εκτίναξη των τουριστικών αφίξεων από τη ρωσική αγορά. Στην κορύφωση της δραστηριότητάς του συνεργαζόταν με 1.500 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ, ενδεικτικά, το 2018 ο όμιλος Μουζενίδη διακίνησε προς την Ελλάδα 350.000 επισκέπτες πραγματοποιώντας ενοποιημένο τζίρο 350 εκατ. ευρώ.