Skip to main content

Στην τελική ευθεία για τον διαγωνισμό πώλησης του ΔΕΣΦΑ

Από την έντυπη έκδοση

Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν και πάλι οι διεργασίες για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του μήνα ή στις αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο να έχει ολοκληρωθεί η προκαταρκτική διαδικασία της πιστοποίησης των νομιμοποιητικών εγγράφων των υποψηφίων.

Στόχος είναι το ΤΑΙΠΕΔ να ολοκληρώσει τη λίστα με τους προεπιλεγμένους επενδυτές, που θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινωθεί, δηλαδή στις 31 Αυγούστου το δ.σ. του Ταμείου να έχει εγκρίνει τη short list. Πάντως, στη δεύτερη φάση, αυτή που θα ανοίξει την πόρτα στο data room του ΔΕΣΦΑ για το due diligence και θα επιτρέψει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, είναι μάλλον δύσκολο να περάσουν και τα έξι ενδιαφερόμενα σχήματα.

Εκτός από την «κοινοπραξία των 4», που φαίνεται να έχει και το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες, στους υποψηφίους συγκαταλέγονται επίσης η ρουμανική Transgas S.A. σε κοινό σχήμα με τη γαλλική GRTgaz S.A. Πρόσφατα στέλεχος της Transgas δήλωσε ότι το σχήμα εξασφαλίζει την τήρηση των όρων του διαγωνισμού.

Η ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A. είναι ανεξάρτητος διαχειριστής, με έδρα τη Γαλικία. Εισάγει και διαθέτει υγροποιημένο αέριο (LNG), διαχειρίζεται αγωγό και διαθέτει ευρωπαϊκή πιστοποίηση, ενώ είναι μέλος του ENTSO-G.

H Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited, με παρουσία σε πολλές χώρες, ελέγχει εταιρείες που είναι ανεξάρτητοι πιστοποιημένοι διαχειριστές δικτύων φυσικού αερίου. Από την άλλη πλευρά το ελληνοαμερικανικό σχήμα Integrated Utility Services Inc. (INTUS), συμφερόντων των επιχειρηματιών κ.κ. Αγγέλου και Αγουρίδα, όπως και η εταιρεία συμβούλων από το Κατάρ, Powerglobe LLC, με τη σημερινή τους μορφή είναι σχεδόν απίθανο να ικανοποιήσουν τους όρους του διαγωνισμού.

Η συμμετοχή της Fluxys στον ΔΕΣΦΑ θα είναι σχετικά μικρή, αν η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει κερδίσει τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 66% των μετοχών του Διαχειριστή, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του βελγικού ομίλου Pascal de Buck, στην εφημερίδα «L’ Echo».

H Fluxys συμμετέχει στην κοινοπραξία των 4 Ευρωπαίων Διαχειριστών, μαζί με την ιταλική Snam, την ολλανδική Gasunie και την ισπανική Enagas, που εκδήλωσε ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ, καθώς αποτελεί ένα από τα 6 σχήματα που έδωσαν το παρών στον διαγωνισμό.

«Περιμένουμε τη συνέχεια της διαδικασίας για να μελετήσουμε το όλο θέμα πιο αναλυτικά» πρόσθεσε ο κ. de Buck, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τον βελγικό όμιλο ο αγωγός Transasdriatic Pipeline, TAP, χαρακτηρίζοντάς τον σημαντικό ορόσημο για την περαιτέρω ανάπτυξη της Fluxys. H βελγική εταιρεία συμμετέχει με 19% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ.

Οι άλλοι μέτοχοι είναι η ΒΡ με 20%, η Socar με 20%, η ελβετική Αχpo με 5%, η Snam με 20% και η Enagas με 16%. Οι δύο τελευταίοι όμιλοι συμμετέχουν και στην κοινοπραξία με τη Fluxys για τον ΔΕΣΦΑ.

Όλοι οι διαχειριστές που μετέχουν στο εν λόγω σχήμα είναι πιστοποιημένοι ανεξάρτητοι οργανισμοί και πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Πάντως, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζεται να υπάρξει ελαστικότητα στην ερμηνεία των όρων της προκήρυξης προκειμένου στον δεύτερο γύρο να προκριθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι υποψήφιοι, να υπάρξει ανταγωνισμός και να ανέβει το τίμημα. Το δίχως άλλο, ο πήχης των 400 εκατ. ευρώ, που έχει θέσει η Socar από τον πρώτο διαγωνισμό, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα τόσο σε πολιτικό επίπεδο για την κυβέρνηση όσο και σε καθαρά οικονομικό, καθώς τα ΕΛΠΕ, που κατέχουν το 35% των μετοχών, έχουν διαμηνύσει ότι από το τίμημα θα εξαρτηθεί η πώληση.