Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Σε τροχιά αλλαγών στη μετοχική της σύνθεση (εμμέσως καταρχήν) έχει εισέλθει η μεγαλύτερη από άποψη χαρτοφυλακίου ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) Εθνική Πανγαία. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προχωρήσει και αναμένεται να τελεσφορήσει τις επόμενες ημέρες, έπειτα και από την εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Τράπεζας (η οποία κατέχει στην ΑΕΕΑΠ ποσοστό 32,66%), η συμφωνία εισόδου δύο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στην Invel Real Estate Partners, την επενδυτική πλατφόρμα διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity fund) με επικεφαλής τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου, η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Πανγαία με 65,49%.
Πρόκειται για τα Coller Capital και Castlelake, τα οποία εισέρχονται στο μετοχικό κεφάλαιο του μεγαλύτερου μετόχου της Πανγαία, μετά την αποχώρηση του ισραηλινού επιχειρηματία Beny Steinmetz, ο οποίος ήταν ένας από τους επενδυτές (limited partner) που συμμετείχε στην αρχική συγκέντρωση κεφαλαίων για την απόκτηση από την Invel, στο τέλος του 2013, του πλειοψηφικού πακέτου της ΑΕΕΑΠ.
Το Coller Capital επενδύει παγκοσμίως στην αγορά private equity, ιδρύθηκε το 1990, έχει έδρα το Λονδίνο και γραφεία στη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ. Το Castlelake αποτελεί επίσης μια παγκόσμια εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων που διαχειρίζεται ιδιωτικά κεφάλαια με περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 13,4 δισ. δολ.
Η παραπάνω εξέλιξη κυοφορείται περίπου από το καλοκαίρι, καθώς βάσει της συμφωνίας των μετόχων της Πανγαία είναι αναγκαίο η Εθνική Τράπεζα να συναινέσει σε τυχόν μετοχικές αλλαγές στην Invel. Ωστόσο, το 2018 αποτελεί κομβικό έτος στη συμφωνία Εθνικής Τράπεζας και Invel. Η Εθνική Τράπεζα, παρά τη μειοψηφική συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Πανγαία, ασκεί το management διορίζοντας τα πέντε από τα εννέα µέλη του διοικητικού συμβουλίου της, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου και τρία από τα πέντε µέλη της επενδυτικής επιτροπής. Αυτό παύει να ισχύει στο τέλος του τρέχοντος έτους και ο έλεγχος περνά στην Invel. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Invel κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 έχει το δικαίωμα του call option, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η Εθνική Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να της πουλήσει το ποσοστό της στην ΑΕΕΑΠ, βάσει προϋποθέσεων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία μετόχων και σχετίζονται μεταξύ άλλων και με το τίμημα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν είναι προφανές το τι θα πράξει η Invel, προσθέτοντας ότι η συμφωνία όσον αφορά το τίμημα χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και δύσκολα θα ερμηνευτεί με έναν κοινό τρόπο από τις δύο πλευρές.
Υπενθυμίζεται ότι η Invel εξαγόρασε το ποσοστό της από την Εθνική στο πλαίσιο της αναγκαίας τότε ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας έναντι συνολικού τιμήματος 653 εκατ., εκ των οποίων τα 234 εκατ. ήταν ίδια κεφάλαια (161 εκατ. ευρώ σε μετρητά και εισφορά ακινήτου στην Ιταλία αξίας 73 εκατ.), ενώ το υπόλοιπο ποσό το δανείστηκε από τον συνέταιρό της, την Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο συμφωνίας vendor finance. Η υπόθεση της εξαγοράς της Πανγαία αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τον εισαγγελέα διαφθοράς, χωρίς εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η όλη διαδικασία να έχει σημειώσει πρόοδο, ενώ την περίοδο που ξεκίνησε είχε έντονα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ομολογιακό 200 εκατ.
Για το επόμενο διάστημα η Πανγαία σχεδιάζει να προβεί στη σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει νέες εξαγορές ακινήτων. Βάσει των πιο πρόσφατα δημοσιευμένων στοιχείων της ΑΕΕΑΠ (9μηνο 2017), η αξία των επενδυτικών ακινήτων της ήταν 1.569,8 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά της διαθέσιμα 56,9 εκατ. ευρώ και οι δανειακές της υποχρεώσεις 448,1 εκατ. ευρώ.