Skip to main content

Επενδυτική «επέλαση» από τη Σερβία

Από την έντυπη έκδοση 

Της Βάσως Βεγίρη
 [email protected]

Τη διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά, είτε μέσω αντιπροσώπων είτε μέσω ίδρυσης καταστημάτων, διερευνούν σερβικές εταιρείες, κυρίως από τους κλάδους επίπλου, τροφίμων και τουρισμού.

Όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κώστας Γεωργάκος, εντός του 2018 ετοιμάζεται να προχωρήσει στην ίδρυση καταστήματος-showroom της τάξης των 2.000 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη ο σερβικός όμιλος κατασκευής επίπλων και ειδών εξοπλισμού οικιών και επαγγελματικών χώρων Simpo, ο οποίος είχε συμμετάσχει το 2017 στη ΔΕΘ και στην έκθεση Xenia στην Αθήνα, σε συνέχεια της επίσης σερβικής Matis, που έχει προ πολλού προχωρήσει στην ίδρυση καταστήματος στη Θεσσαλονίκη.

Ο όμιλος Simpo ιδρύθηκε το 1963 στην πόλη Vranje της νότιας Σερβίας, διαθέτει έξι εργοστάσια και συνολικές εγκαταστάσεις άνω των 275.000 τ.μ., απασχολεί περισσότερους από 2.600 εργαζομένους, έχει γραφεία σε Γερμανία, Τσεχία, πΓΔΜ και Μαυροβούνιο και εξαγωγική δραστηριότητα σε 16 χώρες, με τη μητρική εταιρεία να πραγματοποιεί τζίρο της τάξης των 26 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον του ομίλου για την ελληνική αγορά έγκειται στον εξοπλισμό κυρίως τουριστικών μονάδων και επαγγελματικών χώρων, αλλά και κατοικιών.

Τις δυνατότητες διείσδυσής τους στην ελληνική αγορά διερευνούν επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, και αρκετές σερβικές εταιρείες τροφίμων και τουρισμού, από τις οποίες καταγράφεται και αύξηση συμμετοχών σε ελληνικές κλαδικές εκθέσεις. Η Ελλάδα αποτελεί επί σειρά ετών πρώτο θερινό προορισμό για τους Σέρβους, ενώ στη Χαλκιδική έχουν αγοράσει μικρά ξενοδοχεία ή προβαίνουν σε αγορές ή μισθώσεις θερινών κατοικιών. Η Ελλάδα, σημειωτέον, είναι τιμώμενη χώρα στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βελιγραδίου (22-25 Φεβρουαρίου 2018).