Skip to main content

SOS για τα capital controls από μικρές επιχειρήσεις

Σε υποχρεωτική στάση παραγωγής και λειτουργίας οδηγούνται πολλές επιχειρήσεις των κλάδων ένδυσης και υπόδησης, καθώς οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων έχουν καταστήσει από δυσχερή έως αδύνατη την προμήθεια πρώτων υλών από το εξωτερικό.

Ο Σύνδεσμος Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας προειδοποιεί ότι ήδη από τον ερχόμενο μήνα οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις του κλάδου θα είναι δραματικές, ενώ ήδη ακυρώθηκαν συμμετοχές εταιρειών ένδυσης σε διεθνείς εκθέσεις για τις αρχές Αυγούστου.

Ο ΣΕΠΕΕ ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών την άμεση άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για αγορά πρώτων και βοηθητικών υλών από προμηθευτές του εξωτερικού στις επιχειρήσεις των κλάδων ένδυσης και υπόδησης, για παραγγελίες μέσω αντιπροσώπων οίκων του εξωτερικού και για την εισαγωγή έτοιμων προϊόντων που εισάγονται από το εξωτερικό από ελληνικές επιχειρήσεις των ανωτέρω κλάδων.

«Υστερα από τρεις εβδομάδες περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, οι επιχειρήσεις των κλάδων ένδυσης και υπόδησης αδυνατούν να συνεχίσουν τις παραγωγικές δραστηριότητές τους λόγω σοβαρών ελλείψεων πρώτων και βοηθητικών υλών που προμηθεύονται από το εξωτερικό.

Εν όψει της προετοιμασίας των επιχειρήσεων για συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις τον Αύγουστο του 2015 και τον Σεπτέμβριο του 2015, δεν καθίσταται δυνατή η προετοιμασία νέων συλλογών. Ηδη ακυρώθηκαν συμμετοχές ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνείς εκθέσεις για τις αρχές Αυγούστου.

Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές αλλά και στην εγχώρια παραγωγή θα είναι από τον ερχόμενο μήνα δραματικές και η όλη κατάσταση θα οδηγήσει πολύ γρήγορα σε υποχρεωτική στάση παραγωγής και λειτουργίας πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» σημειώνεται στην επιστολή.

Επιμελητήριο Δράμας

Η ασφυκτική κατάσταση στην αγορά, εξαιτίας της δυσλειτουργίας των συναλλαγών με το τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει να καταστεί μη αναστρέψιμη, απειλώντας με κατάρρευση τα έσοδα χιλιάδων επιχειρήσεων, κυρίως μικρών και μικρομεσαίων, προειδοποιεί το Επιμελητήριο Δράμας.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Στέφανος Γεωργιάδης, τονίζει ότι οι δραματικές συνθήκες επιβάλλουν τη λήψη μέτρων προστασίας των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ειδικότερα στο θέμα της εξόφλησης των επιταγών του Ιουνίου και Ιουλίου που αντικειμενικά στη μεγάλη τους πλειονότητα δεν θα μπορέσουν να εξοφληθούν.
Οπως τονίζει ο κ. Γεωργιάδης, για την επαναφορά της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς είναι απαραίτητο να παραταθεί για τουλάχιστον έναν μήνα η προθεσμία για την εξόφληση των μεταχρονολογημένων επιταγών που έχουν λήξει τον Ιούνιο και αυτές που λήγουν ή θα λήξουν τον Ιούλιο, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις πληρωμές τους.

Η περίοδος χάριτος, συμπληρώνει ο ίδιος, είναι απαραίτητη προκειμένου να μην μπαίνουν στον «Τειρεσία» επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα και δεν ευθύνονται για τις διαμορφωθείσες συνθήκες στην αγορά.

Επιμελητήριο Ηρακλείου

Τη δημιουργία επιτροπών στις τράπεζες ανά περιφέρεια, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης κεφαλαίων για τη διακίνηση πρώτων υλών και προϊόντων, αλλά και τη χαλάρωση των πειθαρχικών μέτρων για ακάλυπτες επιταγές, ώστε να μην εγκλωβιστούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες στο τραπεζικό σύστημα, προτείνουν ως άμεση λύση οι παραγωγικοί φορείς του Ηρακλείου Κρήτης, για την αντιμετώπιση των ασφυκτικών προβλημάτων της αγοράς.

Οι προτάσεις αυτές συζητήθηκαν στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης για την εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά μετά τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές και τις αλλαγές στον ΦΠΑ.